#1229 Vitt och fritt, grill och havets läckerheter.

EH bjöd in till en provning i förorten med temat vitt och grillade läckerheter, nåja nästan bara vitt visade det sig, och en del av middagen hade bara fått citrus och chili.

Photo 2011-08-25 20 09 51

Vin 1: Även vid blindprovning framgick tydligt att detta var mousserande, eller som värdens fästmö uttryckte det; “löddrande”.Photo 2011-08-25 20 10 26

Blekt guldgul färg.

Intesiv doft av citrus, syra och bröd, inga spår av röd frukt varför undertecknad tydligt fick BdB triggning. Nästa ingivelse om att det inte kunde vara en ‘99:a visade sig dock felaktig. Efter ett tag började vinet uppvisa mognadstoner och en trevlig fräsch äpplighet, dock endast gula äpplen.

Fyllig smak med fina spelande syror och trevlig mognad, fin mouss med små bubblor. Lång fin syrlig och fruktig eftersmak.

Pierre Gimonnet Fleuron 1999, Pierre Gimonnet, Cuis, Champagne

Vin 2: Blek guldgul färg. Doft av vax, citrus, Photo 2011-08-25 20 10 16syrlighet, ungdomlighet och komplexa frukttoner. Efter ett tag tydligare och tydligare petroleum.

Mjuk rund och fyllig smak med låg syra, speciellt efter att doften skvallrat mer och mer riesling. Lite gissningslek gjorde att vi till slut hamnade rätt även om Tomas uttryckte att “Det är den lägsta Breuersyra jag någonsin upplevt”.

Berg Roseneck 2001, Georg Breuer, QmP, Rüdesheim Berg Roseneck, Rheingau

Vin 3: Ljust gul färg. Doft av godis, specifikt fPhoto 2011-08-25 20 10 42ruktnickel, slank mineralig lite skifferdominerad. Svårbedömd frukt, mer åt gummihållet.

Fyllig smak med jordiga toner och tung beska. Svårbedömt både vad det var och vad det var gjort på, efter många gissningar ramlade någon in på sauvignon blanc, vilket var korrekt!

Quarz 2006, Terlan (Cantina di Terlano), Alto Adige, Italien


Photo 2011-08-25 20 11 05Vin 4:
Guldgul färg, doft av firner, gammalt, slankt, fat ?

Syrlig smak, markerad beska, övermogen kryddig. Intressant men grymt svårplacerad. Tydligt för gammal.

 

Domaine Bourillon Dorléans, Vouvray Sec 1963, Frédéric Bourillon, Vovray, Loire


Till dessa viner serverade värden grillade tigerräkor, bröd och en smarrig parmesansås:

Photo 2011-08-25 20 09 35Photo 2011-08-25 20 10 54

Före resp efter…

Vin 5: Stram mineralig syrlig doft, gul frukt, fat, eldig doft.

Syrlig fruktig komplex och fyllig smak, ungt anslag med trevliga gula och gröna frukttoner. Någon provare hittade burkmajs i doften, trevlig lite ungdomlig vinös doft med Chardonnaytriggning för undertecknad.

Meursault 1er Cru, Les Genevrières 2004, Rémi Jobard, Meursault, Bourgogne

Photo 2011-08-26 10 45 09Vin 6: Rik fruktig doft med tydliga fat, dofter av citrus, gula äpplen och dyr ek.

Fyllig, fet, rund fruktig smak med citrus, honung, lite exotisk frukt och någon metallisk avslutning. Långa tydliga syror och en liten bitter svans. Komplext och ungt. 

Craggy Range Le Beaux Cailloux 2005, Craggy Range, Gimblett Gravels Vineyard, Hawkes Bay, Nya Zeeland


Vin 7:
Fatdominerad doft med inslag av citrus, honung, Photo 2011-08-26 10 45 27fänkål, en och mynta.

Superaromatisk fyllig lite besk smak med stor komplexitet och skojiga fruktinslag. Ett massivt vin med en hel del tropisk frukt.

Deusyls de la Pèira 2007, La Pèira en Damaisèla, VdP de l’Hérault, Coteaux du Languedoc

 


Till dessa viner hade vi den äran att njuta grillad marulk:

Photo 2011-08-25 20 09 43Photo 2011-08-26 10 19 00

Före resp efter igen…


Photo 2011-08-26 10 46 07Vin 8: Då det visade sig att en utav provarna fyllde år denna kväll, jämt dessutom. så fick densamme undslippa sig eventuella önskemål för ett sista bonusvin.

Först skilde sig detta vin från de tidigare genom sin färg, rubinrött skrev jag i augustimörkret.

Fyllig söt lite köttig komplex och lite mogen doft, bränt socker och lite mineralitet.

Mjuk bärig lite eldig och söt smak, fin frukt, många sorter lite modernt anslag, bra syra och viss tanninstruktur. Sammanhållet elegant och moget och trots ett flertal tidigare provningar och någon flaska kvar i egna källaren kunde jag inte sätta den.

Vintage Port, Fonseca 1977, Duoro Valley, Portugal

Listan, priserna och poängen:

Pierre Gimonnet Fleuron 1999, Pierre Gimonnet, Cuis, Champagne, Frankrike, 250:-/06-03, 16,5p
Berg Roseneck 2001, Georg Breuer, QmP, Rüdesheim Berg Roseneck, Rheingau, Tyskland, 220:-/03-11, 14,5p
Quarz 2006, Terlan (Cantina di Terlano), Alto Adige, Italien, 250:-/08-08, 14p
Domaine Bourillon Dorléans, Vouvray Sec 1963, Frédéric Bourillon, Vovray, Loire, Frankrike, 299:-/11-08, 12p, kanske var det 15-16 en gång i tiden…
Meursault 1er Cru, Les Genevrières 2004, Rémi Jobard, Meursault, Bourgogne, Frankrike, 499:-/06-07, 15,5p
Craggy Range Le Beaux Cailloux 2005, Craggy Range, Gimblett Gravels Vineyard, Hawkes Bay, Nya Zeeland, 400:-/08-02, 17p
Deusyls de la Pèira 2007, La Pèira en Damaisèla, VdP de l’Hérault, Coteaux du Languedoc, Frankrike, 350:-/10-12, 15p
Fonseca 1977, Duoro Valley, Portugal, 197:-/93-04, 18p

Tack till EH, C, breiflabben och till vädergudarna som höll inne med den befarade nederbörden så pass att vi kunde sitta kvar ute hela kvällen.

/JT

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s