#1211 Bortglömda vita viner

Möttes vi så ännu en gång i skräckblandad förtjusning för att möta resultatet av Anders villasanering. Denna gång en samling vita som fick oss att associera till alternativa provningsrubriker som entartete Weine, Die Hard V, eller Dr Mabuses testamente. Anders måste dock ges en eloge för sin självinsikt och sinnesnärvaro att låta kvällens tre första viner få utgöra en inledande kvalprovning. Att endast ett av kvalvinerna fick grönt ljus för vidare bedömning överraskade inte någon. Första kvalvin, en torr 80-tals-Breuer från någon bortglömd vinkyrkgård, borde ha glömts bort för evigt ty vinet var stendött. Även andra runner up uppvisade grava lyten oaktat glädjen att få prova en ovanlig (Irsai Oliver) druva här åldrad med ena foten i vinsumpen. Roligare var då att Köhler-Ruprecht weisburgunder överlevt och faktiskt med den äran lyftes över till den riktiga provomgången.

Väl bland de ”riktiga” vinerna upprepades från håll och kanter bistra kommentarer och tveksamma surpelljud. Lite oväntat var att två goda producenter som Joly och Brocard med långt ifrån lastgamla viner inte presterade bättre. Särskilt Joly, en egen biofavorit med egen stil, spred besvikelse (kvällens sämsta vin) med ett återhållet, snipigt och äppeltrött intryck. Vad har hänt med de lysande 90-orna? Brocard kan dock ursäktas som en representant från det svavelförsvagade året 1996 där många vita bourgogner gått snett. Vinet blev trots detta framröstat till kvällens vinnare vilket förvånade åtminstånde mig.

Bästa för kvällen, om än inte unisont, var istället enligt min bestämda uppfattning, chardonnayvinet från prestigekällaren Sauzet som uppvisade vad en väl utvecklad och helt mogen bourgogne handlar om – en överlevare! Intressant, men något otypisk, var däremot rieslingvinet (Clos des Capucins från Weinbach) Cuvée Ste Catherine I som trots unga år, 1997, visade både tydlig mognad och aning ålderssvaghet.

Bör också nämnas att Stig, med sedvanliga allvarsord, påtalade problemet med att så hastigt bedöma kvällens viner. Vi borde låta tiden gå och låta vinerna under några dagar eller en vecka få utvecklas i glasen för at sedan ges ett slutomdöme. Förvissa klokt men kanske har vi ändå som vinnjutare rätt att begära att vinet presenterar sig redan under kvällen det hälls i glaset? Särskilt om etiketten antyder långa lagringsår. Stort tack till Dig Anders som vågade släppa lös Dina byrackor i vårt sällskap vilket gav heta känslor och tydliga avtryck. Precis det som en lyckad provningsafton bör innehålla!

Här så mina noteringar vin för vin, därefter vinlistan med röstetal. Notera att de tre första vinerna provades i en kvalomgång för att bedöma om de fick delta i ordinarie provning;

1989, Grauer Burgunder, Barrique, Breuer, en mycket trött Breuer som inte har mycket kvar. Har rester av citron och gummi med aning inblandning av via i doften. Ej kvalat, OTH, 8,0p.

1999, Irsai Oliver, Hilltop Neszmély, är idag en för gammal produkt där den lokala druvan ger gummi, te, mint samt något som liknar firne. Smakar toy och glest utspädd clementin med kort, platt slut. Ej kvalat, OTH, 8,5p.

1990, PHILIPPI, PB, Köhler-Ruprecht, stor mycket mogen doft med krutighet och mineral samt ek och gummi. Smakar fylligt med ok syra med lite vass ålderssyrlighet, torr. Drick genast, 12,0p

1994, Clos de Papillon, Savennières, Dom de Baumard, mogen med mynta och te samt lite vaxighet i doften. Torr vass i syran och mogen med viss fetma och mycket beskt slut. (smörgåskrasse). Drick nu, 11,5p.

1990, Clos de la Coulée de Serrant, A. Joly, märkligt oangenäm skitig doft första timmen med bröd och äpplighet samt madarin och via tvättmedel (askkopp sa någon). Smaken oförlöst och kanig med äpplen och lång men gles syrlig frukt. Drick snart, 12,p? (Stig lovade återkomma med en rapport hur vinet utvecklar sig i glaset efter en vecka)          

1996, Chablis, GC Vaudesir, J. M. Brocard, lever upp till sin årgångs dåliga rykte med stora flaskvariationer. Denna butelj med stor doft av micro-pop, smör och majs i helt mogen stil. Smaken är platt och aning gles, mycket mogen och tät men med aningen för mycket oxidativa äpplen. Drick genast. 13,5p.

1989, Puligny-Montrachet, Les Referts, E. Sauzet, en högoktanare som åldrats väl med mycket fina äpplen, te och aning arrak samt mint. Lurade mig till Rhône och marsanne. Smak men bra längd och fina balans med hyfsade syror och fyllig, tät avlsutning. Aning trött drick nu. 15,0p.

1995, Where the Dreams Have no End, Jermann, är ännu ett vin med reduktiv äpplighet, vax aning brödighet och stor mognad. Smaken är fet och mogen med bokna äpplen aning bakelit och slutet för tankarna till en avslagen mogen champagne. Drick nu 13,0p.

1997, Clos des Capucins, R. Cuvée Ste Catherine I, är mogen med aning sherryton, citroncest och rostat bröd. Efter ett tag smyger rosdoften fram men smaken är underligt platt med låg syra och lite örtighet, flinta samt vaxkrita. Drick snart, 14,5p.

1997, Ried Badnerweg, Zierfandler tr, G. Schellmann, är ett aromatiskt vin med dofter av tvål, päron samt i övrigt florala toner. Smaken är mycket mogen med aromatisk kryddighet, beska samt torrt syrligt slut. Drick nu, 12,5p. 

Här kommer fakta och röstning;

1b. 1989, Grauer Burgunder, Barrique, Breuer, 0 :-, ej kvalat
2b. 1999, Irsai Oliver, Hilltop Neszmély, 0 :-, ej kvalat
3b. 1990, PHILIPPI, PB, Köhler-Ruprecht, 100:-, inkvalad, 2-1

1a. 1994, Clos de Papillon, Savennières, Dom de Baumard, 150:-, 0-2              
2a. 1990, Clos de la Coulée de Serrant, A. Joly, 300 :-, 0-3             
3a. 1996, Chablis, GC Vaudesir, J. M. Brocard, 300:-, 4-0
4a. 1989, Puligny-Montrachet, Les Referts, E. Sauzet, 200:-, 3-0
5a. 1995, Where the Dreams Have no End, Jermann, 100:-, 1-2       
6a. 1997, Clos des Capucins, R. Cuvée Ste Catherine I, 300 :-, 2-3
7a. 1997, Ried Badnerweg, Zierfandler tr, G. Schellmann, 0:-, 0-1  

(JaJ)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s