Sortimentsprovning hos Vingruppen

Vingruppen hade bjudit in till sortimentsprovning, epicentrum för tilldragelsen var som vanligt i de utsökta lokaliteterna på Regeringsgatan. Mycket folk, massor av viner varav somliga ypperliga, lysande tilltugg dessutom. Stålar rullar in, det går bra nu…

Nedan följer några utvalda, korta axplock från noteringarna:

Louis Roederer Brut Premier NV
Tätt sammansatt med hyfsat fokus. Tveka inte att lägga undan några butts i källaren ett par år – det kommer att ge mer harmoni.

2002 Pierre Peters Cuvée Spéciale Les Chétillons
Denna cuvee är nästan alltid bra, denna årgång kändes en aning blyg I nulägen. Men låt er inte luras, dessa viner behöver ofta 12-15 år för att öppna upp. 436 kr ex moms? Många pengar är det…

2007 Chassagne-Montrachet (L Jadot)
Ingick inte i sortimentsprovningen; testades incognito. Så genomtypiskt Jadot i varje detalj (och inga korkproblem!), behagfullt och härligt nötig. Under trehundringen för denna är faktiskt inget annat än ett brakfynd.

Ett antal vita bourgogner från nya stjärnan Arnaud Ente provades. Denne man är lärjunge till Coche-Dury (dessvärre läraktig även vad gäller prissättning). Generellt är vinerna anmärkningsvärt välgjorda om man klara hög syra i sin bourgogne. Rostningen av faten är skön, balansen beundransvärd. Faktum är att 2008 Bourgogne Blanc för under 300 kr är alldeles köpvärd och en bra inkörsport. Vill man ha de vingårdsbetecknade Meursault-vinerna blir den nästan fyrsiffrigt…Hurva!

2006 Walter Hansel North Slope Chardonnay
Detta är bra skit, med exakt fatbehandling och syra/frukt-samspel, referenser till Felton Road Block 2 dyker upp som gubben i lådan. Snyggt prissatt till 236 kr ex  moms. Bra jobbat, importören!

2006 Ridge Chardonnay Sta Cruz Mountains
Monte Bellos lillasyster är en ekdominerad historia som känns rätt plump provad efter W Hansels stråkinstrument (se ovan). Endast för quercofiler.

2008 Rüdesheimer Berg Schlossberg (Breuer)
Detta vin förstår jag mig ej på i denna årgång. Hård och ogin.

2007 Walter Hansel North Slope Pinot Noir
Duktigt med charmerande pinosity i denna. Vidöppen karaktär, inte olik Calera’s viner i ungt tillstånd. Jag faller som en fura, detta är okomplicerad njutning för en gammal pinot-skalle.

2007 Bergström Nysa Vineyard Pinot Noir
Inte i närheten av samma lustkänsla som i vinet ovan. Den är dov och lite ogin, VinUnic-Stefan som kan dessa viner säger att Bergström behöver ansenlig tid på rygg för att komma till sin rätt. Jag undrar, jag….

2008 Clos des Lambrays
Oj, denna var grinig i nuläget. Hur är det med 08 som årgång, detta bådar inte gott.

1999 Beaune les Aigrots
Jaha, ytterligare ett brakfynd från Jadot, det är märkligt med dessa mogna viner som dyker upp till priser man inte tror är sanna. Här har vi en bourgogne som för en spottstyver (135 kr ex moms!!!) levererar vad många flerdubbelt dyrare viner inte är i närheten av att klara. En värdig uppföljare till 97 Morey som helt nyligen såldes.

2006 Nicolas Catena Zapata
”Världens billigaste världsklassvin” brukar vissa VinUnic-figurer viska när denna kommer på tal. För dagen kändes den tät, lila och bemängd med mycken dyr ek – en kostym som vinet klarar att hantera. Jag ser fram emot när denna bjässe mognar och visar den harmoni som jag är övertygad att den kan leverera.

2007 Sondraia
Ett ”aia”-vin som inte kostar lusentappen – välkommet! Ung och lite bråkig just nu, tanninerna är lite rå (men tämjbara), men visst blir det några butts i källaren, helt klart. 223 kr ex moms är ingen överpris, tvärtom.

2005 Dedicato á Walter
Visst verkar cabernet franc vara en trenddruva i vardande? Här Poggio al Tesoros lyxiga version, denna 05:a har en doft som måste vara Cheval Blanc-direktörernas våta dröm. Redan nu ganska sammetslik frukt (iron fist in velvet glove), undrar om systemets 07:a är lika njutbar? Finns säkert bloggad någonstans.

2006 Saronsberg Seismic
Inget jordbävningsvin, trots namnet, men bra och rätt tät med svartröd frukt och lite tjära (av hög kvalitet). Ingen Sydafrika-bakelit heller, tack och lov. Bra vin.

2007 Kapcsandy Vino del Sol
Kan bara inte undgå att kommentera denna! Kapcsandy är en klart lysande stjärna på Kaliforninens himmel, med stiliga och rätt strama cabernet-viner som specialitet. Här har man gjort ett verkligt udda vin; en 100% merlot med massor av restsötma, buteljerad på portvinsliknande buteljer. Man använder torkade druvor som jäses till 13% alkoholhalt, vilket innebär en hel del restsocker. Sedan spritar man upp det hela till 18% med brandy. Enormt fruktig doft med rosor, fikon, russin och kanderade mandlar. Egenartad, lång rödfruktigt söt smak, rätt god men jag föredrar nog bra vintage…men jag kommer att prova detta till Stilton.

Tack till Vingruppen för provningen, ett rent nöje att plöja runt bland fynd och fallgropar.

/ E.T.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s