Vinho Verde

President Maria do Patrocinio och vinmakare Ana Coutínho från Adega Cooperativa Ponte de Lima.

I april presenterade ett antal producenter sina viner från Vinho Verde och Minho regionen och på den portugisiska vindagen i början på maj fanns också ett antal viner från Vinho Verde. Fjärran från de billiga, tunna ”turist” viner med restsötma som de kanske är mest kända för är de bättre och t.o.m. riktigt högklassiga Vinho Verde viner som är på frammarsch. Ändå finner jag det största njutningsvärdet i mellanprisklassen. Få viner är så aptitliga, läskande, uppfriskande med rasig syra och mineralitet som Vinho Verde. Ibland blir det dock för mycket av det goda. Det blev mycket, god och kraftig syra vilket kändes i tänderna som gjorde ont i tre dagar vilket är rekord!

För några år skrev någon, eller några, att vin på druvan Albariño skulle bli nästa hit-vin. Något jag inte riktigt förstod. I varmare klimat verkar druvan ge något skalbesk karaktär. Men i svalare klimat som i Vinho Verde ger Alvarinho, som den heter i Portugal, förträffligt friska och aptitretande viner.

2010 Quinta Villa Beatriz, Capla, rätt stram, sluten och hård, lite av en Vinho Verde-”rheingauer”. Kan nog ges lite mer tid. Matvin.

2011 Portão da Eira, Caves de Monte, nästan lite muskat aromatisk lättgillad med någon sötma trots att den bara sades ha 3,7 g restsocker.

Från Adega Cooperativa Ponte de Lima ett par viner på druvan Loureiro som jag verkligen gillar. Den ger hög syra och har en blommig doft påminnande om apelsinblom. Riktigt mogen tycker jag den kanske också kan påminna om doften från en överblommad hyacint när den tappat den intensiva aromen men de vissnade pollenrika blommorna doftar speciellt.

2011 Terras de Monção, Solar de Serrade, Alvarinho, rätt fyllig med fetma men mer imponerades jag av ett mer slimmat vin på samma druva som vuxit på granitjord.

Speciellt från Quinta de Linhares var druvrena viner på Avesso som ger fylliga och aromatiska viner och Azal med saftig hög syra.

En absolut favorit bland ett tiotal viner från Anselmo Mendes Vinhos var 2011 Alvarinho Contacto (124.-). Det är bara så gott. Vinner på att luftas då frukt och mineralkaraktären lyfter.

I en egen klass från Quinta de Soalheiro, Melgaço, beläget i norr nära gränsen mot Spanien. 2011 Solheiro Avarinho (198.-). 2010 Soalheiro Primeiras Vinhas (268.-), seriös, potent, fyllig med volym och kanske lite mycket ny ek.2010 Soalheiro Reserva, enormt koncentrerad mycket volyminös. Vore intressant att prova mot vedertagna högklassiga viner från t ex borgogne.

Vinho Verde var det men måste nämna ett rött vin från portugisiska vindagen också. Länge har jag undrat varför inte Quinta da Bacalhôa finns representerat i Sverige. Det gör det nu. När jag först provade det för en 17 år sedan var det fortfarande i amerikanskt ägo. Man var först ut med att göra vin på Cabernet Sauvignon i Portugal. 2009 Quinta da Bacalhôa Cabernet Sauvignon Merlot (10%) är bara så mycket Cabernet och förbaskat välbalanserat att det blir ”love at first sniff/sip”. Fynd för 189.-

Stig H

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s