Fullers vintage ale, vertikalprovning 2011-09-06, Gondolen

Arvid Nordqvist och Fuller’s bjöd på en klart intressant provning av Fullers vintage ale, där vi fick prova 9 årgångar mellan 1999 och 2011.   Fullers vintage ale har producerats sedan 1997 enligt samma recept. Det som skiljer är leverantörerna av malt och humle. Beroende på väderförhållandena försöker de köpa bästa möjliga råvara med målet att uppnå en hög och jämn kvalitet.

Ölet fatlagras i tre månader innan buteljeringen. Den höga alkoholhalten (8,5%) i kombination med jästfällningen gör att ölet klarar lagring. Jästen förbrukar syret och ger något som bryggmästaren John Keeling kallar för ”sherryfication”. Varje år produceras 400 fat vintage ale.

Vintage Ale 1999
En vinös mycket mogen doft med kraftiga toner av choklad och marmelad
Smaken påminner nästan om en mousserande sherry med inslag av lakrits, tjära och muskovadosocker
15p

Vintage Ale 2000
Komplex doft av honung och kola (samt störande inslag av möjlig papp och korkskada).
Smaken har chokladtoner och intensiv sötma med en bitter avslutning
14,5p

Vintage Ale 2002
En mogen doft med starkt inslag av choklad och kaffe. I bakgrunden lurar apelsinskal och kryddor.
Smaken har kraftigt rostade chokladtoner och inslag av guavamarmelad
16p

Vintage Ale 2004
En relativt sluten fruktig doft med inslag av körsbär och citrus
En vinös balanserad sherryliknande smak med mandeltoner.
15p

Vintage Ale 2006
Doften är något sluten och gräddig med inslag av citrus
En mycket välnyanserad sherryliknande sötma med inslag av mandel. Eftersmaken är något för bitter.
15,5p

Vintage Ale 2008
Mustig, jästig, aromatisk doft med inslag av citrus, torkat äpple och fikon
Integrerad smak med inslag av lakrits och tjära. Än en gång är svansen väl bitter….
15p

Vintage Ale 2009
Jästig doft med inslag av mandelmassa, mintchoklad och muskovadosocker.
Smaken påminner närmast om en god karamelliserad blandning av fikon och pomerans
15p

Vintage Ale 2010
En ganska sluten doft av honung och torkad frukt
Smaken är en kompakt blandning av lakrits och finska tjärpastiller. Eftersmaken är lång och besk.
14p

Vintage Ale 2011
Frisk alkoholmättad fruktig doft med toner av torkad aprikos och nejlika.
Fyllig, oljig sötma med smak av apelsinskal och en pepprig eftersmak med en markant beska.
15p

Brewers Reserve Oak Aged no3
En märklig, alkoholstark (9%) skapelse lagrad på whiskyfat. Egentligen var styrkan ännu högre, men de var tvungna att späda ölet för att följa engelsk lagstiftning.
Frisk, fruktig ekig doft som påminner något för mycket om en väl kreativ whisky-grogg.
En märklig, överekad smak av utspädd whisky
Ett roligt försök….. 10p

OR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.