#1262 Gre-Ne-Pi

Med ett namn inspirerat av en svensk fotbollstrio som gjorde succé i Italien en gång i tiden, var temat för kvällen: grenache, nebbiolo och pinot noir, tre olika druvor som har något gemensamt. I alla fall var tanken att visa att viner från dessa druvor har likartade karaktärer. En spännande provning, där jag hoppades få uppleva att åtminstone pinot och nebbiolo är byggda på ett likartat sätt, något som jag brukar hävda, och kanske kan även grenacheviner räknas in i samma kategori? Även om jag var mer tvivlande till det senare.

Vi ställdes inför dessa sju viner:

1. Medeldjup röd färg med bred, ljus kant. Dov, köttig, utvecklad doft med en aning volatila toner, aningen mint, rotfrukter och en alkohol som stack upp en del. Smaken börjar mycket friskt och torrt. Syradominerat , med växande, läckert finkorniga och tuggbara tanniner och en lätt kropp. Rejäl, fin utveckling. Inslagen av mint och målarfärg kommer fram även i munnen. Eldig, torr eftersmak med bra intensitet och en elegant känsla. Kändes som en tydlig nebbiolo, tyckte jag, och flera med mig, men var
1996 Gevrey-Chambertin 1er cru, Clos St Jacques från Jadot. Tänk så fel man kan komma, och det redan på första vinet, suck. Dock får man ju ändå säga att misstaget gav gott stöd åt provningstemats hypotes.

2. Ljust, rödorange. Ren och frisk doft med läckert knäckiga toner, massor av mint och en god dos målarfärg. En smula vaniljkola finns i bakgrunden och en fin ton av rosor växer till sig. Smaken har en ren och frisk attack med en god syra. Markerade, torra, finkorniga tanniner hugger snabbt tag i tungan och ger ett viss jordig känsla. Lite måttlig frukt och jordigheten växer till sig och ger en tämligen grov, om än rätt god och tuggbar eftersmak. Nu måste det väl ändå vara en nebbiolo? Jodå:

2003 Barolo, Faletto, Bruno Giacosa.

3. Ett mörkrött vin med lila inslag och en tät, stum, fatsotig doft. Rätt grov med rotfrukter och gröna toner samt en hel del mint. Söt russinaktig frukt och en tydlig alkoholton ger tyngd åt vinet. En aning snus står också att finna.
Smaken börjar friskt med gröna toner och oxiderad, murrig frukt samt ett stick av alkohol. En hygglig syra ger en viss fräschhet men tyngd och eldighet växer till sig och tar över mot slutet. Tanninerna finns i god mängd och är väl inbäddade i den söta frukten. Slutet är tungt och med en hel del beska från alkoholen. Kan inte gärna vara något annat än grenache.
2007 Domaine la Barroche, Terroir, Châteauneuf-du-Pape.

4. Medeldjup, vackert utvecklad rödorange färg. Elegant och läckert rostad, brödig doft med inslag av kolasnöre, knäck och mint. Bra djup, läckert och charmigt. En ren, något parfymerad, modern stil.
Frisk ren, tät attack med massor av målarfärg. God, ren syra. Bred, charmig smak med härligt inbäddade, finkorniga tanniner. Lång, lätt rökig, intensiv och tuggbar eftersmak. Riktigt bra! Nebbiolo igen, och inte vilken som helst:
1990 Barbaresco, Costa Russi, Gaja. Kul att se att Gaja verkligen levererade den här gången. Ett högklassigt vin med en fin utveckling, men ändå fortfarande så pass ungdomligt att ingen var i närheten av att gissa rätt på årgången.

5. Rätt mörkrött med något lila inslag. Rostade, goda fat dominerar först och där bakom växer en god pinotfrukt till sig med inslag av mogna jordgubbar. Charmigt men också lite dovt och jordigt i grunden. Faten ligger en aning och svävar över frukten. Smaken börjar friskt och bra med ren frukt, men även här växer en jordig beska till.
En ren och läskande syra hjälper upp frukten som klarar sig hyggligt i kampen mot jordigheten. Tanninerna är rätt grova, men med viss avrundning. Hygglig längd i eftersmaken, men vinet är lite tungt i gumpen, inte direkt dansant. Kunde ha haft lite mer finess, men är ändå ett bra exempel på en lite kraftigare byggd pinot.
2006 Voyager, Escarpment, Martinborough, Nya Zeeland.

6. Mycket tätt, mörkrött. Tät, knäckig, rätt jordig och något oren doft med mogen rätt trött och oxiderad frukt. Som ger en viss amaronekänsla. Där finns även en del örtiga medicinala toner av vermouth och hostmedicin. Smaken är frisk och söt med en markerad besk oxidationskänsla och en knäckig, nästan bränd frukt. Påtaglig amaronekänsla. En hel del grova tanniner och en jordig, trist eftersmak. Kraftfullt, men grovt och jordigt. Grenache, förstås. Här har man inte lyckats hålla druvsortens oxidationsbenägenhet i schack.
2006 Domaine Santa Duc, Prestige de Haut Garrigue, Gigondas.

7. Rätt tätt, rödlila. Doftar friskt och rent med inslag av ett gäng mogna röda frukter – jordgubbar, körsbär och röda vinbär, samt ett inslag av Coca Cola, eller snarare Cherry Coke. Bra pinosity och en del goda, chokladaktiga fattoner. Smaken börjar friskt, rent och fruktigt, och syrorna är rena, goda och ytterst läskande. En fräsch mörkröd jordgubbsfrukt ger en bra pinotkänsla. Finkorniga, integrerade tanniner och snyggt hanterade fat. Ungdomlig, intensiv, aromatiskt fruktig eftersmak. Läcker pinot, måste väl komma från Central Otago?
2008 Failla Pinot Noir, Occidental Ridge Vyd, Sonoma Coast, Kalifornien. Riktigt ren och fräsch pinotkaraktär i den här kaliforniern.

Provningen utföll väl på det hela taget ungefär som jag förväntat mig. Pinot noir och nebbiolo sätter jag gärna i samma fack, medan grenache snarare har en annan tyngd och frukt, som dessutom gärna blir lite knäckig och tung. Själv hade jag snarare stoppat in ett par elegantare syrahviner i provningen. Särskilt när de får lite mognad, råkar i alla fall jag ibland ut för att sätta dem i Bourgogne. Det omvända, att gissa Rhône på en mogen Bourgogne, råkade för övrigt flera av medlemmarna utför på provningen två veckor senare, men det är en annan historia, som förhoppningsvis snart kommer att berättas här på bloggen, även den.

  1. 1996 Gevrey-Chambertin 1er cru, Clos St Jacques, Jadot, -/500 kr, 0-2, 17p
  2. 2003 Barolo, Faletto, Bruno Giacosa, 693/763 kr, 2.1, 15.5p
  3. 2007 Domaine la Barroche, Terroir, Châteauneuf-du-Pape, 238/262 kr, 0-5, 14p
  4. 1990 Barbaresco, Costa Russi, Gaja, 760/1368 kr, 5-0, 18p
  5. 2006 Voyager, Escarpment, Martinborough, Nya Zeeland, 299/389 kr, 2-2, 16p
  6. 2006 Domaine Santa Duc, Prestige de Haut Garrigue, Gigondas299/329 kr, 0-2, 12p
  7. 2008 Failla Pinot Noir, Occidental Ridge Vyd, Sonoma Coast, Kalifornien, 330/363 kr, 3-1, 16.5p

/A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.