Caviste har varit i S:t Joseph…

Caviste har släppt sin 5:e laddning viner. Den här gången har Martin varit och fyndat i norra Rhône, Saint Joseph närmare bestämt.

Vingården är Domaine Coursodon, familjeägt och nu med sonen Jérôme vid rodret för vinmakningen.

Saint Joseph är inte någon kioskvältare i Systembolagets regi verkar det som, vid en snabb koll finns endast 2 olika i det ordinarie sortimentet, dessutom finns de bara tillgängliga i Malmö.

De viner jag provat från distriktet tidigare har varit druvrena syrah men med en burgundisk ton med betoning på syra och tanniner, kanske inte den bästa exponenten för matchen för norra Rhone? Dessa viner som jag får tillfälle att prova i sällskap av några andra vinfreaks i en cykelkällare i Vasastan är av ett helt annat snitt.

Vinerna

image2010 Domaine Coursodon Saint Joseph Silice, 185kr

Doft: Ung, kraftig, köttig, peppar, rosor, fin eterisk doft. Chark och svart frukt, komplext.

Smak: Fyllig, pepprig frukt med bra rondör, salmiak, läder och kaffe. Mineralig lång smak med fina sandiga tanniner. Komplext och med bra potential. Balanserat men fruktigt och tanninrikt.

Det här gillar jag, balanserat, okonstlat bra vin med kraftig syrahkaraktär utan att dofta kryddbod eller falukorv.


image2010 Domaine Coursodon Saint Joseph L’Olivaie, 265kr

Doft: Fyllig vaniljig och rik doft. Ett nummer större än Silice. Kött läder och lite floral komplexitet. Cassis och kaffe, stor doft.

Smak: Syrlig, fruktdriven och fyllig smak med massor av cassis och peppar. Kompakt och intensiv, lite spretig men potential tack vare syra och fruktbalans. Pepprig och lite kartig fruktighet i eftersmaken, kraftiga tanniner, lagringspotential.

Troligen ett vin som kommer växa med lite mer tid på flaska. Just nu lite ointegrerat men redan nu njutbart. Koncentrationen och frukten finns där, likaså en snygg fatkaraktär, men inte helt homogent. Jag tar risken och stoppar undan ett par flaskor.


image2010 Domaine Coursodon Saint Joseph La Sensonne, 345kr

Doft: Läcker elegant fatbehandling. Ung frukt med rosig intressant komplex doft, lite återhållen. Med lite tid i glaset kommer den varma sammetsfrukten och den komplexa kryddigheten fram.

Smak: Kompakt intensiv fruktdriven. Salmiak, kaffe svart frukt och lång eftersmak.  Torr elegant svans med snygga fat. Lite av ett barnarov just nu men tydlig potential. Inte riktigt i form än men kommer bli fantastiskt.

På gränsen till ett stort vin, tydliga influenser från Côte-Rôtie men samtidigt en rikare charmig fruktdriven karaktär med cassis och björnbär.


För er som vill läsa andra synpunkter rekommenderar jag Jancis Robinsons kommentarer om 2010 Silice, eller bara läsa Berry Bros synvinkel på domänen.

Givetvis finns mer information på caviste.se också

/JT

Bilderna lånade från Caviste…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.