2006 Escarpment Pinot noir, Martinborough, NZ

Escarpment, en av föreningens kultproducenter till lördagsmiddagens grillade kött (efter den superba nyuppdragna strömmingen till förrätt). Dags att prova 06-an av basvinet från Larry McKenna.

Doften har en typiskt djup, mörk jordgubbsdoft och en hel del inslag av mognad i form av köttiga, djuriska toner. Där finns också dovt kryddiga toner som drar emot kanel och kryddpeppar, vilka torde härröra från en rätt generös fatbehandling.

Smaken börjar med en intensiv jordguppsfrukt och en bra syra. En rätt grov jordighet tränger dock fram snart och förtar intrycket av charmig frukt. Tanninerna är rätt tillbakadragna och påtagligt avrundade. Slutet är långt och intensivt, men lite grovhugget och finesslöst. Gott och med bra kraft, men saknar stil. Bör knappast lagras längre. Förhoppningsvis kan Larrys vingårdsbuteljeringar uppvisa lite högra kvaliteter, men det är nog säkrast att även ta en koll på någon av dem rätt snart. Någon som har provat någon av dem nyligen?

/A

3 svar till “2006 Escarpment Pinot noir, Martinborough, NZ

 1. Vi provade Voyager på GereNePi nyligen:
  http://www.winepunk.net/files/01afecb41af1b30e08a45abc13965ba1-17.html

  Lite tveksamt resultat, även om den var rätt god.

 2. Sant, det hade jag glömt. ”liten eldig klumpighet i eftersmaken” skrev du. Risk för att den inte heller bör lagras mer, tycks det. Lite av en besvikelse, får man väl säga.
  /A

 3. Som en av föreningens pinotvänner kände jag mig förpliktad av Anders uppmaning att prova ett av Escarpments vingårdsbetecknade viner. Det ska dock tilläggas att jag föredrar viner där pinotdruvorna har vuxit i burgundisk jord. Tillsammans med några vinvänner öppnade vi en flaska 2006 Escarpment Te Rehua. Vinet ingår i Insight Series och druvorna kommer från vingården Barton i Martinborough.

  Vinet har en mörk och djup färg. Doften är stor och fruktig med inslag av jordgubbar och plommon. Vidare finns det en påtaglig kryddighet i form av nejlikor och stjärnanis samt bakom kryddorna kan man skönja lite undervegetation. Doften går igen i smaken. Där finns en tydlig fruktsyra och lite pudriga tanniner.

  Vinet fick ackompanjera en bit helstekt fläskfile med jordnötssås och cous-cous. Det kommer säkert passa utmärkt till lite grillat kött.

  /Mikael

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.