#1242 Tjeckiska viner

Börje, en man med fallenhet för lite udda provningar (vem minns inte Vin & Musik, samt Kinesiska Viner?) en bit vid sidan av mittfåran, kallade till bedömning av viner från pilsnerölets hemland Tjeckien. Merparten av de tjeckiska vinerna härstammar från Moravia, ett område i södra delen av landet, regionen gränsar mot Österrike. Lite vin görs också i distriktet Bohemia, men denna afton provades endast Moravia-viner.

Vit flight:

Första vinet visar upp en påfallande äpplighet i doft, aromatisk, efter lite tid i glaset smyger sig en muscat-ton in sig. Tydlig fethet på smaken en hel korg med gula äpplen. Syran är låg, speciellt påtagligt när temperaturen stiger.
Facit: 2008 Muskat Moravsky Late Harvest (Baloun)
Muscat-karaktären är uppenbar, men vinet börjar nog tröttna lite, sådant här måste konsumeras purungt.

Tvåan har ett gräsigt (inte gräsligt) anslag, lite år det krusbäriga sauvignon-hållet. Neutralitet kännetecknar denna i allt övrigt, sticker inte ut, lämnar inga minnen eller spår. Så är det med somliga viner. Jo förresten, lite het alko-känsla i eftersmaken gör sig gällande.
Facit: 2009 Tramin Cerveny (Stanislav Madl)
Gewürztraminer?? Inte någon dag i veckan hade jag gissat p å den druvan.

Vin nr 3 är okomplicerat men inte oävet med sin runda, ganska rika, något ekade och lite fjäskiga-stil. Fethet är tydlig i smak, tvåltoner i eftersmaken, låga syror. Bättre boxvin lyder omdömet.
Facit: 2007 Tranim Cerveny (Vinarstvi Volarik)
Gewürz igen!? Jojomen, fokus är på lågsyradruvor.

De vita kändes lite omoderna på något sätt, med låga syranivåer och tvålaktiga anslag. Dåligt är det inte, och med en tanke på prisspannet får vit flight godkänt, med någon tvekan.

Röd flight:

Fyran uppvisar tecken på att vinmakaren hämtar sin inspiration i Bordeaux. Det rullar in lite cabernetkaraktär och en smula ceder i den begränsade doftpaletten. Inte så illa! Smaken vittnar om kallklimats-cabernet, lite torr och kort men den lilla eftersmak vi hittar är god. Inte olik en enklare cru bourgeois.
Facit: 2008 Cabernet Sauvignon Grapes Selection (Baloun)
Javisst, druvkaraktären var väl uttryckt i denna.Bäst bland de röda, i mitt protokoll. Skulle jag betala 140 :- för den? Inte uteslutet.

Femte vinet är både gröngräsigt och animaliskt på en gång – med en touch av bränd bakelit. Ungdomlig,. Flera gissningar gick mot pinot, själv misstänkte jag blaufränkisch. Klart drickbart, något egenartat. Lätt på foten, endast 11% alkohol vilket man sällan ser nuförtiden.
Facit: 2008 Cabernet Moravia Late Harvest (Baloun)
Denna druva är enligt vårt orakel SH en korsning av cabernet franc och zweigeld. Detta var late harvest-varianten, undrar hur instegsvinet är (om det finns)…9,5%?

Avslutningsvinet inledde med en liten oren (kartong) ton, någon mumlade om TCA men det var det knappast frågan om. En restsötma låg påklistad och gjorde eftersmaken rätt kvalmig. För mig en klar förlorare bland de röda, men det fanns vissa som tyckte den var bäst.
Facit: 2006 Frankova Exclusive (Zamecke sklepy Straznice)
Detta var alltså en blaufränkisch – inte det lättaste att lista ut.

Den röda flighten var roligare, mer intresseväckande. Enklare viner från Österrike är vad som dyker upp i tanken när man letar jämförelseobjekt.

Detta var debut för min del vad gäller viner från Tjeckien. Något blixtnedslag var det inte frågan om, men grundintrycket är rätt positivt. Särskilt de röda uppvisade en del personlighet och var hyfsat intresseväckande. Inte många droppar av tjeckiskt vin når Västeuropa och när man läser (nåja…) de hopplöst obegripliga etiketterna ger de inte mycket begriplig information. Prisnivån är anständig utan att vara direkt attraktiv. Så, vilken riktning kan den tjeckiska vinindustrin tänkas ta i framtiden? Ja, man kan nog misstänka att det med tanke på de små volymerna och den knivskarpa internationella konkurrensen i prissegmentet kommer att vara en regional företeelse. Inget fel i detta, och kom ihåg att prova om ni kommer till landet och hittar en vinlista med tjeckiskt.

Vita
2008 Muskat Moravsky Late Harvest (Baloun), 130 kr, 2-4, 11 p
2009 Tramin Cerveny (Stanislav Madl) 95 kr, 1-5, 10 p
2007 Tranim Cerveny (Vinarstvi Volarik), 100 kr, 7-1, 13 p

Röda
2008 Cabernet Sauvignon Grapes Selection (Baloun), 140 kr, 3-2, 14 p.
2008 Cabernet Moravia Late Harvest (Baloun), 130 kr, 4-3, 13 p.
2006 Frankova Exclusive (Zamecke sklepy Straznice), 105 kr, 3-5, 11 p

Röstningen skedde flight-vis.

Notera: Vin-och druvnamnen saknar med stor säkerhet en del apostrofer, krokar och andra finesser som kryddar det tjeckiska skriftspråket. Google rekommenderas för den som vill se det korrekta i all sin skönhet.

/ ET

Annonser

One response to “#1242 Tjeckiska viner

  1. Förvånansvärt likt mina intryck från en semester för drygt 20 år sedan, de vita klumpiga och orena, de röda rena och lätta, mycket lätta, och klart lättdruckna. Den tjeckiska vinindustrin tycks inte har någon riktning, utan är nöjda där de är.

    ASi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s