#1258 Saar 2009

Ingen kedja är starkare än dess svagaste länk. För att upprätthålla provningsverksamheten i vår förening krävs ibland en god dos flexibilitet bland oss som arrangerar, och denna inneboende styrka har återigen visat sitt värde!. Den provning som planerats för 8 mars visade sig omöjlig att genomföra, men då klev Lena in som en räddande ängel och presenterade en serie viner från Saar, den biflod till Mosel som vanligen ger viner med stor elegans och rasiga syror. Årgången i uppställningen var angiven till 2009, druvan alldeles sannolikt riesling och förväntningarna således ganska uppskruvade.

Somliga av vinerna såg lite hotfulla ut i glasen, skulle syrorna vara hanterbara eller smärtsamma?

Inledningsvinet är hyfsat torrt – men inte utan restsocker, lite som en feinherb, skall vi gissa på 11 gram/l? Dr Siemens är firman bakom denna butelj; namnet doftar en aning av tysk industrikoncern, och intressant nog har vinet lite industrikänsla – kliniskt, defektfritt men utan nerv och engagemang. Äpplig och lite grön, kan kanske vinna på ett par år i viloläge.

Tvåan doftar våta stenar, rök och en liten puff petroleum. Gissningen gick spikrakt mot van Volxem, och visst var det korrekt. Syran ligger här som så ofta hos denna producent liksom inbäddad i fluffig rieslingfrukt. Oljig lite fet munkänsla i denna 2009 Alte Reben.

Vin nr tre är i solklart behov av ett flertal år på rygg, stålhård, mineraldriven stil där en snygg frukt lurar i bakgrunden men är i nuläget maskerad. Svårprovad i dagens tillstånd.

Ny solklar van Volxem-varning i vin nr 4. Mer färg i denna än de övriga, rik och rätt fet, med inslag av tropiska frukter. Smaken är härlig och lång och hyfsat torr, med syrorna hustypiskt integrerade i allt det goda. Denna 2008 Gottesfuss, tror jag faktiskt har nått sin topp, redan nu!

Det femte vinet vann många anhängare bland deltagarna, jag fann dock artificiella, skum-bananliknande smågodistoner i framförallt smaken. Lauer har höga ambitioner med sin Ayler Kupp, och doftprofilen var ganska intagande men lovade mer än vad som levererades på gommen. Jag tror detta besvärade drag kommer att accentueras vid längre lagring.

Sexan är helt charmerande, ganska mycket in-your-face, sötman ligger på en nivå som förr skulle pekat på auslese. Rätt exotisk, en del passionsfrukt tittar fram i doften. Det är rikt, komplext och med Saar-säure som styr upp det hela. Buteljen var försluten med kronkapsyl. Respekt! Weinhof Herrenberg förefaller köra sig eget race, måttligt intresserade av vad en oförstående omvärld anser. Bra skit.

I sjunde glaset en oerhört exakt riesling-bukett, lite återhållen i sin ungdomliga fas men här lurar ett stort vin i sin linda, komplexiteten går inte att ta fel på. Det är inte många viner man stöter på som kan uppvisa den balans och harmoni som Egon Müllers prädikatsviner. Särskilt Spätlese-vinerna från Scharzhofberg är übertydliga exempel på att denne ordkarge herre är en av världens främsta vinmakare. Denna 2009:a är inte i närheten av optimal mognad men komplexitet, superbalans och längd gör att vinet dominerar i provningen hursomhelst.
Han begär många pengar för sina viner, den gode Egon, särskilt för de högre prädikaten är nivån närmast stratosfärisk. 749:- för en spätlese svider, men vill man ha världsklass så kostar det, oavsett distrikt.

Ett stort tack till Lena, som producerade en provning med mestadels egenhändigt hemsläpade viner. Intressant att notera att flertalet av vinerna har ett drickfönster som redan öppnats; de är så pass goda nu att man undrar om lagring är en bra idé. Men Müller-juicen bör få vila ett tag!

1. 2009 Riesling Spätlese Wurtzberg (Dr Siemens) 148 kr, (1-4) 13 p.
2. 2009 Alte Reben (van Volxem), 152 kr, (1-1), 14 p
3. 2009 Saarburger Rausch (Ziliken), 295 kr, (0-3) 14 p (potential för minst 2 p till, bör lagras)
4. 2008 Gottesfuss (van Volxem) 384 kr, (0-0) 15 p
5. 2009 Ayler Kupp Kern Fass 9 (Lauer), 164 kr, (1-2) 13 p
6. 2009 Contessar (Weinhof Herrenberg (Loch) 201 kr, (4-0) 16 p
7. 2009 Scharzhofberger Spätlese (Egon Müller) , 749 kr, (3-0), 17 p.

/ ET

Annonser

2 responses to “#1258 Saar 2009

  1. Ett stort tack även till dig, ET, då du ställde upp och skrev när även redaxkedjan hotade brista!

  2. Per Wendin

    Ja, tack Eric för ditt inhopp som redaktör då jag fick förhinder.

    /PW

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s