2010 Jean Foillard Côte du Py

Med stigande fascination har jag följt debatten kring de s.k. naturvinernas inträde i den svenska vin-ankdammen. Tänk att en företeelse som inte ens är vettigt definierad kan röra upp så mycket damm från markytan! Nåja, initiativet från producentledet verkar ju tämligen lovvärt – att producera vinerna med ett minimum av tillsatser, kort sagt att låta naturen ha sin gång i mesta möjligaste mån.

Men nu verkar det ju som om de vita ”naturvinerna” ofta är orangefärgade och äppelskalssmakande, och mer defekt än så kan knappast ett vitt vin vara i min bok, följaktligen bestämde jag mig för att ta mig an ett av de mer hypade röda alstren.

Raskt inhandlades Jean Foillards 2010 Morgon Côte du Py för provning till lite enkel fredagsmat.

OK, framåt marsch, utan fruktan! En förväntad ung färg i karaffen, visst, och första sniffen är – spännande! Raskt ner med en skvätt i glaset och en lite violkryddig doft triumferar, påminner både om ung, bra Crozes och bärig, yppig, tok-ung Volnay. So far, so good!

Men, det smakmässiga kapsejsar, denna butelj är oerhört kort, intetsägande och profillös. Hög syra och inte mycket mer. Visst, gamay är gamay, och jag köper att detta är ett halvt snäpp skojigare är Duboeufs industriella alster, men hypen kring detta vin ter sig svår att begripa. Sedan blir det inte bättre av att en oxidativ äppelskruttighet debuterar efter ca 30 min, knappt med mycket tydligt (E fick detta vin blint, och hon var inte road…) vilket skvallrar om instabilitet och således hög risk för buteljvariationer.

I krig och örlog får man ta förluster. I vinsvängen blir det ju en del torsk också. Men 249 kr på Bolis för detta synnerligen ordinära vin känns för oss rätt obegripligt, och en solklar engångsföreteelse…

/ ET

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.