#1232 Glaetzer

Barossashiraz döpt efter egyptiska gudar är inget som väcker min nyfikenhet på egen hand, men när Erik H presenterar Glaetzer en torsdagskväll vågar jag lägga fördomarna åt sidan och ignorera eventuell barossafrossa. Detta visar sig också vara långt mer avancerat annat än de fruktbomber med extra allt som man kan råka på från andra i regionen. Gleatzer använder mycket gamla stockar (80-120 år), ingen bevattning, låga uttag, varsam vinmakning i kombination med en rejäl dos ek som är tänkt att integreras. Filosofin bygger på att vin görs i vingården och far och son strävar efter att uttrycka terroir. Trots det görs vinerna på köpta druvor från odlare runt om i Ebenezer, men dessa odlare är väl utvalda. Ja, hur skulle det här bli?

1997 Glaetzer Shiraz, magnum
God intensiv salt och jordig doft som vid sidan om frukten drar åt salami, lite salmiak i bakgrunden, choklad och nejlikor på ett nästan floralt sätt. Syran känns mer markerad än tanninerna först, men samlar sig och utkristalliserar sig så småningom som en av kvällens riktiga eleganter. Det är gott, intressant och överraskande.

2005 Bishop Shiraz
Doften i glas nummer två är mörkare i stilen, med mörk frukt särskilt svartvinbär, läder, tobak, kanel och mjuk pepparkaka vilket en del uppfattar som fil/lakto. Den utvecklas och drar sen mot pepparrot. Smaken är kryddig, med mjuka tanniner och hygglig syra, fast snubblar på något sätt och håller inte riktigt ihop i mitt tycke. Här landade min egen sämstaröst.

2004 Glaetzer Shiraz
I tredje glaset doftar det svartvinbär, choklad, kanel, salvia och eneträ. Så småningom uppenbarar sig till och med minttoner. Doften är inte lika intensiv som i de två första men smaken kommer med extra allt. Det är dock väl sammanhållet och gott. Jag skrev ”truckerkänsla” i mina anteckningar.

2002 Amon Ra
I glaset möter en förförisk doft av läder, mörka körsbär, tobak, korinter och kaffe. Vinet är väl integrerat med fet känsla, nästan aromatiskt med fin frukt. Komplext, balanserat och intressant. Detta är riktigt gott och måste vara riktig terroir-Barossa, för det är inte som något annat och fortsatt mycket speciellt. Här landar min och flera andras, bästa röst.

2006 Amon Ra
Återigen en doft av svart frukt, läder, lite saltstänk, choklad och kanel. Denna gång hittar jag även selleri i näsan. I munnen återkommer truckerkänslan, men den är väl strukturerad och balanserad. Något ung kanske.

2005 Godolphin Shiraz
Ett nästan svart vin som har god, djup mjuk doft med kanel, blåbär, körsbär och korinter. I munnen är det betydligt tydligare fruktdrivet och mindre komplext. Gott förvisso, men det känns på gränsen till överextraherat och inte särskilt elegant. Vinet är gjort på 80% Shiraz och 20% Cabernet Sauvignon.

Sammantaget en intressant och god provning som öppnade nya perspektiv för mig. Om jag fått korn på Barossaterroir är väl för tidigt att vara säker på, men jag är i alla fall beredd att söka vidare. Tack Erik, som själv har skrivit om provningen här: http://www.winepunk.net/WinePunk/Provat/Poster/2011/9/21_Glaetzer_med_AuZone.html

Alla vinerna är Glaetzer, Barossa Valley och South Australia.

1. 1997 Glaetzer Shiraz, magnum, 400 kr, 2-2, 15,5p
2. 2005 Bishop Shiraz, 249 kr, 0-3, 14p
3. 2004 Glaetzer Shiraz, 400 kr, 1-3, 15p
4. 2002 Amon Ra Barossa Valley Shiraz, 410 kr, 4-1, 17,5p
5. 2006 Amon Ra Barossa Valley Shiraz, 499 kr, 3-1, 16,5p
6. 2005 Godolphin Shiraz Cabernet, 299 kr, 0-0, 14p

/ LT

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s