#1256 cabernet franc

Efter förra veckas KM, så var vi tillbaka i traditionell Auzoneprovning, denna gång på temat cabernet franc. Frånsett i Loire och delar av Italien, så hittar man inte många exempel på viner av 100% CF. Det kan ju bero på att världen törstar efter alkoholrika, fruktstinna viner, och CF brukar snarast ha en grön, stjälkig, lätt omogen karaktär. Jag måste erkänna att jag sällan imponerats av de ganska få exempel av Chinon- och andra röda Loireviner som jag provat. Att sen Systembolaget systematiskt har misskrediterat dessa rödviner har inte gjort det lätt att ändra uppfattning. Då är det enklare att botanisera hos dess ”kusin”, eller som forskningen visat, dess avkomma, dvs cabernet sauvignon, som det ju finns viner av från i snart sagt varje vinproducerande land. CS är en korsning av CF och sauvignon blanc.

Det skulle visa sig att Magnus Waern för kvällen hade plockat fram sex viner på 100% CF från olika delar av världen, och en bastard, alla provade blint.

1. 2010 Haceinda Aracuano Reserva CF (Colchagua, Chile)
Blåröd, ungdomlig färg; öppen doft av nejlikor, korinter och paprika; lätt syrlig, omogen, stram, vegetal smak med grön paprika och halvlång eftersmak. En för mig typisk, och ganska hyfsad, Loire-CF, även om det råkade vara Chile…

2. 2006 Couly-Dutheil Clos de l’Echo (Chinon, Loire, Frankrike)
Röd färg med begynnande tegel (mognad); initialt knuten, stumm doft, men som öppnar sig i glaset och då uppvisar lite gröna paprikatoner; ganska saftig, stram smak med rejäla tanniner och en bitter eftersvans. Typiskt stjälkig, och för mig åter en klassisk Loire-CF.

3. 2008 Raats CF (Stellenbosch, Sydafrika)

Mörk röd-svart färg; klassisk CS-doft av ceder, svarta vinbär och tobak; fruktig, smakrik av mörka bär med bra syra och komplexitet, lång eftersmak. Min gissning är klockren CS, förmodligen Bordeaux (typ St Emilion). Riktigt bra vin, och ett steg upp från de två tidigare. Också en helt annan stil, mogen frukt snarare än vegetal.

4. 2009 Gayda Figure Libre CF (Vdp d’Oc, Frankrike)
Ungdomlig blåsvart färg; knuten doft av nejlikor och korinter; något tunn smak med söt frukt och halvlång eftersmak. Ok, men väcker inga större känslor. Stilen något mittemellan de två första (traditionella) och den tredje mera fruktig/modern.

5. 2008 Ricasoli Casalferro (IGT Toscana, Italien)
Röd, ganska ljus, färg; öppen, fatig doft med rejäla vaniljtoner (nästan Rioja-stuk); saftig smak av jordgubbar, pepparmynta och fat. För mig blir vaniljen för dominant. Att det är 100% merlot (och inte CF) slår mig inte.

6. 2004 Hedges Two Son CF, magnum (Red Mountain, Washinton, USA)
Röd med begynnade tegelfärg; mycket öppen, fatig doft av lakrits, mörka bär och tobak; fyllig, lång smak av mörk frukt och fat; riktigt god, bäst ikväll.

7. 2006 Poggio al Tesoro Dedicato a Walter (Toscana, Italien)
Nästan svart färg; mycket knuten med drag av kola, mint och fat; ungdomlig smak, mycket fyllig med lakrits, mörka bär och rejäla tanniner och bitter svans. Stilen är modern italiensk, oavsett druva. Gott, men alldeles för ung att dricka nu, men nog kan det bli ett stort vin om 5-10 år.

Så omröstning (bäst-sämst), mina poäng och pris (SEK idag).

1. 2010 Haceinda Aracuano Reserva CF 1-3/14/89
2. 2006 Couly-Dutheil Clos de l’Echo 0-5/13/199
3. 2008 Raats CF 2-1/15/299
4. 2009 Gayda Figure Libre CF 0-1/14/199
5. 2008 Ricasoli Casalferro 3-2/14/319
6. 2004 Hedges Two Son CF, magnum 6-0/16/inget pris
7. 2006 Poggio al Tesoro Dedicato a Walter 1-1/15 (idag)/549

Sammanfattningsvis kul provning med nya vinupplevelser; precis som det ska vara en torsdagskväll i februari.

/PW

Ett svar till “#1256 cabernet franc

  1. Att lyckas smyga in en 100% merlot i en cabernet franc provning utan att PW misstänker det tyder på väl valda viner. Mycket synd man låg däckad… /JT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.