#1225 Tyska och östeuropeiska viner

För så där 30 år sedan gick en serie om vin på svensk tv. Det var en serie gjord av den tidens stora vinguru Hugh Johnson. Jag kommer inte ihåg så mycket av den, men en scen har fastnat. Hugh var i Georgien, vilket kan anses vara något av vinets vagga, och provade viner som gjordes på samma sätt som det gjorts sedan tusentals år. De äldsta arkeologiska fynden av vintillverkning kommer just från Georgien och är 8000 år gamla! Man krossar helt enkelt druvorna och häller ned hela härligheten i lerkrus, som stora amforor, vilka är helt nedgrävda i marken. På med ett lock och sedan får krosset ligga och jäsa och sedan gosa till sig i uppemot ett helt år. I Hughs program fiskade de upp ett prov från ett lerkärl som han fick prova och man kunde se att han hade lite svårt att hålla tillbaka en grimas och blev så tagen av det för honom ovanliga vinet att han inte visste vad han skulle säga om det. Till sist samlade han sig och sammanfattade han sina intryck i ett
– Well, it’s got guts!

Föga anade vi som kom på O:s provning med den tämligen oskyldiga titeln ”Tyska och östeuropeiska viner” att även vi nu skulle få uppleva något i stil med vad Hugh Johnson hade gjort. Till saken hör nämligen att O har ett litet problem. Hennes pojkvän är nämligen passionerat intresserad av Östeuropa, medan hon är lika passionerat intresserad av att resa till vinproducerande områden. Emedan dessa två intressen inte är helt omöjliga att förena, så medför det att hon ofta hamnar utanför de vanligaste vinstråken och får prova viner som vidgar vyerna inte bara för henne utan nu även för oss som får prova dem.

Första vinet är ordentligt djupt rödgult och har en läckert kryddig, frisk doft med tydliga inslag av kamomill, en aning honung samt en något frän ton av bränt bröd. Smaken är kruttorr, frisk och stram på grund av en markerad syra och rejäla, torra tanniner. Inte precis fruktdrivet men med massor av brända, intensivt peppriga toner. En lite örtig ton av paprika går att finna samt en lätt volatil ton. Fullmatat med en ytterst egensinning karaktär.
2009 Pheasant’s Tears, Rkatsiteli, ”unfiltered amber wine”, Kakheti, Georgien

Vin nummer två är tämligen likt till utseendet, möjligen ännu något djupare och mer rött till färgen. Ur glaset kommer en fyllig, kryddig, kärv, äppelskalig doft med rejäla gödseltoner. Inte heller helt fritt från en del volatila toner. Efter en stund kommer jag på vad det doftar som. Helt enkelt traditionell, mogen äppelcider, som om den görs på tanninrika äppelsorter gärna får den där tydliga gödseldoften efter något år i flaskan. I smaken är det en klart markerad syra som tillsammans med en kraftfull torr strävhet ger ett tufft och kärvt intryck. Intensivt, pepprigt och och tuggbart. Lång, kärv, rätt besk och pepprig eftersmak. Ännu ett ytterst egensinningt vin.
2009 Pheasant’s Tears, Mtsvane ”unfiltered amber wine”, Kakheti, Georgien

De här två vinerna är alltså gjorda på det traditionella georgiska sättet, i nedgrävda lerkrus, s.k. qvevri, vilka är tätade genom att de på insidan är belagda med bivax. Även de vita vinerna får jäsa med skal, kärnor och en del stjälkar och får därmed en djupt gulröd färg och en rejäl strävhet. Synnerligen spännande att få prova dessa viner som ju faktiskt är av en stil som är rätt inne just nu. Allt fler vinmakare provar på att göra vita viner med lång skalkontakt och dessa s.k. gula viner har blivit ett begrepp. Stilens främste företrädare är Josko Gravner, som inspirerats av de traditionellt gjorda georgiska vinerna och i Friuli gör även han viner i amforor. Dessutom är det ju många nu som vurmar för s.k. naturliga viner (vad nu det egentligen är för något) och naturligare än så här går det väl knappast att göra viner: plocka druvorna, mosa dem och kör ned dem i ett lerkrus i marken och lägg på ett lock så får vi se hur det blir. Ja, som sagt, synnerligen spännande i alla fall.

Vin nr tre är djupgult och har en dov, tät, fyllig rätt rostad doft med en hel del honung, kanske en aning botrytis? En gräddig känsla av mogen frukt samt en ton av gamla äpplen. Smaken har en tydlig sötma och en frisk, mumsig syra som möter en god, söt frukt. Charmigt och balanserat. En tuggbar mineralaktig beska växer till sig i eftersmaken.
2007 Kiralyudvar, Tokaji sec (80% furmint, 20% harslevelü)

Nästa vin är åter djupt orangegult och har en tät, mogen, utvecklad doft med massor av honung, knäck samt dill/kräftspad i stora mängder. En lite torr kartongton finns i bakgrunden och även en ton av mandelbiskvier. Smaken är frisk, ren och tuggbart kruttorr. Den kryddiga dilltonen kommer även här. Smaken slutar med en lång, torr, krutig känsla som definitivt är lik den som man får av en fino sherry eller ett klassiskt vin från Jura och vinet är kul på samma sätt.
2001 Gewürztraminer, Vina Steyer, Slovenien. En intressant iakttagelse är att de vita Juravinernas druva, savagnin, är samma som traminer, och anses vara en av de äldsta druvsorterna. Gewürtztraminer ska vara resultatet av att man valt ut varianter av traminer med särskilt kryddig och blommig smak, men i grunden är det samma druva.

Femman är medelgul med en lite dov och dammig doft med ett visst djup och en del steniga mineraltoner, melon och arrak, vilket får oss att fundera på chenin blanc. Även ett inslag av kokta grönsaker och varmkorv står att finna.
Smaken har en rejäl söt honungston och en hygglig syra men är rätt slank och det händer inte så mycket i munnen. En liten, god beska växer till sig och eftersmaken är rätt tjock och tuggbar, men intrycket blir ändå lite enkelt.
NV Talisman, ”Georgian Wine”, Kurdgelauri (en blandning av rkatsiteli och mtsvane)

Till sist ett vackert gyllene vin med en doft som äntligen får oss att känna oss hemma. En tät, läckert yppig doft med kryddiga toner av honung och lindblom som fullkomligt skriker riesling. Söt, läcker, mullig frukt och en del utveckling. Smaken är rejält söt med en läcker, klassiskt balanserande syra. Riktigt mumsigt med bredd och charm. Tjockt och tuggbart utan att vara tungt. Lång och kryddig, ren och läcker eftersmak med en liten aning beska. Mums!
2006 Graacher Domprobst Riesling spätlese, Dr. Weins-Prüm.

Ja, vad ska man säga? Efter de intressanta utflykterna bland Östeuropas i mycket okonventionella viner, är det ändå skönt att komma hem till en klassisk Moselriesling.

Intressant att notera, och ytterligare ett tecken på att de här vinerna ligger i tiden, är att AuZones provning den 11 augusti har temat Georgiska viner. Missa inte anmälan från 1 augusti, för den som vill veta mer om dessa intressanta viner.

Avslutningsvis kan jag bara konstatera att vinprovning är en fascinerande hobby. Efter över 30 års tämligen flitigt provande råkar man fortfarande ut för viner som inte liknar något man stött på tidigare. Tur är väl det, och en grundorsak till att man inte tröttnar på den här sysselsättningen.

 1. 2009 Pheasant’s Tears, Rkatsiteli ”unfiltered amber wine”, Kakheti,  Georgien 0-0
 2. 2009 Pheasant’s Tears, Mtsvane ”unfiltered amber wine”, Kakheti, Georgien 0-3
 3. 2007 Kiralyudvar, Tokaji sec 0-0
 4. 2001 Gewürztraminer, Vina Steyer, Slovenien 0-0
 5. NV Talisman, ”Georgian Wine”, Kurdgelauri, Georgien 0-2
 6. 2006 Graacher Domprobst Riesling spätlese, Dr. Weins-Prüm, Mosel 5-0

Några priser noterade jag inte. Kanske kan O komma in och komplettera med dem i en kommentar?

Åsså flaskorna:

Och bakifrån, den som förstorar bilden kan förhoppningsvis läsa en hel del matnyttigt:

Efter själva provningen blev det, med anledning av att den ägde rum på Frankrikes nationaldag, 14 juli, även en champagne, 1999 Goutorbe Collection René från Aÿ. En fräsch rätt kärv, kryddig och rödfruktig historia med stram, tuggbar smak och bra mineraler.  Till sist också en 2007 Eitelsbacher Karthäuserhofberg (spätlese?) som var ren med fina kryddiga rieslingtoner. Betydligt stramare och mindre söt än det tidigare Moselvinet. Ungt och stilrent efteråt.

/A

Annonser

3 responses to “#1225 Tyska och östeuropeiska viner

 1. Jag hoppas ni tar detta som positiv reklam för Georgien-provningen den 11 augusti, då blir det även röda viner. En version av Hugh Johnsons program finns på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=0zkUm45hzfE

  ASi

 2. Pris på vinerna 1-4

  2009 Pheasant’s Tears, Rkatsiteli ”unfiltered amber wine”, Kakheti, Georgien 0-0 Pris 139kr
  2009 Pheasant’s Tears, Mtsvane ”unfiltered amber wine”, Kakheti, Georgien 0-3 Pris —ingår i ett set med 6 viner som sammanlagt kostar 936kr
  2007 Kiralyudvar, Tokaji sec 0-0 Pris 249kr
  2001 Gewürztraminer, Vina Steyer, Slovenien 0-0 Pris 307kr

  Vin 7 och 8 har köpts på plats för en blygsam summa.

  /O

 3. Prisbild för vin 7 och 8

  1999 Goutorbe Collection René från Aÿ. 22,30E

  2007er Riesling Spätlese 14,20E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s