#1209 Cabernet sauvignon

ET bjöd in till en enligt AuZones historik ganska ovanlig horisontalprovning på en mycket vanlig druva, cabernet sauvignon. Det utlovades redan i inbjudan ett exklusivare urval av viner, något som tillsammans med ET’s renommé borgade för en minnesvärd provning.

IMG_0014

Vin 1. 1995 Sassicaia, Bolgheri, Italien
85% cabernet sauvignon, 15% cabernet franc

Genomröd färg, med viss tegelton, signifikant ljusare än resterande viner. Doft av cassis, röd frukt, lite fat och lite djuriska toner. Elegant och balanserad doft. Sträv, tanninstinn smak, syrlig komplex, lite uttorkad frukt, inslag av fat. Slank i sammanhamnget

Vin 2. 2003 Ch Pichon Longueville, Comtesse de Lalande, Bordeaux, Frankrike
45% cabernet sauvignon, 35% merlot, 12% cabernet franc och 8% petit verdot

Mörkt blåröd tätt utseende. Fruktig doft med svarta vinbär, cassis och stall, komplex och med lite mineraligt intryck, fat och vanilj, men kanske lite charmlös doft. Mintig tydligt fruktdriven smak med uttorkade toner. Koncentrerad cedrig och lite jordig, stram och ung, lite kort.

Vin 3. Tappanappa, Whalebone Vineyard, Wrattonbully, South Australia
70% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc och 20% syrah

Mörkt röd med liten blåton. Doft av svart frukt, mörk choklad, svarta vinbär, ceder och plommon. Inslag av asfalt och viol och toner av mynta! Påminner doftmässigt efter att tag om pepsodent.  Mjuk fruktdriven smak med balanserade fat, viol, ung cassis, saft och sylt.

– En provare tyckte vinet innehöll “Himla mycket av allt!”

Vin 4. 2007 Louis M. Martini cabernet sauvignon, Napa Valley, USA
82% cabernet sauvignon, 10% merlot 8%, petite sirah + petit verdot

Mörkt blåröd färg med tydlig blåkant. Ung tät och syltig doft med fruktdrivet inslag. Tydliga överrostade fat och vanillin. Lite sluten röd frukt, komplex och ung. Rik fyllig fruktdriven smak med mycket fat och liten bitterhet. Balanserad lite söt smak.

– Flera provare yttrade epitet som “Dulcivit”, “vaniljsocker” och “blåbärspaj”.

Detta vin skänktes till AuZones Cabernetprovning av Spendrups Vin.

Vin 5. 2000 Les Forts de Latour, Bordeaux, Frankrike
70% cabernet sauvignon, 30% merlot

Tät blåröd färg. Doft av stall och brett, skit och mynta. Svart fyllig frukt, kaffe och fat. Komplex, stalldominerad och bra. Fruktdriven smak med fatbalans, bra syra, rikedom och ceder. Långa balanserade fina tanniner med aningen slankt intryck.

Vin 6. 1997 Dalla Valle, Napa Valley, USA
93% cabernet sauvignon, 7% merlot,

Svartröd och med liten brunton. Mogen eller lätt oxiderad doft. Inslag av sten, jord och lite murkna fat. Återhållen frukt, lite gröna toner. Stram syra och oxiderade toner, återhållen frukt och lite alkoholigt intryck.

Detta vin var nog lite defekt, enligt provningsledaren hade det tidigare inte varit oxiderat eller murket varför slutsatserna blir att denna flaska tyvärr var lite defekt. Flera provare tyckte att det dofta mer och mer romrussin ju längre vinet varit i glaset.

 Vin 7. 2001 Almaviva,  Puente Alto, Maipo Valley, Chile
73% cabernet sauvignon, 23% carménere och 4% cabernet franc

Mörk svartröd tät färg. Initialt lite sluten metallisk mineralig ton med svart frukt. Efterhand större komplexitet och toner av stall, choklad och kaffe, ung doft. Kraftig stram smak med fatbalans. Druvig intensiv ung och cedrig med kardborretanniner, kaffe och stall. Ung och med långt liv framför sig.

Listan och mina poäng

  1. 1995 Sassicaia, Bolgheri, Italien, 500kr (2000), 0/6/13, 14,5p
  2. 2003 Ch Pichon Longueville, Comtesse de Lalande, Bordeaux, Frankrike, 705kr (2008), 0/2/13, 15,5p
  3. 2003 Tappanappa, Whalebone Vineyard, Wrattonbully, South Australia, 399kr (2007), 3/0/13, 16p
  4. 2007 Louis M. Martini cabernet sauvignon, Napa Valley, USA, 0kr, (200kr 1/4 2011), 0/1/13, 15p
  5. 2000 Les Forts de Latour, Bordeaux, Frankrike, 480kr (2005),  1/0/13,  16,5p
  6. 1997 Dalla Valle, Napa Valley, USA, 720kr (2005), 2/4/13, 14,5p
  7. 2001 Almaviva,  Puente Alto, Maipo Valley, Chile, 510kr (2006), 7-0, 17,5p

/JT

Annonser

2 responses to “#1209 Cabernet sauvignon

  1. Jag kände, en för omväxlings skull diskret och faktiskt passande, ton av lingonris i det sista vinet, vilket borde styrt gissningen till Chile för min del, men det gjorde det inte. Det var förvånande att lingonris faktiskt kunde passa bra in i doften och i eftersmaken. Kanske ligger lingonriset rätt hanterat, dvs mycket diskret i bakgrunden, i samma doft- och smakhärad som grön paprika?

  2. Hej, låter som en intressant provning. Verkar som en ansökan om medlemskap rycker allt närmare… trevligt att träffas idag också! MVH – Vintresserad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s