#1250 Goda viner

Vår ordförande håller traditionsenligt en provning i början av året med rubriken ”Goda viner”. Så också i år. Här är det inte fråga om viner från en viss region, druva eller producent, utan helt enkelt viner som Jack gillar och som är goda nu. Jag hade tidigare år missat denna provning, men i år var det dags, och med tanke på hans faiblesse för mogna viner, så var jag inställd på att inget vin (oavsett färg) skulle vara yngre än tio år, många förmodligen betydligt äldre. Provningen delades upp i två delar: Först tre vita och sedan sex röda, alla provade blint.

1. 2000 Hirtzberger Honivogl Grüner Veltliner Smaragd
Intensiv djup gul färg; öppen, ganska stor doft av mandel, vita blommor och mineral; torr, mogen, fyllig, oljig konsistens, med bra syra, framträdande alkohol, komplexitet och lång eftersmak. Smakrikt vin. Det känns Österrike, och trots att jag inte hittar någon vitpeppar, så går tankarna till GV.

2. 2002 Prager Achleiten Grüner Veltliner Smaragd
Djup, gul färg; stor, mogen doft med våt ylle, blommor och nötter; torr, fyllig, syrlig, mineralrik smak av citrus och marsipan. Gott, och nästan lika bra som 1. Ulldoften tillsammans med den höga syran får mig att gissa på chenin blanc (Loire), men det visar sig fel. Otroligt att det är samma druva.

3. 1997 Hirsch Heiligenstein Grüner Veltliner, QW Trocken
Gul färg med gröna schatteringar (vafalls, en yngling?); knuten, stum doft; torr, mineralrik smak, men utan matchande frukt, medelhög syra. Inte så kul och jämfört med föregående två klar trea. Kanske en (vit) Rhône? Man vill ju gärna tro att det är tre olika viner. Visar sig alltså åter vara en GV och man förundras över att de tre vinerna kommer från samma druva, land och nästgårds.

Här vidtog röstning och diskussion, se resultatet nedan.

4. 1994 Trapet Chambertin Grand Cru (Bourgogne)
Begynnande tegelfärg; mycket mogen doft av kaffe, höstlöv och källare och med en typisk pinotkaraktär (Bourgogne); mogen smak, något uttorkad frukt, syrlig och åldrad. Funkar säkert till en coq-au-vin, men ensammen i en blindprovning är den inget charmtroll.

5. 1989 Leoville Poyferré (Bordeaux)
Mörk med begynnande tegelfärg; mycket stor doft av cassis, läder och kaffe; fyllig och smakrik med bra tanniner och frukt (cassis); superbra Bordeaux, måste vara västra stranden. Bordeaux slår Bourgogne.

6. 2003 Rayas Château de Fonsalette
Tegelfärgad: otroligt instensiv portvinsliknande doft (man tror nästan att den ska vara söt); fyllig, smakrik med något bränd smak och fruktsötma. Tankarna går till grenache, antingen södra Frankrike eller Priorat.

7. 2001 J-L Chave Hermitage
Mörk färg; knuten doft men med antydan till bacon och charkuterier; tanninerna dominerar fullkomligen i munnen, frukten känns obefintlig och det är idag ett trist vin. När flaskan plockas fram undrar man om viner befinner sig i tunneln. 2001 är ett bra år och jag drack nyligen en 2001 J-L Chave Farconnet, ett på papperet enklare vin, men som levererade tiofalt.

8. 1998 Castell’in Villa Poggio delle Rose
Mycket mörk färg; stor fatig doft (vanilj) med mynta och mörka bär; fyllig, mycket smakrik, rejäla tanniner och lång eftersmak. Kanongott, känns ungt, men med potential. Tankarna går till Australien, som visar sig fel. Intressant, med tanke på att vi drack 2000 av detta vin på plats i somras. Här borde man nog prickat sangiovesi.

9. 2002 Rinaldi Giuseppe Barolo Brunate
Begynnande tegel; mycket mogen, angenäm doft med rotfrukter och jord; ganska fyllig och smakrik med kaffetoner men saknar komplexiteten för ett stort vin. Har först ingen aning om vad det är, men när flaskorna åker fram så säger uteslutningsmetoden att det måste vara Barolo. Dock, skall en 2002 Barolo vara så mogen? Kollar WS vintage chart, där man skriver: ”2002: A washout; many wines unripe or diluted. Early-drinkers”.

Så omröstning (bäst-sämst), mina poäng och pris (idag).

1. 2000 Hirtzberger Honivogl Grüner Veltliner Smaragd 10-1, 16p+, 750 SEK.
2. 2002 Prager Achleiten Grüner Veltliner Smaragd 2-5, 16p, 180 SEK
3. 1997 Hirsch Heiligenstein Grüner Veltliner, QW Trocken 1-7, 14p, 460 SEK
4. 1994 Trapet Chambertin Grand Cru (Bourgogne) 0-2, 15p-, 730 SEK
5. 1989 Leoville Poyferré (Bordeaux) 6-0, 17p, 700 SEK
6. 2003 Rayas Château de Fonsalette 2-1, 15p, 620 SEK
7. 2001 J-L Chave Hermitage 1-2, 14p, 1120 SEK (sic!)
8. 1998 Castell’in Villa Poggio delle Rose 4-1, 16p, 590 SEK
9. 2002 Rinaldi Giuseppe Barolo Brunate 0-7, 14p, 300 SEK

Kul provning som i traditionell Auzonestil innefattade en god LCHF-buffet.

/PW

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s