#1223 Barolo från Södern

Det rådde viss förvirring om vad denna provningen egentligen skulle erbjuda. ”Barolo från södern” kan ju tydas både som ”barololika viner från södern” och ”viner från södra barolo”. Nu visade det sig att temat var det första, d v s viner från Taurasi.

På den tiden då min vinsmak var mera vidsynt hände det att jag köpte hem en eller annan flaska Taurasi. Egentligen har jag inget emot vintypen som sådan; det är goda och tanninrika matviner, men de har inte blivit några långkörare i det Wallénska residenset. Särskilt lätta att få tag på är de ju inte heller. Kanske är det så att bredden saknas i området; själv kände jag bara till producenterna Mastroberardino och Feudi di San Gregorio, och det visade sig att just dessa producenter stod för 4 av 6 viner på provningen. Det krävs nog en viss bas av kvalitetsproducenter för att vintypen ska attrahera vinimportörer och därmed även konsumenterna.

Vingårdarna ligger i distriktet Avellino i regionen Kampanien, och finns på 400-500 meters höjd. Taurasi fick tidigt sin DOCG-status, redan 1993; och då fanns egentligen bara Mastroberardino på plats. Idag finns det nära 300 producenter, så vintypen kan tänkas bli mer vanlig även hos oss. DOCG-kraven anger att minst 85% av druvorna ska vara Agliancio; resten kan utgöras av Barbera, Piedirosso and Sangiovese. Vinet ska lagras tre år, varav ett år på fat; riservan fyra år, varav 18 månader på fat. Läs mera på http://www.consorziotutelataurasi.it/.

Mastroberardino har en lång historia i området och har gjort sin Taurasi Riserva sedan 1928 (omdöpt 1986 till Radici – rötter). Man berömmer sig av att ha räddat flera urgamla druvsorter från utrotning – däribland Aglianico, Greco och Fiano, vilka alla är omskrivna i den romerska vinlitteraturen och förmodligen ännu äldre än så.

Så till vinerna:
Vin nr 1: Mörkt tegelröd med brun mognadskant. Doften stor, kraftig, något dammig, med mognad, viltighet och mycket kokt frukt. Men det ändrar sig fort för i en andra sniff hittar jag kryddighet, sötlakrits, och en lätt frukt. Dock när jag går tillbaka senare till detta vin, har det tappat en del av fräschören, vilket indikerar att det är väl moget. Smaken är ganska stor, fyllig, syrlig, sträv och med bra längd. I smaken finns även sötlakritsen. En mycket bra start på provningen. Då jag provar vinet mot de övriga, sticker det ut bland dem. Har Mikael stuckit in en äkta barolo månne?

Vin nr 2: Mycket tät, mörkt blåaktigt röd; bara färgen indikerar ungdom. Doften är stor, med mycket ung frukt, kryddor, lite gummi, massor med fat, alkohol. Smaken är kraftig, sträv, syrlig, fyllig med fruktsötma, god om än litet omogen, där syran blir väl kraftig mot slutet. Tanninerna är dock härligt lurviga. Känns väldigt internationell i stilen med mycket nya fat. Antagligen en Taurasi, 4-5 år gammal.

Vin nr 3: Mörkt röd, antydan till mognadskant. Doften är stor, kraftig, med mycket frukt (syltig), och med en god lakritston som så småningom övergår i gummi. Smaken är sträv, syrlig, mycket fyllig med fruktighet. Dock tycker jag att syrligheten tar över alltför mycket och drar ner helhetsintrycket; det känns som om man tillsatt citronsyra. Kändes för mig som en mognare variant av tvåan, vilket visade sig vara fel.

Vin nr 4: Mörkt röd, antydan till mognadskant. Doften är stor med ung och lite grön fruktighet, kryddighet och den där tonen av lakrits och gummi. Här kommer den klassiska Taurasi-dammigheten fram ackompagnerad av en läcker doft av mjuk pepparkaka. Smaken är syrlig, fyllig och sträv med lite söt frukt. Kryddigheten kommer fram även i smaken med den mjuka papparkakan. För mig en klassisk Taurasi i traditionell stil och det bästa vinet (jag var dock ensam om den åsikten).

Vin nr 5: Klart tegelröd med brun mognadskant. Stor doft med mognad och fruktighet (björnbär), kryddighet och den klassiska dammigheten (krossat stenmjöl). Smaken är syrlig, fyllig, ganska sträv, och med lång och god smak. Bra längd och goda tanniner i eftersmaken. Känns nu lite för återhållen för min smak – kommer att vinna på lagring. Den öppnar upp sig mera under kvällen, vilket bekräftar min tes.

Vin nr 6: Mörkt tegelröd med brun mognadskant. Doften börjar med ett kraftigt oxidationsstick – ajajdå – för gammalt? Sen kommer tonerna av lakrits, mogen söt och lite syltig frukt, men överallt vilar oxidationen – inget kul alls. Smaken är klart bättre med fyllighet, syra och strävhet och en avslutande sötma i eftersmaken. Rätt god smak på det hela taget, men med den trasiga doften är det ingen bra helhet. Efter att vi fått se årgången (1998 – som borde hålla bättre) drar vi slutsatsen att vi fått en dålig flaska.

Så här röstade vi:

1. 2001 Barolo Serralunga d’Alba (Fontanafredda), 329 kr, 1/3/16
2. 2005 Serpico (Feudi di San Gregorio), 349 kr, 0/2/15
3. 2004 Taurasi Radici (Mastroberardino), 192 kr, 3/2/14
4. 2004 Taurasi Campone Riserva (Terredora), 249 kr, 1/4/16+
5. 1999 Taurasi Radici Riserva (Mastroberardino), 358 kr, 3/0/15,5
6. 1998 Taurasi Radici Riserva (Mastroberardino), 358 kr, 3/1/12

Hur klarade sig då söderns Barolo mot nordens? Tja, det kändes som om söderns viner hade mera kraft, frukt och syra, medan den nordiska företrädaren för mig hade en mer komplex doftpalett. Den provade barolon från Fontanafredda får väl närmast beskrivas som en ”standardbarolo”, medan Taurasivinerna var alla från topp-producenter, så riktigt jämspelta var de inte. Kommer jag då att rusa ut och köpa Taurasi nu? Nja, det skulle möjligen vara trean som är klart prisvärd.

Vi tackar Mikael för att han samlat på sig dessa viner och berikat både vårt vetande och våra smaklökar. Provarna enades om att dessa viner ska avnjutas till mat och Mikael hade lagat till en varm antipasto av aubergine, ost och tomat. Gott med vinerna!

/OW

Annonser

2 responses to “#1223 Barolo från Södern

  1. Pingback: Taurasi | Vintomas vinblogg

  2. Har nu skrivit ihop ett omdöme från samma provning på:
    http://vintomas.wordpress.com/2011/07/13/taurasi/
    Håller med om slutomdömet – intressant och till mat.

    Tomas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s