#1221 Mencia

Åke J kallade till torsdagsprovning och lockade med en druvspecifik palett i form av en rad viner gjorda på mencia. Druvan odlas uteslutande i nordvästra Spanien; druvrena viner hittas i Bierzo (Castilla y León) och i Ribeira Sacra (Galicien). Druvan odlas även i Monterrei och Valdeorras i Galicien, men då oftast blandad med andra druvor.
Det har tidigare felaktigt misstänkts att mencia har ett släktskap med merlot eller cabernet franc, men nyligen har rmodern teknik visat att den är identisk med jaen i Dão, Portugal (jaen i Spanien är inte samma druva).
Mencia är en druva som inte sällan förväxlas med syrah, men även pinot noir-markörer förekommer och i vissa viner en fläkt av Italien. Någon kameleont är den dock inte, toner av viol och tjära kombinerat med en avsevärd syra ger den en egen profil. Man kan nog säga att kvaliteten rent generellt har ökat dramatiskt i takt med att druvans inneboende kvaliteter har blivit mer kända, att antalet bodegor har rusat i höjden och att en del kända namn har hårdsatsat.
OK, dags att ta sig an laguppställningen denna afton. Vad hade Åke plockat ihop åt oss?

Första vinet var syrafrisk, örter klart närvarande, kryddig, aningen blyg först men uppvisade en god glasutveckling. En ganska slank sak på gommen, tanninerna var finkorniga, en touch av anis i eftersmaken. God, men kändes lite trevande i sitt anslag.
Facit: 2005 Bem bi Bre, Dominio de Tares, Bierzo.
Ah, den drack jag för en vecka sedan, kände inte alls igen den. Urf!

Tvåan hade italienskinspirerade toner i doften, lite sangiovese-körsbärskärnor, en hel del mognad dessutom. Mycket uttalad bitterhet genomsyrar smaken, trots mognadstonerna noterades rejäla garvsyror, samt lite svart och sotig efter nedsväljning. Svåridentifierad, blint hade gissning icke fallit på Mencia.
Facit: 2002 Tilenius Pagos des Posada
Hm, var nio år lite väl lång lagring för denna?

Tredje vinet hade en klart personlig, egenartad stil med lite jordig och rå stil, samtidigt som toner av både pinot noir och syrah spretade i doften. En liten tendens till kokta toner i smaken och brist på charm ruinerade vinupplevelsen här. Flera provare var mer positiva, men för mig kom denna längst ner på listan. Vi fick veta att den innehöll 8% branellao, kanske var det den karaktären som slog igenom…?
Facit: 2006 Lalama, Dominio do Bibel, Ribeira Sacra

Innehållet i glas nr 4 utstrålade en härlig harmoni rakt igenom, en tätt hållen, kompakt doftpalett, där röd och lite svart frukt elegant samspelar med toner av sandelträ (nästan lite neb-känsla) och ett uns ek. Syrorna spelar en framträdande roll smakmässigt, men det är rätt attityd hela vägen, tanniner vill vi ha och det får vi, de är hyggligt finkorniga och ger stadga. Bra vinmakning, bra skit.
Facit: 2008 Petalos, Descendientes de J Palacios, Bierzo
Aha, så skall ett vin smaka för 139 pix! Bra av denna producent som stundtals uppvisar rätt smärtsamma prislappar på sina alster.

Femman gav pinot-trigg vad gäller doft, lite rå och bitter i smaken vilket kan vara OK om man gillar sådant. Vinet saknar inte alls längd; det är här den excellerar med kryddor, lite kanel, choklad och sviskon. Inte så tokigt.
Facit: 2007 Las Lamas, Descendientes de J Palacios, Bierzo
Jaha, 749 kr, jag skall inte gå i fällan och tjafsa för mycket om prisvärdhet, men man får rätt många butts av föregående vin för pengarna det kostar att shoppa en av dessa. Obegripligt, det brukar finnas en intim koppling mellan kvalitet och pris när man handlar från samma producent…

Sexan var inte mainstream direkt! Alltså, redan i doften anar man vilken typ av attack som skall komma. Galet höga syranivåer, onekligen personlig i stilen, massor av attityd. En del röd frukt och lite anis noteras. På gommen är den tämligen våldsam, jisses, tandhalsarna får smisk big style. Jag gillar i grund och botten detta, men den var på gränsen till sur, och det kändes inte helt kosher.
Facit: 2006 Lacima, Dom do Bibel, Ribeira Sacra
Vill prova en annan årgång, måste se om stilen är konsistent…

Nummer sju skiljde sig från övriga viner i doftspektrumet – här är det klassiska nord-Rhône-toner som gäller, en klassisk, ungdomlig syrahdoft med alla markörerna på rad, ni kan dem vid det här laget. Några deltagare tog höjd för att detta bara måste vara Graillot, och se så rätt de fick. 2007:an är uppenbarligen rätt lyckad (även om vissa jämförelser med Guigals storheter kändes lite oöverlagda) och man får lyfta på hatten åt mannens vinmakning, likt Felton Road har Graillot-vinerna en rätt praktfull track record i Zonen.
Facit: 2007 Crozes-Hermitage, A. Graillot
En knapp seger för denna 188-pix-butelj i omröstningen (blint ljuger aldrig) väcker lite frågor vad gäller de dyrare mencia-numren.

Sista vinet var en polerad sak med mondovino-prägel. Balanserat uppträdande, syrorna tämjda som en hund i hårt koppel gjorde lite våld på mencia-karaktären. Men, rätt bra skit var det, om en aning profillöst.
Facit: 2005 Carracedo, Bodega del Abad, Bierzo
Bra vin, men vill man ha mencia skall det vara lite mer attityd.

Det finns helt klart en röd tråd som binder ihop intrycken av mencia-vinerna; ingen risk för förväxling med Rhône-vinet denna afton. Det skall finnas en friskhet i bra mencia som flertalet viner levererade, men vi fann inga argument att gå högt i pris för ökad njutning. Tack Åke för en lärorik kväll, hoppas det inte dröjer för länge tills nästa arrangemang!

Sammanfattningsvis:

2005 Bem bi Bre, Bierzo, Dominio de Tares, 299 kr, 0-1, 13 p
2002 Tilenus Pagos de Posada, Bierzo, Bodegas Estefania, 176 kr, 0-1, 12 p
2006 Lalama, Ribeira Sacra, Dominio do Bibei, 229 kr, 0-4, 12 p
2008 Pètalos, Bierzo, Descendientes de J. Palacios, 139 kr, 3-1, 16 p
2007 Las Lamas, Bierzo, Descendientes de J. Palacios, 749 kr, 0-1, 15 p
2006 Lacima, Ribeira Sacra, Dominio do Bibei, 412 kr, 2-2, 14 p
2007 Crozes Hermitage, Alain Graillot, 188 kr, 4-1, 15,5 p
2005 Carracedo, Bierzo, Bodega del Abad, 179 kr, 3-1, 14 p

/ ET

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.