#1244 Mogen Barolo & Barbaresco

Auzone firar 25 år som förening, och dagen till ära hade man bjudit in till provning på temat ”mogen Barolo och Barbaresco”, eller ”BaBa”, som dagens provningsledare Anders Källberg kallade dem. Anders har lång erfarenhet av italienska viner, och inledde övningen med att visa bilder från Piemonte, vinernas hemvist, samt berätta om skillnader mellan Barolo och Barbaresco. Minsta gemensamma nämnaren är naturligtvis druvan – nebbiolo – som med sina tanniner brukar behöva åtskilliga år för att mjukna och bli behaglig. Ibland tar det tio-tjugo år, i andra fall händer det aldrig. I sina bästa stunder är det en av vinvärldens stora rödvinsdruvor, som betingar priser därefter. I mindre bra år, respektive i händerna hos mindre skickliga vinmakare, så kan det bli fruktfattigt, strävt och ogint. Lite som röd Bourgogne.

För den som vill läsa om geografi, jordmån och producenter, hänvisas lämpligen till Wikipedia, se http://en.wikipedia.org/wiki/Barolo respektive http://en.wikipedia.org/wiki/Barbaresco.

Under teoridelen serverades ett vitt vin från Piemonte, en 2010 Bruno Giacosa Roero Arneis, inköpt på Heathrow för £29,99 dvs 300+ SEK. Jag har druckit ganska många Arneis på plats, och gillar verkligen druvan. Det här var också ett schyst exemplar. Helt torrt, frisk smak av mineraler och mandel och markerad beska, men varumärket Giacosa har tryckt upp priset väl mycket.

Så till de sex provningsvinerna, med två flaskor av varje för att alla 25 provare skulle få 5cl var, dvs mängden av en hyfsat stor snaps. Av vin nr fem var en flaska korkskadad, så då blev det 2,5 cl. Vinerna provades blint, förstås.

1. 1990 Conterno Fantino, Barolo, Sorì Ginestra

Röd färg med begynnande tegel; mycket mogen doft av champinjoner, höstlöv och kokta grönsaker; mycket mogen, relativt fyllig smak av jord snarare än frukt, något stram men ändå med bra balans mellan syra och frukt och med mjuka tanniner. Gott, elegant och en bra början, men jag misstänker att det var bättre för 5-10 år sedan.

2. 1978 Cappellano Barolo

Samma färg som föregående, drar mot tegel; doften likaså mogen av höstlöv, jord och något lakrits; stramare än föregående vin, kraftigare tanninstruktur och lätt metallisk. Här saknas frukten, och vinet ger ett svagare intryck än föregående.

3. 1978 Bruno Giacosa Barbaresco Gallina di Neive

Klassisk ljus nebbiolofärg; till en början en nästan animalisk doft som jag undrar är en defekt, men som försvinner efter tjugo minuter och fram träder en komplex, mogen doft och smak av jord, champinjoner, kaffe och lakrits. Vinet är i det närmaste tanninfritt, vilket måste betyda rejäl ålder, men absolut inte för gammalt, utan riktigt bra nu.

4. 1988 Roagna Barbaresco (magnum)

Färgen drar mot tegelröd; en klassisk doft av rosor och viol, precis som jag tänker mig mogen nebbiolo; stor fyllig smak av samma rosor och tuggbara tanniner. Det är supergott och påminner om en Gaja Barbaresco. Bäst hittills.

5. 1947 Borgogno Barolo

Ljus röd färg; mycket stor, mogen doft av rosor, tryffel och skog; väldigt elegant smak med fin, nästan sötaktig frukt och bra längd. Ett stort vin och bara snäppet sämre än föregående.

6. 1961 Fontanafredda Barolo

Tegelröd färg; till en början alldeles stum, doften är obefintlig och avslöjar ingenting; smaken är mycket mogen och näst intill ogin med alldeles för mycket tanniner vis-à-vis frukten. Jag är beredd att ge den låga betyg, men så öppnar den upp sig efter ca 30 min och fram träder både doft och smak av rosor, viol och körsbär.

Så åker flaskorna fram i den traditionella gissningsleken. Det går sådär. En kul detalj är att Anders själv inte vet vilket vin nr fyra är. Den är inköpt på plats hos Roagna, men utan etikett eller annat facit. Genom sms från odlaren får vi veta att det är en 1988 Barbaresco. Vidare så blir man helt fascinerad av vin nr fem som visar sig vara från 1947. Hur många minns det året? Hur många var födda det året? Jag svarar ”nej” på båda.

Vin/röster (bäst-sämst)/mina poäng/dagens pris:

1. 1990 Conterno Fantino, Barolo, Sorì Ginestra/0-4/17p/400 SEK (eBay)

2. 1978 Cappellano Barolo/1-2/15p/1715 SEK (hos producent)

3. 1978 Bruno Giacosa Barbaresco Gallina di Neive/6-7/2313 SEK (S. Töpler)

4. 1988 Roagna Barbaresco (magnum)/7-6/18p/0 SEK (gåva av producenten)

5. 1947 Borgogno Barolo/11-0/17p/1385 SEK (S. Töpler)

6. 1961 Fontanafredda Barolo/0-6/15p/2850 SEK (systembolaget)

Vinerna tre och fyra valdes av många som såväl bäst som sämst. Möjligen berodde det på flaskvariationer. I vilket fall som helst blev 1947:an kvällens klara vinnare.

En helt igenom perfekt provning.

/PW

Annonser

3 responses to “#1244 Mogen Barolo & Barbaresco

 1. Bra text om en fantastisk provning, jag kommer sent att glömma 47:an. När det gäller röstsiffrorna på vin 3 och 4 tror jag att flaskvariation med hundraprocentig säkerhet kan uteslutas som orsak för Roagna -88:an :-). För Giacosan vill jag minnas att vi konstaterade rätt stora skillnader över bordet.

 2. Åke, helt rätt. Vin nr 4 var en magnum, så om nu inte vinet skiktat sig oerhört mycket i flaskan och endast skadats i ena änden, så kan det nog uteslutas 🙂

  /PW

 3. yquemisno1

  Jag vill bara förtydliga att Roagna-magnumen var en generös gåva från Luca Roagna, eftersom det står i texten att vinet var inköpt på plats.
  Kul att provningen blev så lyckat, korkdjävulen till trots!
  /A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s