#1217 Peters goda viner

Genom ett flitigt handlande under resor och på auktioner har Peter skaffat sig en hygglig samling viner i sin källare. Som sig bör är det också en samling viner vilka han tycker om att själv öppna och avnjuta. I förhoppningen att detta även gäller oss andra vinprovare ordnade han sålunda en provning som helt enkelt hade temat ”Peters goda viner”. Avsikten var att det helt skulle vara viner köpta utanför Sverige, men det skulle visa sig att även ett vin inköp på det Statliga Monopolet hade lyckats slinka med i urvalet.

Inledningsvis ett bubbelvin som Peter bjöd på ”för att lätta upp stämningen”. Inte för att den normalt brukar kännas särskilt tung på våra provningar, men inte tackar vi nej till gratis bubbel när det bjuds.
Detta hade en klart utvecklad, djupgul färg. En djup, läckert brödig doft med rejält knäckiga toner, rostade hasselnötter och lite åldrade äpplen.
Smaken var torr och frisk med en läcker knäckighet och en torr, tuggbar, god mineralig beska. Lång eftersmak med bra mineraltoner. Läckert utvecklat, kanske inget att ligga mycket längre på.
2002 Launois Cuvée Maxime Blanc de blanc Grand Cru. Inköpt hos producenten för EUR 18.

Så tre vita viner, det första med en djupgul färg. Rätt fylligt med en lite bitter, rostad fatton. Lite gamla päron och mogen mango fanns också att finna liksom en aning vax. En något frän ton stack ibland upp ur bakgrunden, men på det hela taget rätt charmigt och med bra djup.
Frisk och ren attack på smaken. En frisk syra som var något framträdande, men som också gav en ren och tuggbar smak. Lätt bränd ton från faten och lite slank mitt, men bra, torr, tuggbar och kryddig eftersmak.
2000 Ch. La Louvière. Auktionsköp från Christies Amsterdam 2006

Tvåan hade en djup orange, nästan brunaktig färg. En torr, något kemisk doft som gav mig myggmedelsassociationer. Lite gröna toner och en aning krutrök fick tankarna att vandra åt Chablis-hållet.
Smaken var rejält frisk, nästan rå. Kryddigt och mineraligt, med en känsla av sten och rök. Åldrad, torr, tuggbar eftersmak med en hel del bitterhet. En flaska som inte riktigt var i bra form, borde ha varit bättre eftersom det var:
2005 Mersault, Les Narvaux, B. Chouet. Inköpt hos producenten 2007

Så ett vin som var klart yngre I sin framtoning. En rätt ljus, gul färg med något grönstick.
En fyllig, rejält rostad, men god, gräddig fatdoft som innehöll toner av varm korv, valnötter, rostad majs och även en aning petroleum.
Attacken rejält frisk och rätt tuggbar. Fin syra och riktigt goda fat. Bra intensitet. Växande pepprighet. Intensiv, lång, tuggbar eftersmak. Faktiskt riktigt stilrent trots de markerade faten.
2006 Prancing Horse, Chardonnay, Mornington Peninsula, Australien. Köpt från Slow Wines 2009

Över till de fem röda:

Det första rätt djuprött. En rätt stum doft med en söt russinfrukt, lite örtiga toner samt en djurisk köttighet samt en lustig doft av passionsfrukt och mandel.
Frisk, ren, syradriven smak och  en växande eldighet. Rejäla, torrsträva, grovkorninga tanniner. Lång, bränd, besksträv och bråkig eftersmak. Lena tyckte dock att smaken ”lingrade”, om nu det var bra eller inte…På det hela taget inte så kul samt svåridentifierat.
2000 Châteauneuf-du-Pape, Guigal. Auktion, Amsterdam 2008

Tvåan hade en sådan där härlig urtypisk och klassisk mogen Bordeauxdoft att man bara log åt igenkännandet. Massor av sköna stalldofter. Rejält utvecklat, kanske med en liten metallisk ton i bakgrunden, men ännu håller det ihop mycket väl.
Även smaken kändes rejält stallig och hade en frisk, god syra. Finkorniga, rätt avrundade tanniner och en eftersmak som något började tappa bredd. En läckert utvecklad Bordeaux från vänstra stranden och för oss som hade ett viss hum om de s.k. Argentinalotterna som var till salu på Christie’s under 2000-talets första halva decennium, kunde det bara vara:
1978 Ch. Léoville-Poyferré. Inköpt på auktion i Amsterdam 2004. Dessa Argentinalotter hade av någon anledning varit en tur till Argentina för att sedan återvända till Europa där de såldes i större mängder och till anständiga priser av Christie’s.

Trean var rätt rätt röd med måttlig utveckling.
Lite snål och sluten doft med en röd, aningen russinartad frukt och lite knäckiga fat, annars svårt att finna så mycket mer.
Frisk stram attack. Bra syra och en kryddig smak som växer och blir tuggbart och läckert. En hel del fint kritiga tanniner stramar upp smaken och ger en lång, mineralig eftersmak. Blir riktigt bra, efter en snål start. Svårgissat.
1997 Chambolle-Musigny, Les Baudes, Première Cru, Gislaine Barthod. Amsterdam 2003

Fyran hade en rätt tät, röd färg med en viss utveckling.
Doften var något av det brettigare jag upplevt på ett bra tag. Rejäla, djuriska, toner med kraftiga inslag av plåster. Kul om man gillade, vilket jag gjorde, även om jag kan förstå dem som reagerade negativt. Bakom allt det djuriska kunde en frisk, mintig och aningen blommig doft anas.
Frisk attack som var lite slank och snål på grund av en markerad syra. I munnen breder vinet snart ut sig och blir härligt tuggbart och köttigt. En hel del, rätt avrundade tanniner. Lång, mumsig, eldig och frisk eftersmak. Häftigt vin. De flesta gissade Côte- Rôtie, medan jag drog åt Ch-Beaucastel på grund av all bretten. Dock var det en Hermitage från en producent som annars är mer känd för sina viner från Cornas:
1995 Hermitage, Le Rouet, J.-L. Colombo. Auktion, Amsterdam 2004

Till sist ett vin som såg rejält utvecklat ut med brunröd färg och en bred orangeröd kant.
En fyllig, bränd, rejält knäckig, nötig doft med en tydlig starkvinston som gjorde att vinet påminde ordentligt om en god, mogen tawny, om än med aningen mindre tyngd. Lite skitiga toner fanns i bakgrunden.
Attacken var frisk och knäckig med en tydlig sötma. God syra och mumsigt söt, knäckig russinfrukt. Bra intensitet, mumsigt och charmigt. En del avrundade tanniner fanns också. Lång, eldig, något träig eftersmak med viss stramhet och beska. En trevligt mogen amarone, förstås, nämligen:
1996 Amarone, Allegrini. Här kom ett vin från Systembolaget, men det gjorde ju inte så mycket. Inköpt 1999.

Listan med priserna angivna som inköps-/dagspris:

2002 Launois Cuvée Maxime Blanc de blanc Grand Cru
2000 Ch.La Louvière 220/330 kr 1-4 15p
2005 Mersault, Les Narvaux, B. Chouet 310/434 kr 0-6 13p
2006 Prancing Horse, Chardonnay,MorningtonPeninsula, Australien 330/396 kr 10-1 16.5p
2000 Châteauneuf-du-Pape, Guigal 220/286 kr 0-5 14p
1978Ch.Léoville-Poyferré 230/391 kr 4-0 16.5p
1997 Chambolle-Musigny, Les Baudes, Première Cru, Gislaine Barthod 290/493 kr 0-2 17p
1995 Hermitage, Le Rouet, J.-L.Colombo 190/342 kr 4-2 17.5p
1996 Amarone, Allegrini, 321/642 kr 3-2 17p

/AK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.