#1239 Barbera d’Alba

Blåbär, blåbär, blåbär… ingen tvekan om att vi är i norra Italien! Provningen var utlyst som ”Barbera”, men eftersom alla viner utom ett var ifrån Alba har jag tagit mig friheten att byta namn på provningen.

2007 Ciabot della Luna från G Voerzio var ett av många viner ikväll med en tydlig blåbärsdoft. Smaken var eldig och fruktig, med lite torr avslutning.

2007 Barbera della Alba från Elio Altare hade en något dammig men komplex dof t med trevliga inslag av björnbär. Smaken var ganska tunn och spretig med lång syra.

2004 Barbera della Alba från Roagna levde inte upp till de förväntningar som Piemonteloggen 6 väckte. Liten doft och liten smak med lång och ren syra. Klart okoncentrerad, och jag undrar vad avkastningen egentligen har varit, barbera är en druva som kan ge mycket stora skördar.

1999 Giarone från A Bertell som var kvällens älsta vin hade också kvällens bästa doft med mognad och björnbär. Smaken hade dock havererat och det fanns bara syra och strävhet kvar.

2005 La Villa Langhe Rosso var kvällens andra vin från E Altare och det enda som inte var DOC Barbera d’Alba. Inblandningen av 40 procent nebbiolo kändes tydligt i efteranalysen då detta vin hade klart godast tanniner. Kanske kvällens bästa vin, fast kvaliten motsvarar inte den väl tilltagna prislappen.

2008 Gallina, La Spinetta, barberaviner tål en hel del fat men inte så här mycket. Smaken drog åt asfalt i ett annars koncentrerat och smakrikt vin.

2006 Roche dei Manzoni, från Mosconi var min favorit med tydliga men tyglade fat. Doft med blåbär, vanilj och kaffe, härligt sträv och fet smak med en fantastisk syra.

2007 Vigna Martina från E Grasso var liknande i stilen, med lite sötma i doften och en lång god smak med tobak och aningen torra tanniner (det stod 2006 på pappret vi fick men bilden  motsäger det).

Sammanfattningsvis var vinerna alla ganska goda, men inget hade den komplexitet som krävs för att de skall passa som provningsviner. Barbera är ganska långt ifrån att på allvar kunna utmana nebbiolo om förstaplatsen bland Piemontes viner, även om den ofta kan ara godare. Någon, jag har glömt vem, sade att komplexa viner skall man dricka till okomplicerad mat, medan avancerad mat skall passas ihop med mer rättframma viner. Jag tycker att det är detta som är barberas nisch, att med sin goda smak och fina syror framhäva kockens uppvisningar! Jag tyckte bäst om de vinerna från 2006-7, så kanske är fyra-fem år den optimala åldern på barbera.

Tabellen: (alla viner var DOC Barbera d’Alba, utom nummer fem, La Villa som var Langhe Rosso)
2007 Ciabot della Luna, G Voerzio, 265 kr, 1-0, 13 p
2007 Barbera della Alba, E Altare, 230 kr, 1-2, 13 p
2004 Barbera della Alba, Roagna, 199 kr, 0-4, 11 p
1999 Giarone, A Bertelli, 175 kr, 1-2, 13 p
2005 La Villa Langhe Rosso, E Altare, 659 kr, 3-1, 14 p
2008 Gallina, La Spinetta, 313 kr, 1-1, 12 p
2006 Roche dei Manzoni, S Mosconi, 259 kr, 1-1, 15 p
2007 Vigna Martina, E Grasso, 235 kr, 4-1, 14 p

Alternativa åsikter hos Winepunk.

Annonser

One response to “#1239 Barbera d’Alba

  1. Giaronen var en Barbera d’Asti, Sorry, mea culpa. Nu var den ju så mycket äldre, så det var svårt att nagla skillnad mot Alba med hjälp av den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s