Timorasso 2: Colli Tortonesi

Efter “upptäckten” av timorasso förra året, beskriven här på AuZine var det äntligen dags att åka till Tortona, eller rättare sagt distriktet Colli Tortonesi, det enda stället där timorasso odlas, för att träffa ett par av huvudpersonerna. Tortona ligger ca 1½ timmes bilresa från Torino, fortfarande i Piemonte men ganska nära gränsen till Lombardia, där Oltrepo Pavese är närmaste vinodlande granndistrikt. Denna utflykt gjordes redan i början av augusti så jag ber om ursäkt för den sena publiceringen.

Vigneti Massa

Första besöket var i byn Monleale Alto hos Walter Massa, som skulle kunna kallas “timorassos fader” eftersom han var den som återupplivade druvan i distriktet i slutet av 80-talet och började göra vin på bara timorasso från de få rankor som fanns kvar. Druvan hade tidigare konkurrerats ut av den betydligt mer lättodlade cortese. Timorasso har bl a problemet att den är känslig för vårfrost. I distriktet Colline Tortonesi odlas också barbera, freisa, croatina, moscato, och ytterligare någon druva. Det görs mycket bra barbera, men konkurrensen är hård.
Walter är mycket passionerad och talar gärna och länge både om timorasso, sina egna viner men även allt möjligt annat, exv. italiensk politik. Man behövde inte “intervjua” honom, han bara satte igång att prata. En härligt okonventionell vinprovning, vi började i ett provningsrum, i samma hus där han bor, fortsatte nere i vinkällaren bland tankar och utrustning, för att avsluta med en sista flaska på en parkbänk på torget precis utanför huset, eftersom familjen hade börjat sin lunch i rummet vi tidigare hade provat i. Hade det inte precis blivit lunchtid och vi själva också behövt skynda vidare hade vi inte kunnat undvika en tripp i traktor eller jeep upp i vingårdarna. Jag hoppas kunna göra den utflykten nästa gång. Apropå vinkällaren så gav den inte samma välordnade intryck som det alltid annars gör i Italien, där vinodlarna är hårt påpassade av hälsovårdsmyndigheternas kontroller. Walters vinkällare liknade mer en fransk källare, lite kaotisk och inte helt “spotless”.
Två andra vinodlare, Mutti och Paolo Poggio började göra timorasso-viner ungefär samtidigt som Massa, i samarbete. Walter utvecklade “receptet”, bara ståltank, “cold maceration”, lämnar vinet ganska länge “sur lie”. Hans filosofi är naturlig utan att gå till överdrift. Han klarar inte vinerna, men filtrerar däremot. Han menar att man skall arbeta i vingården för att göra viner med koncentration som tillåter att “ta bort” för att få ett vin i perfekt jämvikt, snarare än att” lägga till” i vinkällaren. Han kommunicerade med vinodlare i Friulien när han började göra timorasso. Walter registrerade varumärket “Derthona”, det gamla romerska namnet på staden Tortona men låter alla odlare i distriktet som mer eller mindre följer hans grundrecept använda varumärket eftersom han inser att man har nytta av att vara en grupp. Från den blygsamma början, med tre odlare och så sent som år 2000 mindre än 2 ha timorasso finns det nu drygt 25 odlare med totalt ca 50 ha. Som ett stort Bordeaux-slott. Jag roade mig med att gå tillbaka i Vini d’Italia alltså Gambero Rossos bibel över italienska viner och i den tidigaste jag har, år 2000 som diskuterar aktuella årgångar t o m 1998, hittar jag bara två timorasso, varav det ena var Massas Costa del Vento 1997. Den fick f ö bara ett glas som betyg, så dom hade inte fattat storheten ännu. Eller också var det inte så imponerande då.
Förutom basvinet, Derthona gör Walter två vingårdstimorasso, Costa del Vento och Sterpi, den senare från 2004. Fr o m 2010 kommer det att finnas ett tredje vingårdsvin. Namnet på detta vin är bestämt, men vi lovade att inte avslöja det, så det gör jag inte.
Nåväl, till vinerna. Vi provade Walters tre timorasso från flaska, 2009:or. Timorasso-vinerna släpps oftast inte lika unga som de flesta andra italienska vita och har lagringspotential.

Derthona 2009 (Vigneti Massa) Colli Tortonesi Timorasso DOC
Kraftig gul färg (ett särdrag för druvan). Mineral och alkohol i doften som också har gröna toner som antyder ett ungt vin. Beska, bra kropp med syror och mineralkaraktär. Ungt vin, som är mycket rent och fint. Lovande. Mycket prisvärt för de 9€ jag betalade. Jag valde en högteknologisk plastkork som faktiskt funkar bra i normala korkskruvar, men han buteljerar hälften med traditionell kork. 15000 flaskor av varje, hans klart största produkt, firman gör totalt ca 100 000 flaskor per år.

Costa del Vento 2009 (Vigneti Massa) Colli Tortonesi Timorasso DOC
Kraftig guldgul färg. Ganska knuten doft med mineral och gröna växttoner. Smaken är grymt koncentrerad med fantastisk syra och rondör. Mineraltoner finns men dominerar inte.

Sterpi 2009 (Vigneti Massa) Colli Tortonesi Timorasso DOC
Gult. Öppnare, mer rieslinglik bouquet än föregående med mogen frukt men också dammig, mineralton. Paradoxalt nog är smaken stramare och mer elegant än Costa del Vento.
Smakerna på de två vingårdsvinerna verkar respektera typiciteten, då Costa del Vento är delvis lerjord medan Sterpi är en mycket stenig kiselbaserad mark. (Skulle behöva vara bättre på svenska geologitermer). Det är inga gratisviner, kostade ca 20€, och kan kosta rätt mycket mer på enotek eller restauranger, men dom är stora, utvecklingsbara och mycket intressanta. Jag hade svårt att bestämma vilket jag gillade bäst så jag köpte några av varje.

När vi sedan gick ner i källaren har jag inte riktigt bra anteckningar. Vi provade direkt från ståltankarna på stående fot. Men 2010 verkar också mycket lovande. Vi provade tre olika tankar av Derthona 2010 som var klart olika varandra, i mognadsgrad och frukt/mineral-balans. Dom kommer att blandas till det slutliga vinet. Sen provade vi också en 2010 av det nya vingårdsvinet och ett par olika barberor från tank. Den häftigaste, Bigolla 2008 som tidigare hade sett ny ek men f n befann sig i tank var fenomenal. Intressant nog säljer Walter Massa olika årgångar så jag köpte några 2003 och 2004. Drack en 2003:a för ett tag sen och även om den var bra nådde den inte alls upp till minnet av 2008 från tank.
Vi avslutade på en bänk utanför med en sista flaska, Pertichetta 2006, gjord på Croatina som vad jag förstår är samma som druva som Bonarda i Oltrepo Pavese och andra distrikt. Ovanligt hade han använt en del fat, och vinet är mjukt och runt med söt frukt och tydlig syra. Riktigt intressant. Även detta är en Colli Tortonesi DOC. Intrycket bekräftades när jag för ett tag sedan provade en 2005, lättdrucket men seriöst.

Pomodolce

Walter Massa pekade ut vägen, upp och ner på småvägar över mjuka kullar till vår nästa adress, restaurangen ”Da Giovanni” i Montemarzino. Ägaren till restaurangen äger också vinfirman Pomodolce så på detta vis kombinerar vi lunch med att prova ytterligare en topproducent av timorasso. En enkel men god lunch bestående av ett gäng piemontesiska antipasti och taglierini med karljohan (porcini) kompletterades med Pomodolces bägge timorasso:

Derthona Diletto 2009 (Pomodolce) Colli Tortonesi Timorasso DOC
Guldgult. Mineraltoner och gröna växttoner i doften. En något obehaglig svaveldoft som dock försvinner med tiden. Bra koncentration efter en söt start. Druvtypisk kraftig beska och bra syra. Jag gillar vinet men ett par av mina medprovare är mer skeptiska.

Derthona Grue 2009 (Pomodolce) Colli Tortonesi Timorasso DOC
Guldgult. Rund, söt, dammig mineraldoft. Mycket fin med inslag av grönska även här. Smaken domineras av hög syra, bra beska, mandel och mycket bra koncentration. Definitivt ett snäpp bättre än brorsan. Medan den förra är deras ”bas-timorasso” är detta selekterat från en speciell vingård. Namnet kommer av en liten flod, och den första årgången var 2007. Kostade 13€ att köpa med sig så jag gjorde det. Har senare provat 2008 från magnum, i sällskap med ett par mycket högklassiga bourgogner och bara faktum att det inte blev totalt överkört är ett gott betyg.
Intrycket är att Pomodolce gör lite magrare, stramare viner än Massa, och ännu mer jämfört med Mariotto som vi snart skall se. Det är dock potenta viner, koncentrerade och smakrika jämfört med nästan alla italienska vita och ganska höga alkoholhalter, Pomodolce deklarerar 13.5 resp. 14%. Pomodolce är en mycket liten firma, ca 15 000 flaskor per år, som gör biologiska viner.

Claudio Mariotto

Vi fortsatte till Vho, som vi lyckades hitta efter lite diskussioner med GPS:n. Ett par av mina medprovare hade träffat Claudio Mariotto tidigare, men trots att ingen var nära vän till honom fick vi ett av de varmaste och mest gästfria mottaganden jag har varit med om hos någon vinproducent (och det har blivit några stycken…). Dessutom blindprovning hos en vinodlare, något som inte heller hör till vanligheterna. Även om jag ser att AK et al blindprovade hos Roagna! Vi slog oss alltså ner i ett slags provningsrum modell jättestort garage, fullt med egna och andras flaskor.
Claudio pratade inte lika mycket om sina viner och timorasso, mer än att säga att han tyckte att andra håller på att devalvera Derthona. Han är god vän med Massa och respekterar honom, och mycket riktigt fanns det flera olika viner från Massa i provningsrummet hos Mariotto. Företaget är av samma storlek som Vigneti Massa
Förutom 2009 som verkar vara ett utmärkt år provade vi också 2008 och 2007. Claudio Mariotto berättade att 2007 var ett varmt år som ger stora viner medan han själv föredrar elegansen hos 2008. Att 2007 var rätt originellt även på andra håll i Piemonte har väl redan framgått av AKs inlägg från Barolo.
Så, till blindprovningen, som höll rätt hög takt, så därav blev det kanske inte proffskvalitet på anteckningarna. Jag var chaufför så jag drack dock inte utan spottade och efter ett tag började mina medprovare också göra det.

Cavallina 2008 (Mariotto) Colli Tortonesi Timorasso DOC
Söt, mogen trevlig lite “äpplig” doft. Mycket koncentrerat, sött i starten, bra syra. Persika. Gott vin som jag uppfattar som ganska typisk timorasso men det ändrar sig i glaset (och när man återvänder). Detta hade en något underlig historia, var egentligen 1000 flaskor som han hade gjort åt en annan firma men av olika anledningar säljer själv. Eller kommer att sälja, det hade ingen etikett.

Cavallina 2009 (Mariotto) Colli Tortonesi Timorasso DOC
En doft som för mig antyder eklagring (vilket alltså är fel, helt ståltank även här). Också lite äppeltoner. Mycket bra koncentration i smaken, sötma och beska med fräsig syra och mineral i eftersmaken. Trots detta ett fruktdrivet vin. Visar sig vara yngre bror till föregående.

Derthona 2009 (Mariotto) Colli Tortonesi Timorasso DOC
Honung i doften, fin ren frukt, men aningen knuten. Sot start i munnen, hög syra. Ungt men fruktigt, rent fräscht vin. Det var inte så konstigt att det kändes ungt och knutet, vinet var en andra omgång Derthona 09 som tappats på flaska en vecka tidigare. Det var alltså inte etiketterat och ännu inte till salu.

Derthona 2009 (Mariotto) Colli Tortonesi Timorasso DOC
Ännu mörkare guldgul än de flesta (annars kommenterar jag inte färgen, alla är kraftigt gula). Mycket blommig och fruktig, söt doft. Exotiska frukter i smaken, hyfsad syra, balanserad beska. Mycket bra vin. Förvånande nog är det samma vin som föregående, bara en tidigare tappning, för 11 månader sedan. Bägge är bra, men om jag måste välja är denna snäppet bättre.

Pitasso 2009 (Mariotto) Colli Tortonesi Timorasso DOC
Något oklar. I doften hittar man gummi, frukt, blommor och lite mineral. Sötbitter, koncentrerad attack i munnen med beska och etanol. Ungt, fruktigt, mycket lovande vin. Det visar sig vara ett vingårdsvin, Pitasso från 2009, nyligen tappat på flaska och inte till salu ännu. Kanske kan beskrivas som typiskt för Mariottos stil jämfört med Massa (och Pomodolce): bredare, fruktigare, mindre mineraldrivet. För att försöka sig på en liknelse är Mariotto Montrachet om Massa är Corton-Charlemagne, utan att påstå att vi är på sådana höjder, förstås.

Derthona 2008
Aningen ”skitig” doft med tydlig mineralkaraktär och blommor. Syradriven smak med mineral, frukt och beska i bra balans. Bra vin men hårdare än många av Mariottos viner.

Efter denna sekvensiella blindprovning följde några öppna viner

Pitasso 2007
Persika och andra frukter i doften. Rikt, med alkohol, beska och grym koncentration i smaken. Kanske snudd på i tuffaste laget. Ungt och lovande vin. Jag gillade det och köpte ett gäng för ett mycket rimligt pris.

Derthona 2003
Som för att bevisa lagringspotentialen provade vi detta vin, 8 år gammalt från ett rekordvarmt år. Relativt liten doft med honung. Smaken börjar med en söt chock och fortsätter med fantastisk frukt. Vinet är i perfekt balans, optimalt att dricka nu. Bevisar verkligen att vinerna håller betydligt längre än de flesta italienska vita viner. Såvitt jag minns fanns vinet inte till salu.

Till dessa utmärkta viner dök det upp bröd och lardo, lagrat flera år, helt suveränt gott även för mig som kan vara lite skeptisk till att äta nästan rent fett.

Vi provade sedan två Barbera, Vho 2006 och 2004 också från DOC Colli Tortonesi, men jag blev inte lika imponerad av Claudios röda viner som av dom vita. Han gör för övrigt flera andra röda, men jag får försöka återkomma nästa gång. Efter dessa dök lite andra blinda viner från andra odlare upp och senare på kvällen provade vi 2009:an av Mariottos Cortese, som heter Profilo, också ett utmärkt rent och fint vitt vin. Dock håller inte cortese samma klass som timorasso. Provad igen senare är mitt intryck att det skulle stå upp mot de flesta Gavi, men i en fruktigare, mycket lättdrucken stil.

Som var och en förstår av ovanstående rekommenderar jag en avstickare till Tortona när ni befinner er i Piemonte, eller varför inte en liten tripp om ni råkar vara i Milano.

/Birger

Annonser

6 responses to “Timorasso 2: Colli Tortonesi

 1. yquemisno1

  Härligt med en timorassorapport, Birger! Jag har inte hunnit läsa så mycket än, utan ser fram emot det. Själv postade jag nyss min sjätte piemonterapport, om Roagna.
  /A

 2. Känner mig grov avundskjuk….. :-))))))

 3. Efter all denna reklam får du plocka ihop en låda och skicka till oss så vi också får prova!

 4. yquemisno1

  Häftigt, för övrigt, att AuZone har en egen Timorassoguru. Hur många vinklubbar kan skryta med det? /A

 5. Asi
  Vi får väl försöka ordna det. Kan kanske bli en premiär- första AuZone-provningen som telekonferens eller kanske via skype?

 6. Birger, det är ju en strålande idé med distansprovning. Jag har mycket nyfiken. Vi har ju en projektor så vi kan projicera dig på väggen och så får väl du ha samma viner redo på din kant. Jag kan twittra så når vi världen med denna ouptäckta druva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s