#1214 Diebolt-Vallois

Anders J gjorde sin debut som provningshållare i AuZone med temat Champagne från Diebolt-Vallois. Till provningen serverades först en snutt teori innehållande bland annat följande matnyttiga information:

Champagnen görs i 5-6 varianter, dessutom finns prestigevarienterna som non-dosage för vissa främst asiatiska marknader. Den officiella webben vittnar om en Rosé, men den ingick inte i exposén denna kväll.

Varianterna är: “Fleur de Passion”, “Prestige”, “Vintage”, “Blanc de Blancs” och  “Tradition” i fallande prisklass. Dosagen ligger på 6-8g / liter i de viner som inte är non-dosage enligt ovan. Druvsammasättningen är genomgående 100% chardonnay utom för ”Tradition” som har 40% chardonnay, 30- 40% pinot noir och 20- 30% pinot meunier.

Diebolt Vallois har vingårdar främst i Cramant och Cuis, dessutom har man små lotter i Chouilly och vid sluttningarna mot Epernay, allt grand cru klassat utom Cuis som är premier cru. Nu till vinerna:

Photo apr 15, 18 19 43
1999 Diebolt-Vallois Millesimé.
Inledningsvis mineralig och med tydliga jästtoner. Komplex, äpplig och stor mogen doft. Skiffer, sand och rosor och efterhand lite äppelmos i doften. Äpplig balanserad fyllig och mogen smak med lite bitter svans. Bra men i viss utförsbacke.

2004 Diebolt-Vallois Millesimé.
Stram doft med inslag av citron och lime. Mineral och gröna toner, mycket ungt anslag. Fruktdriven smak med tydlig äppelsyrlighet, ung och med kartigt avslut. Lite ogin men troligen mest på grund av ungdom. Att bara 5 år skiljer mellan detta vin och föregående är svårt att tro, 2004 sägs ju också vara snabbmognande.

n.v. Diebolt-Vallois Tradition.
Öppen doft med elegant innehåll av citrus, mineral och flinta. Melon och mango samt liten petroleumton! Flera andra provare hittade dessutom parfymerade dofter och syrén. Hög syra och torrt intryck, tunn mouss i sammanhanget och lite ointegrerad smak.

2004 Diebolt-Vallois Fleur de Passion.
Fyllig doft med mycket fat och kokos i doften. Mineral, smörkola, gröna äpplen och gul frukt. Rik öppen och komplex doft med rosor. Smak av röd mogen frukt, lite fat och fräsch syra samt bra komplexitet. Generös och balanserad om man inte misstycker kokosfaten.

2002 Diebolt-Vallois Fleur de Passion.
Fyllig, fruktig mineraldriven doft med begynnande mognad, lime och flinta. Komplex doft med inslag av latex och rök. Mogen fruktdriven smak med stor komplexitet rikedom och trevlig mix av olokfärgade äpplen. En provare tyckte att vinet hade “söligare” bubblor än de andra 5 vinerna…

n.v. Diebolt-Vallois Prestige Brut.
Doft av begynnande mognad, citrus och fyllig elegans med lite fatkaraktär, och återhållen frukt. Efter en stund i glaset större äpplighet och väl balanserad vanilj. Ung smak med lite spretig frukt men stor komplexitet, intressant och med potential för lagring.

Betygs, röstnings och prislistan:
1999 Diebolt-Vallois Millesimé, 329kr, 0/2/12, 15,5p
2004 Diebolt-Vallois Millesimé, 449kr, 0/2/12, 14p
n.v. Diebolt-Vallois Tradition, 329kr, 1/5/12, 14p
2004 Diebolt-Vallois Fleur de Passion, 749kr, 2/2/12, 18p
2002 Diebolt-Vallois Fleur de Passion, 668kr, 7/1/12, 18p
n.v. Diebolt-Vallois Prestige Brut, 359kr, 2/0/12, 16p

/JT

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s