#1268 Gigondas

Det är lätt att gilla viner från söda Côtes du Rhône. Kombinationen grenache/syrah,  ofta parad med  mer eller mindre av mourvèdre och cinsault (dock inte carignan i Gigondas), samt det faktum att druvorna oftast uppnår fullständig mognad (ibland lite väl mogna), plus avsaknaden av överdriven ek är aimable. Närheten till Châteauneuf du Pâpes, som ju är områdets referensram för bra viner, gör att Gigondas ofta blir jämförda med just dessa, på samma sätt som mousserade viner världen över blir jämförda med Champagne. Det var därför inte en speciellt vågad gissning att Johan Wall skulle smyga in minst en Ch9dP bland hermelinerna.

1. 2007  Spinifex Esprit (Barossa, AU)

Mörk, röd-svart färg; öppen, nästan bärig doft av jordgubbar, viol och salmiak samt en viss örtighet; fruktig, mjuk smak utan påfallande tanniner eller alkohol. På det hela taget ganska bra, men enkel som en bra Côtes du Rhône Village. Visar sig vara Australien. Kul!

2. 2007 Bonny Doon Le Cigare Volant (Kaliforninen, US)

Röd-svart med blåa kanter; ung, knuten doft med viss örtighet; medlefyllig, syrlig smak med bra frukt och mer markerade tanniner än föregående. Också relativt enkel och tankarna går till Côtes du Rhône Village. Hoppsan,  en gammal kändis. Det här vinet brukar gå under epitetet ”Kailiforniens Châteauneuf du Pâpe”, men den här årgången lever det inte upp till den benämningen. Gott, men betydligt enklare än andra årgångar jag provat.

3. 2000 Bosquet des Papes Cuvée Tradition (Châteauneuf du Pâpe, FR)

Röd mot tegel; mycket öppen och mogen doft av kaffe och jordkällare, medelfyllig, mycket mogen smak av kaffe och jord, ganska tanninrik med nätt och jämt bibehållen frukt och viss komplexitet. Det här vinet (om inte just 2000) har jag druckit många gånger och är förvånad att det bara är tolv år. Jag gissade 15 år (minst). Någon säger att årgång 2000 mognat snabbt.

4. 2000 Bosquet des Papes Cuvée Grenache (Châteauneuf du Pâpe, FR)

Mycket gemensamt med föregående vin. Också tegelfärgad som tyder på ålder; likartad doft även om det här finns en positiv skitighet och svampdoft, bra längd och god frukt. Mycket moget, men snäppet bättre tycker jag tvärtemot de flesta. Undrar dock om det inte var bättre för fem år sedan?

5. 2007 Montirius Confidentiel (Gigondas, FR)

Ett betydligt yngre vin; röd-svart fäg; knuten doft men med behaglig örtighet och viol; medelfylligt, smakrikt med viss pepprighet, tanniner och smak av äpplen (sic!)

6. 2005 Domaine Santa Duc Prestige des Hautes Garrigues (Gigondas, FR)

Mörk röd färg; relativt öppen, fruktig doft med klassiska grenache-toner; fylligt, smakrikt med mängder av frukt och tanniner, samt en dos alkohol och fruktsötma. Det här känns modernt med en internationell stil som man hittar i t.ex. många nya spanska viner. Gott att dricka nu.

7. 2009 Domaine Santa Duc Grand Grenache 66 (Gigondas, FR)

Det här är ungt. Opak röd-svart färg med blåa kanter; knuten, örtig doft med grenache-toner; ung, fyllig, lätt bitter smak med rejäla tanniner, god frukt och bra längd tilltalar. Bra vin!

8. 2008  Chateau de Saint Cosme Hominis Fides (Gigondas, FR)

Av färgen och döma, så ska det här vinet vara 5-10 år gammalt (det är det alltså inte). Den mörka tonen är borta och nu finns en djupare röd färg; en stor, öppen pepprig doft samt rostade fat (första ikväll); fyllig, komplex smak med massor av frukt och tanniner och lång eftersmak. Kvällens bästa vin.

Tabellen (vin, pris idag, röster bäst-sämst, min poäng).
1. 2007  Spinifex Esprit, 270 SEK, 2-2, 13p
2. 2007 Bonny Doon Le Cigare Volant, 280 SEK, 0-0, 13p
3. 2000 Bosquet des Papes Cuvée Tradition, 300 SEK, 1-2, 14p
4. 2000 Bosquet des Papes Cuvée Grenache, 350 SEK, 1-5, 14+p
5. 2007 Montirius Confidentiel, 300 SEK, 0-2, 14p
6. 2005 Domaine Santa Duc Prestige des Hautes Garrigues, 370 SEK, 0-1, 15p
7. 2009 Domaine Santa Duc Grand Grenache 66, 385 SEK, 3-1, 15p
8. 2008  Chateau de Saint Cosme Hominis Fides, 400 SEK, 6-0, 16p
På det hela taget ganska bra. Bosquet des Papes och Boony Doon underpresterar, men annars rätt gott. Någon viskar att det skulle varit kul att slänga in Guigals vanliga Côtes du Rhône för 99 SEK som en referens. Jag håller med.
/PW
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s