Vinmakarlunch med Bertrand Praz

I slutet av augusti gästades importören Stellan Kramer och Stockholm av chefsvinmakaren Bertrand Praz på Les Grandes Chais De Frances Group. Företaget grundades 1979 av Joseph Hellfrich, är familjeägt och är i dagsläget Frankrikes största vin & sprit producent med egendomar i Alsace, Bourgogne, Bordeaux, Loire, Sud-Oest och Jura. Den sammanlagda produktionen var 2010 hela 420 miljoner flaskor! Flaggskeppet som också har genererat mest pengar och bidragit till företagets tillväxt är J.P Chenet, ni vet den lite bulliga flaskan med sned hals? Som mindre vinkunniga på till exempel ålandsfärjans Tax-free gärna plockar ned i varukorgen. Men inget fel i det! J.P Chenets viner är i en publik lättillgänglig stil med en relativt låg prislapp, och varumärket är Frankrikes största inom vin. För övrigt kommer den sneda halsen att försvinna när hela produktionen övergår till skruvkork. Personligen trodde jag Bertrand skulle prata om sina ambitioner och visioner som vinmakare?

Men istället blev det ett föredrag om vinbranschens globala utveckling under de senaste tio åren. Det var väl egentligen inga nyheter som kom fram, men för att sammanfatta det hela har både konsumtionen och produktionen minskat, med överproduktionen 2004 med alldeles för mycket vin som inte gick att sälja och den stora konsumtionsuppgången 2007, som sedan dess dalat mycket kraftigt även i klassiska vinländer. Öl dricks allt mer och det var länge sedan Whisky slog ut Cognac, Armagnac och Calvados som populär avéc på den franska marknaden. I år har vi faktiskt äntligen kommit i balans för nu producerar man ungefär så mycket som går åt. Det enda vinland som gått framåt är Argentina med en ökning på 33% bland annat för att Malbecdruvan anses trendig, kanske även en trend som kommer att göra Cahorsviner populärare? En riktig trend i Frankrike som i Sverige är rosé! I Frankrike förknippas rosé, med Provence och dess livsstil, varmt och härligt klimat, vackra stränder, kvinnor, god mat och ett mer avslappnat liv. Mycket populärt är också rosé blandat med olika fruktjuicer, finns på flaska och är mycket populärt bland ungdomar. Annars poängterade Bertrand att Champagne är världens bästa vinmarknad! Med världens dyraste odlingsmark, hela 1 miljon Euro för 1000m2. Och jag håller solklart med, alla människor tycker att Champagne är fint, en lyxprodukt i stil med parfymer och Ferraribilar. Visst kan man grotta ned sig i specialcuvéer från Jaques Selosse och David Léclapart, men för gemene man smäller en ”Gula änkan” lika högt. Och är man mindre nogräknad så blir allt som bubblar champagne, (grannen brukar säga att i kväll skall vi fira med champagne när han lägger några Chapel Hill i korgen). Då har man verkligen lyckats med ett varumärke!

Men vad händer i framtiden? Bertrand kunde egentligen inte svara på det. Mycket beror på klimatförändringar och vad konsumenten vill ha de närmaste 5-10 åren, men han trodde att endruvsviner på till exempel malbec, grenache och aromatiska vita på rousanne, muscat och marsanne skulle väcka intresse framförallt när man nu enligt EU får ange både årgång och druva på etikettens framsida även på enklare vinkvaliteter, det kanske blir Europas revansch mot nya världen?

För att göra dagen ännu mer fransk så hade man även bjudit in Cyrille Lorho, en osthandlare och grossist från Strasbourg, med de hedervärda titlarna Ostmästare och Frankrikes bästa yrkesman! Cyrille hade även haft äran att servera sina ostar till presidenterna Nicolas Sarkozy och Barack Obama. Ett 30-tal namn och ursprungsskyddade ostar, ljuvligt stinkande med perfekt mognadsgrad dukades upp som passande tillbehör till eftermiddagens provning, och man kunde direkt se på Cyrilles fysionomi att han älskade sitt jobb! (Förr sa man alltid, undvik att äta på restauranger med magra kockar).

Det fanns mycket att prova, så jag nämner det som jag tyckte var intressantast. Alla priserna är grossistpris exklusive moms.

83p. Marcel Cabelier Chardonnay, Vielle Vignes, Cótes De Jura 2008, 90kr. Frisk, jästig, lätt oxiderad doft, torr, något bitter. Rätt stram smak med oxidations och mineraltoner.

91 p. Marcel Cabelier Vin Jaune, Château Chalon, Cótes De Jura 2003, 62 cl, 295 kr. Mycket speciellt vin av 100% Savagnindruvor, lagras minst 6 år på halvfyllda fat under ett jästtäcke som finosherry. Ovanligt frisk fräsch och jästig doft med oxidationstoner och en lätt parfymerad blomton. Smaken är torr, mogen och jästig med viss druvighet och längd, gott!

92 p. Marcel Cabalier, Vin De Paille, Cótes De Jura 2002, 35 cl, 185 kr. Mogen, syltig och lite syrlig doft av aprikoser och torkade frukter. Söt, frisk och fyllig smak med aprikoser, honung och torkade frukter, härligt balanserad syra och längd.

85 p. Marcel Cabalier, Macvin Du Jura Blanc, 135 kr.
Spännande aperitifvin tillverkad av druvmust som är uppspritad till 17% med fatlagrat druvdestillat. Stor, spritig och druvig doft, med vissa fattoner. Frisk, söt, lite spritig smak med tydlig druvighet och balanserad syra.

88 p. Sauvion, Cháteau Du Cléray, Muscadet Sévre et Maine sur lie 2010, 80 kr. Efter en skriftlig omröstning ansåg de flesta besökare att detta var provnings bästa vin, har tydligen även fått 92 Parkerpoäng! Kanske inte fullt så bra för att motivera det men det är ett torrt välgjort och mycket friskt vin med god frukt och trevlig syra.

88 p. Arthur Metz Grand Cru Steinklotz Riesling 2008, 110 kr.
Stor mycket frisk och kryddig doft, med begynnande petroleumtoner. Medelfyllig rätt lång frisk smak, med citrus och lite oljig petroleumton.

83 p. Sauvion, Saumur-Champigny Les Graviéres du Roy 2009, 85 kr.
Stor gräsig doft, med inslag av röda bär och hallon. Medelfyllig, lite syrlig smak med röda bär, god frukt och lite syrlighet.

82 p. Sauvion, Saint-Nicolas-de-Bourgueil Le Puy Bel Abord, Touraine, 2010, 85 kr. Stor, mycket bärig doft av mörka bär och svarta vinbär. Medelfyllig, god och mycket bärig smak med inslag av mörk frukt och svarta vinbär.

88 p. Château Cantin, Saint-Emilion Grand Cru 2009, 160 kr
Stor fruktig och något kryddig doft, med inslag av röda bär och vinbär. Rätt välbalanserad, medelfyllig smak, med inslag av fat, vinbär och röd fruktighet.

90 p. Château Cantin, Saint-Emilion Grand Cru 2010, fatprov
Till detta vin hade man även hyrt in demonvinmakaren Michelle Rolland som konsult. Mycket fylligare och tätare vin än föregående, mera dominerat av mörk frukt, syrorna är givetvis mycket mer markerade, men trots det angenäma tanniner med god utvecklingspotential.

Roland E

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s