#1233 Bollinger RD

Sex bubbel lockande uppställda av föreningens finlands-schweitziska falangs främste företrädare, kvällens provningledare K, lockade men den kunskapstörstande skaran fick inledningsvis teoretiska infallsvinklar från K. Noterades sådana aning nördstänkta fakta som att Bolly RD endast lagras med kork, både före och efter DG och alltid lagrade druv- och vingårdsgårdseparerade på magnum före DG. Vinet blandar PN och CH från Ay och för att få kallas RD krävs minst 8 års lagring före DG ofta längre. Att jämföra med årgångs-Bolly (Grand Année) som kräver minst 5 år.

Vinerna serverades och efter sedvanlig mental och fysisk dissektion släpptes tyckandet löst. Hus- och RD-stil kunde vi nog känna om än med reservation. Tydligast avvek kvällens vinnare, 97 RD, som tveklöst sattes som en Grand Année (till skillnad från 97 GA). Den sena DG-tiden tyckte vi nog påtagligt satt sina spår med tätare mer substantiella viner, mer kraft än elegans och med tydligt utvecklade karaktärer. Värt att notera är att vinernas DG-datum låg mellan 11-14 år (Grand Année ”endast” 8år) vilket naturligtvis sätter sina spår.

När jag i efterhand läser mina noter ser jag att våra kollektiva verbala beskrivningar flyter ihop. Doft och smak är på papperet svåra att separera för de olika årgångarna och summerar upp till dofter med choklad, äpple, mandel, hasselnöt, jordgubbe, grape, mineral, tropisk frukt, sherry, knäck, svamp, lakrits, hallonkräm med bitterhet, mognad, syra, äpplighet, röda bär och smaker dominerat av saftighet, citron, smör, cider, choklad, nötter, röda bär och långt slut. Ända var viner trots sin likhet distinkt olika med en ganska (i efterhand) tydlig koppling till årgången. 95an lite råare och mindre mogen än 97, 90 drickfärdig och tät, 85 och 88 med påtaglig mognad och helt klara för att drick nu, kanske med redan påbörjad utförsbacke för 85an. 97 överraskade dels som en faktisk RD och dels genom sina lysande kvaliteter.
Stort tack till K. för detta mousserande kraftprov och för att, som sig bör, petat in lite gåslever som avslutande komplement!

Kvällen viner, alla från Bollinger med 12% alkohol samt ungefärlig druvmix om knappt 2/3 PN och 1/3 CH. Cirka 75% GC-vingårdar. Här är tabellen;

1997, Grand Année (1093.-), 0-1, 16,5p
1995, RD, (1373:-), 2-4 16,5p
1997, RD, (1220:-), 6-0 17,5p
1990, RD, (1541:-), 2-2 17,0p
1985, RD, (1987:-), 1-2 16,5p
1988, RD, (1490:-), 1-3 16,0p
(JaJ)

Ett svar till “#1233 Bollinger RD

  1. En fundering – inte är det så att innehållet i Bolly LGA och RD bara kommer från vingårdar Aÿ? På baksidesetiketten brukar både druvsammasättning, proportioner Grand Cru och Premier Cru (ofta ca 70% GC som jag minns) och degorgeringsmånad specificeras. Så dessa ”sourcas” nog i flera byar; man hör ofta om bra småodlare med Pinot-tunga viner som också säljer eller har sålt till Bollinger, även om det är svårt att veta i vilket av Bolly-vinerna som druvorna hamnar. Min gissning är att man beroende på årgång även använder druvmaterial från öst- och nordsluttande byar (ex.v. Verzay och Verzenay), och inte bara sydsluttande som Aÿ (eller Mareuil-sur-Aÿ, Bouzy och Ambonnay). I dessa byar kan man ju göra även Chardonnay med riktigt bra syra och mineralitet. Sedan tror jag att Bolly har en så stor produktionsvolym att det vore svårt att köpa upp tillräckligt enbart i Aÿ, eftersom det finns andra att konkurrera med också…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.