#1220 Italien 2004

2004 är en utmärkt årgång i hela Italien, även om olika årgångstabeller har lite olika syn på årgångarna. Klimatet var ganska svalt, med regn i slutet av sommaren och soligt under hösten med svala nätter. Gemensamt för vinerna var en god frukt, och i flera fall en behaglig blåbärssmak, särskilt i sangiovese- vinerna, som gav vinerna en antydan av att ha växt i ett svalt klimat. Alla vinerna gav ett ungdomligt intryck fast de var mycket drickbara nu. En indikation på att vinerna är atypiska är att vi inte lyckades pricka sangiovese i något av de tre viner druvan dominerade. Vinerna var jämna i både pris och kvalitet vilket avspeglar sig i poängsättning och röstsiffror.

2004 Capezzana, Ghiaie della Furba IGT är en cabernet/merlotblandning från Toskana. God mintig doft, ganska sträv, lång, god frukt, bra syra. Mycket mörkt. Detta vin var min favorit, fast jag var ensam om att ha det som bäst. ”Fulek” var ett tillmäle som kastades efter vinet. Varken jag eller någon annan klarade av att identifiera druvan i vinet.

2004 Carmignano Riserva, Piaggia var ännu mörkare, med blåbär både i doft och smak. Ganska lätt smak med vissa tanniner. Toner av nejlika och apelsin, 70 procent sangiovese, resten bordeauxdruvor.

2004 Tortoniano Barolo, Michele Chiarlo hade fått en lätt kyss av den onde TCA-anden.

2004 Schioppetino, Bressan, är gjort på druvan schioppetino nära gränsen mot Slovenien. God aromatisk och kryddig doft, lång smak med bra syra och lite tanniner. Vinet drog in gissningar på syrah, till och med på Côtes-Rotie. Schioppetino är ju en mycket okänd druva, men jag såg just att två andra viner av samma druva fick utmärkelsen tre bicchieri av Gambero Rosso 2010, så det är kanske en druva på uppgång. (Jag tog med detta vin till provningen, så jag är något partisk, det finns för övrigt fortfarande i BS).

2004 Santadi, Terre Brune från Sardinien och gjort på carignan var imponerande, men för kraftigt och fatladdat föra att passa mig, men under faten fanns en doft av viol och slån och en härlig frukt. Vinet fick tre bicchieri 2009, och jag förstår väl varför.

2004 Il Poggione Brunello di Montalcino ”Vigna Paganelli” Riserva vann provningen med tre bäströster. Ständigt dessa blåbär i doften, kraftiga tannier och mycket fat och god frukt, men lite fatbeskt och inte så komplext. Kvällens mest omogna vin, Parker 96 p, Tanzer 95 p.

2004 Podere Poggio Scalette, Il Carbonaione är en mörk chianti i internationell stil med choklad, kraftiga tanniner, bra syra och fatbeska. Dock, när L sa ordet amarone ropade vi alla kör ”javisst”, så nog har strömlinjeformen drivits väl långt. Även provat och mer mångordigt beskrivit av FV.

Det sista vinet var tre år äldre, 2001 Taurasi Radici Riserva, en aglianico från Mastroberardino i Kampanien. Det var kvällens mest mogna vin med rik utvecklad doft, bra syra, goda torra tanniner och en läckra örtkryddor med i synnerhet lager och timjan. En avslutning jag blev riktigt glad av!

Tabellen:
2004 Capezzana, 324 kr, 1-1, 16 p
2004 Carmignano Riserva, 383 kr, 1-1, 14 p
2004 Tortoniano Barolo, 359 kr, defekt
2004 Schioppetino, 246 kr, 1-0, 15 p
2004 Santadi, Terre Brune, 444 kr, 1-0, 13 p
2004 Il Poggione, 401 kr, 3-0, 14 p
2004 Podere Poggio Scalette, 456 kr, 2-0, 14 p
2001 Taurasi Radici Riserva, 396 kr, 1-0, 16 p

ASi

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s