Har ni druckit någon Ruché? Piemonteloggen, del 3

Två ovanliga druvor, timorasso och pelaverga igår, och idag på lunchen hängde vi in ytterligare en: ruché, som främst odlas i Monferrato, nordost om Barbaresco.
För en mat-(och vin)älskare finns ett riktigt matpalats som man bör besöka när man är i Turin, nämligen Eataly. Går väl närmast att beskriva som en stor saluhall, även om alla de olika delarna i affären har samma ägare. Ett gäng restauranger gör att du inte bara kan förbereda dina kommande middagar du tänker laga hemma, utan även bli tillfredsställd för stunden. På restaurangen vi besökte, belägen just innanför den avsevärda vinavdelningen, kunde man gå ut och hämta valfri flaska och få den öppnad till maten. I vårt outtröttliga sökande efter nya druvor valde vi därför att till lunchens utmärkta piemontesiska hamburgare på en bädd av bladspenat få uppleva druvan ruché i vinet
2009 Lacento Ruché fran producenten Montalbera. DOC-en heter Ruché di Castagnole Monferrato.
Medeldjup till ljusrött. En härligt fräsch, floral doft med distinkta svartpepparstoner möter ur glaset och ger ett lätt grönt, kådigt intryck. Rosor och röda bär, hallon och röda vinbär) och en lite mintig friskhet.
Smaken stämmer med vad man kan vänta sig från doften: frisk och rejält kryddig, nästan örtig. Måttliga, finkorniga tanniner och en ren, torr, något örtig eftersmak. Fräscht och läckert. Faktiskt i stil inte helt olikt gårdagens pelaverga som var likartat, både i stil och struktur. Båda gav för övrigt vissa associationer till lättare syrahviner.

I kväll blir det svamprisotto, kanin, lardo di Colonnata, m.m., matchade med viner ur Birgers källare. Stay tuned…
/A

Annonser

9 responses to “Har ni druckit någon Ruché? Piemonteloggen, del 3

 1. Intressant. Jag trodde inte ni skulle få med er Boris på nåt annat än nebbiolo. Ser fram mot fortsatta rapporter. Både kring mat, nebba och icke-nebba. /LT

 2. I veckan besökte vi Eataly i New York, ett helt fantastiskt ställe! Kan bara ana hur bra originalet i Turin måste vara. Mario Batali är med i gruppen som tagit konceptet till NY vilket torde borga för schysst käk.
  /Percy

 3. Nej, jag har inte druckit någon Ruché. Eller Pelaverga. Däremot Timorasso, förstås.
  Kul att läsa rapporterna, Anders.

  /Ake

 4. Bild på ett glas pelaverga:

  Vad hade ni för glas?

 5. Ja, Ruché har provats en gång och G. Rinaldis version var riktigt spännande (som en blandning av Nebba o Pinot). Har fortfarande en flaska kvar som kanske öppnas om ett år eller så. Får komma med en beskrivning då.

 6. Ser Anders’ framtida provningar framför mig: Årgångsvariationer på Ruché, Mer eller mindre bortglömda Timorassoviner, Mat & Pelaverga……. Jag längtar redan!

 7. Tyvärr Olle,
  Jag är ganska säker på att Anders mest köpte Barolo och Barbaresco. Och det är väl svårt att kritisera.
  En liten rättelse: Ruchén i fråga heter L’accento.

 8. Rätt, Birger. Ettiketten infogad. Och accenten ska nog vara där, även om den inte syns på etiketten. Torde syfta på densamma i druvnamnet, kan man tänka.
  /A

 9. Eller snarare att apostrofen har blivit en accent som sitter på Ruché…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s