#1264 Döda eller levande?

En populär kategori provningar, särskilt kanske bland dem som arrangerar provningar, och som ständigt återkommer i AuZones program, är de mer eller mindre förtäckta källarrensningarna. Ni vet, när man har provat vin en tid och samlat intressanta flaskor till vinkällaren i några år, så samlar sig gärna ett antal flaskor där, vilka utgör något av ett dåligt samvete eftersom man egentligen nog borde ha funnit ett tillfälle att dricka upp dem redan. Problemet är att det där lämpliga tillfället inte riktigt infunnit sig och flaskorna nu i stället riskerar att vara aningen för trötta för det där lite festligare tillfället. Lyckligtvis finns ju de hängivna provarna i AuZone att tillgå – en samling provare som inte backar för risken att ett prova ett vin som kan vara i utförsbacken. Det finns ju ändå alltid en chans att man får uppleva ett skönt utvecklat vin, som ännu förmår ge en stor, mogen vinupplevelse.

Denna gång var det Rodellerna som hade valt att låta lyckohjulet snurra med följande uppställning:

Första vinet var vackert utvecklat rödorange. Doften rejält utvecklad, elegant och finstämt med toner av pyrande björkvedsbrasa, söt, röd jordgubbsfrukt och en hel del kött. Eteriskt, elegant och snyggt. Smaken börjar friskt, rent och läckert läskande. Även i smaken finns den mogna röda frukten och en ren, frisk syra. En fin ton av rök slingrar läckert runt i gommen. Tanninerna är helt avrundade och kritigt finkorniga. Mot slutet kanske syran blir lite spetsig men på det hela taget är det ett riktigt fint vin, som absolut inte bör lagras längre, men som ännu inte är i någon brant utförsbacke. En klassisk Bourgogne, förstås: 1990 Clos de Tart, Mommessin, Bourgogne, Morey St-Denis.

Nummer två är också rätt utvecklat men har en lite djupare, röd kärna. Doften är lite återhållen med toner av kött, tjära och en del mint. En lätt buljongton finns där, liksom en hel del målarfärg. Verkar vara en nebba det här. Smaken är frisk, nästan saftig och den friska syran sätter fart på salivproduktionen. En hel del finkorniga, torra tanniner finns där. Inte så mycket frukt, men eftersmaken har en bra längd och är torr och tuggbar med en viss eldighet. Syradrivet men charmigt. Vi var tämligen ense om att detta var en nebbiolo, men icke! I stället en till Bourgogne: 1996 Vigne de l’Enfant Jesus, Bouchard Père & Fils, Bourgogne, Beaune. Vinet hade ju suttit som en smäck i provningen Gre-Ne-Pi två veckor tidigare…

Så ett mer brunrött, lite dimmigt vin med en sötaktig, utvecklad köttig doft som känns trött, särskilt som den börjar dra åt tomatsoppa efter en stund, vilket inte brukar vara något bra tecken. En kolaton och mogen frukt går också att finna och får väl tillskrivas vinets godare sida. Smaken är rejält sötfruktig – åt mogna, röda plommon till. En god syra och en rund, fyllig, mullig smak med en tydlig smak av varm korv. Avrundade, lurviga tanniner och en lång, eldig eftersmak där de söta plommonen kommer åter. Tämligen OK, men onekligen rätt trött och svårt att säga vad det kan vara eftersom mognadstonerna dominerar. 1993 Clos de Vougeot, Méo-Camuzet, Bourgogne. Borde väl ha varit bättre, men står det Clos de Vougeot på etiketten är det ofta en varningssignal.

Fjärde och sista röda Var av en helt annan och mycket yngre karaktär. Mörkt och tätt, närmast svartrött med en maffigt tät, fyllig, sotig doft med en hel del ceder och stjälkiga cabernettoner. Mintigt och fräscht. ”Heitz” utropar de två E-na med viss säkerhet, och då handlade det inte om ketchupen. Smaken börjar friskt och rent med en liten sötma och tydlig syra. Smaken växer i munnen och blir något grov och sträv. En lång, tuggbar, sträv eftersmak ger ett ännu oförlöst intryck. Här känns det som det ännu är en bra bit kvar till uppförsbackens topp. Kalifornisk Cab, jodå, men inte Heinz utan 1991 Volcanic Hill, Diamond Creek, Napa. Jag har provat några olika årgångar av Volcanic Hill under de senaste åren, från 80- och 90-talen, men ännu inte stött på något vin som känts mogen. Hur länge ska de behöva ligga tro?

Så en flight med vita viner, först ett vackert ljust gyllene vin med fin, kryddig doft med rosor, druvor och bra djup. En riktigt läckert utvecklad riesling. Smaken är frisk, ren och syrlig med en liten sötma. Markerat frisk och läskande rieslingkaraktär. Den inledande sötman ger snart efter och den friska syran tar över på ett sätt som vinet inte riktigt har kropp nog att stå upp emot. Slutar lite kort, men har ändå bra klass. 1990 Bernkasteler alte Badstube am Doktorberg Riesling Spätlese halbtrocken, Pauly-Bergweiler.

Nästa vin ser rätt utvecklat ut med en ton av ljus bärnsten. Doftar av söt, torkad frukt med ett lite bränt inslag. Toner av svamp, bittermandel, botrytis finns där också samt en lite stickig päronton. Smaken är rejält söt och med en tydlig beska. Hygglig syra samt eldigt, bränt och kryddigt. Bra längd efter, med knäckighet och aromatiska toner. Blir lite sötsliskigt emedan syran inte riktigt håller emot på slutet. Kul, utvecklat, lite udda vin. Svårgissat, även om många röster lades på tokajer (att vinet kom i en halvlitersflaska kan nog ha styrt gissningarna åt det hållet), men det var en 1989 Barbelrother Kirchberg Ruländer Trockenbeerenauslese, Winzergenossenschaft Deutsches Weintor, Pfalz, Tyskland. Inte helt lättgissat.

Om det förra vinet hade en ljus bärnstenston, så var nästa vin mer åt det mörka bärnstenshållet. Doften var dov, rostat knäckig med en del torkade aprikoser. En markant ton av möbelpolish växte till sig lite oroväckande och blandade sig med träiga toner samt en del nötter. Lite saffran stod också att finna. Smaken är rejält söt, men också med en markerad syra. Trä och nötter dominerar och en torr känsla ger närmast ett intryck av att vinet har tanniner. Eftersmaken är söt och bränd med en del beska toner. Kul och yttrycksfullt vin med rejäl mognad. Svårgissat igen. Vi drog oss mest åt Sauterneshållet, men icke. I stället ännu en ruländer TBA: 1983 Thüngersheimer Johannisberg Ruländer Trockenbeerenauslese,
Winzergenossenschaft Thüngerheim, Franken, Tyskland.

Sista vinet var vackert, mörkt gyllene med en liten orange ton. Doften var rejält träig och fatig med toner av vaniljfudge och brylépudding. Lite som när man kommer in på ett konditori där de just tagit ut en plåt med småkakor ur ugnen. Smaken börjar rätt friskt med ett fränt, beskt inslag. Rejält sött och med en god syra. En bred, mullig smak med ett tydligt bränt, träigt inslag. Eldig, kraftfull, besksöt eftersmak. En lite muggig historia som inte riktigt utvecklats så väl. Gissningarna for mellan chenin blanc och Sauternes och den senare var rätt: 1989 Château Rieussec, Sauternes.

Bara att konstatera att det är kul med källarrensningar. Alltid är det något som överraskar positivt och den här gånger var det ett flertal av vinerna som var skönt utmognade. Kul också att försöka gissa på vinerna, även om det blir knepigt när ålderstonerna tagit över både druv- och ursprungskaraktärerna. I listan nedan är de angivna priserna inköpspriser. Notabelt var att vi var eniga om vinnarvinet i första flighten och nästan eniga om det sämsta i den andra. Dessutom var det, ovanligt nog, bara ett vin som fick både bäst- och sämströster.

  1. 1990 Clos de Tart, Mommessin, Bourgogne, Morey St-Denis, 440 kr, 12-0(sic!) 18p
  2. 1996 Vigne de l’Enfant Jesus, Bouchard Père & Fils, Bourgogne, Beaune, 450 kr, 0-2, 17p
  3. 1993 Clos de Vougeot, Méo-Camuzet, Bourgogne, 495 kr, 0-4, 15p
  4. 1991 Volcanic Hill, Diamond Creek, Napa, 410 kr, 0-6, 15.5p
  5. 1990 Bernkasteler alte Badstube am Doktorberg Riesling Spätlese halbtrocken, Pauly-Bergweiler, 200 kr, 0-10, 15p
  6. 1989 Barbelrother Kirchberg Ruländer Trockenbeerenauslese, Winzergenossenschaft Deutsches Weintor, Pfalz, Tyskland, 150 kr, 5-0, 16.5p
  7. 1983Thüngersheimer Johannisberg Ruländer Trockenbeerenauslese,
    Winzergenossenschaft Thüngerheim, Franken, Tyskland, 500 kr, 7-0, 17p
  8. 1989 Château Rieussec, Sauternes, 329 kr, 2-4, 15p

/AK

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s