#1247 Bordeaux 2003

Temat var faktiskt klart snävare än så, det var sex klassificerade Medoc-slott samt ett inkastat budgetalternativ som hävdade sig mycket bra. 2003 var ju ett mycket varmt år som gav liten avkastning, men alkoholhalten hade hållits nere i alla viner vi drack, maximum var faktiskt 13 procent. Tanninerna var måttliga och dessutom avrundade, och syran var oväntat pigg i alla vinerna. Det var helt enkelt genomgående riktigt goda viner! Inget av vinerna hade heller uppenbart passerat mognadstoppen, även om jag tror att flera var nära maximum men de tre dyraste har en bit kvar. En viss bitterhet kunde märkas i några viner, och det är tydligen ett årgångsdrag.

Sen tror jag att det är dags att på bred front attackera myten om att bordeauxer är så dyra! Det finns visserligen ett antal viner som seglat iväg upp utom räckhåll för statsanställdas plånböcker som min, men de som är kvar under eller  i närheten av 300-strecket presterar nästan alltid riktigt bra.

2003 Cantemerle, Haut-Medoc femte cru
Det lättaste och ljusaste vinet, söt god doft med mint, russin, svarta vinbär och stall, smaken var lång med liten strävhet och en viss beska. Strålande balans men inte alls koncentrerat, antagligen på topp just nu, och faktiskt endast 12.5% alkohol. Ett påstående i gamla vinböcker som förbryllat mig är att bordeauxer är lätta och bourgogner tunga, men  detta är ju faktiskt ett strålande exempel på en lätt bordeaux. En hårt chapitaliserad bourgogne i gammal stil är blytung i jämförelse.

2003 d’Armailhacq, Paulliac femte cru
Metallisk och syltig medocdoft, sluten men lång smak med viss strävhet, cigarettaska och bra syra. Bitter och bränt socker, och kvällens klara förlorare. Dessa hårda ord är aningen dock överdrivna,  jag satte plus både på doft och smak…

2003 Larose Perganson, Medoc, Cru Bourgeois
Mogen doft, cabernet, fat och kaffe, liten smak med fat och kaffe, balanserad med liten strävhet.  Just köpt på plats av Ola, ett vin som platsade bra bland sina namnkunniga motståndare trots sin overkliga prislapp.

2003 Pichon-Lalande, Pauillac andra cru
Ganska liten doft med smörkola, hallon, kaffe och papper, lång men sluten smak med bra syra och liten strävhet, kaffe och choklad. Kvällens besvikelse när vi fick se etiketten.

2003 Beychevelle, St Julien fjärde cru
Liten doft med inslag av korinter, lång smak med bra syra och tanniner, omogen, lång och frisk. Ett vin med lovande framtid!

2003 Montrose, St Estephe 2 cru
Ett kraftpaket i doft och smak, tydliga toner av grillat kött, frukt och mint i doften, smaken är sträv och omogen men ändå balanserad och både lovande och mycket god nu. Kvällens solklara vinnare!

2003 Pedesclaux, Paulliac femte cru
Varm doft, mogen fyllig smak med fat och kaffe, men dominerande är den överdrivna syra i ett ändå ganska tunt vin.

Tabellen med pris idag, röstsiffror och min poäng:

Cantemerle, Haut-Medoc, 330 kr, 2-2, 17 p
d’Armailhacq, Paulliac, 350 kr, 0-5, 15 p
Larose Perganson, Medoc, 100 kr, 1-1, 15 p
Pichon-Lalande, Paulliac, 910 kr, 2-3, 16 p
Beychevelle, St Julien, 500 kr, 1-1, 15 p
Montrose, St Estephe, 1200 kr, 7-0, 18 p
Pedesclaux, Paulliac, 350 kr, 0-1, 14 p

ASi

Wikipedia: N+ is the console and handheld version of the Adobe Flash -powered game, N, which was developed by Metanet Software.

Annonser

3 responses to “#1247 Bordeaux 2003

  1. 2003 Montrose har ju begåvats med rätt många poäng av ”ni-vet-vem”, typ 97-100 (beroende på tillfälle) och därmed en ganska häftig prislapp (1200 kr låter billigt – sist jag letade hittade jag i stort inga priser under 200 EUR exkl. frakt och svensk skatt) – så bra att den levererade. Beychevelle drack vi i våras med stort nöje – så visst gick det att göra hyggliga viner även det alltför varma året 2003. MVH – Vintresserad

  2. Du får köpa Montrose 2007 för 519 kr på bolaget istället. Parker gillar verkligen inte gröna toner i rödviner, så 2007-or är svårsålda.

  3. Pingback: #1249 Ta med en merlot | AuZine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s