# 1204 Pinot Noir 4 – ”Norra halvklotet”

Magnus hade dukat upp sju viner för det fjärde avsnittet i Pinot-kursen och turen hade kommit till Norra halvklotet, dvs vin från druvor som odlats som längst söderut vid ekvatorn i teorin om man bokstavligen går på begreppet norra halvklotet, men i praktiken den 30:e breddgraden (Kairo, Agadir och Kanarieöarna). Pinot är dock en druva som inte trivs alltför bra i varmare klimat, vilket innebär att realistisk södra gräns för att odla pinot noir torde hamna kring Bourgogne. Norra gräns då? Tja, både Nansen och André hade väl ingen större framgång i druvletandet på sina resor. Nu är ju pinot noir kanske inte den första druva man ger sig på som vinbonde i ett nordligare läge än 50:e breddgraden (ungefär Frankfurt, Prag och Krakow, som referens kan nämnas att Stockholm befinner sig på den 59:e) om man inte är lagd åt det lite äventyrligare hållet, vilket i praktiken innebär att Ahr i Tyskland är det nordligaste distriktet som åstadkommer drickbar pinot noir. Givetvis finns det undantag, som tex södra England, men de avhandlades inte den här gången.

2007 Kräuterberg Spätburgunder GG (Meyer-Näkel)

Klar röd, aningen ljus färg med en smula tegelton i kanten. När vi sniffar i glaset slår en alkoholdoft kompletterat med en aning källare emot näsan. Någon halvtimme senare har källartonen försvunnit och ersatts med en acetonliknande ”whiff”. Väl i munnen levererar vinet en eldighet med ganska kort smak.

2008 Savoya Vineyard Pinot Noir (Ken Wright Cellars)
Mörkröd till färgen, helt utan antydan till tegel. Doftar varmt och ger lite zinfandelkänsla. Samtidigt kommer en parfymerad ton, inte olik Majatvål, smygandes upp genom glaskupan. I munnen är vinet väldigt lätt utan varken syra eller strävhet och försvinner dessutom rätt kvickt. Omdömet från mitt håll blir till slut ”anonymt, men rätt ok”. Från församlingen hörs spridda skurar om ”stjälkigt” och ”drottningsylt!” och gissningarna går till USA, östkusten…..Oregon! (?).

2007 Pinot Noir Tafelwein (F Becker)
Mörkt röd till färgen, aning tegelton. Doften innehåller tydliga markörer av pinot noir kombinerat med smörkola och en i bakgrunden smygande charkton. Vinet ger ett ganska lätt intryck i munnen med bra smak, om än något tunn. I eftersmaken gör smörkolan entre igen kombinerat med en tidigare inte aviserad diskret eldighet. Vinet växer från ”jodå” till ”bra” allt eftersom och blir min kandidat till kvällens bästa vin, något som 10 andra provare höll med om. Församligen utbrister efter lite dividerande ”en högklassig tysk, 6-7 år gammal.”

2007 Savoy Pinot Noir (Benovia)
Färgen indikerar att det är ett ungt vin i glaset; mörkt röd till färgen med liten dragning åt det lila hållet. Det är initialt lite svårt att sätta näsan på doften; till en början ger doften ett kliniskt intryck. Strax efter börjar det eka om vinet i kombination med Pez-godis. Efterhand växer doften till sig och bjuder även på inslag av mynta, men framför allt vanilj. Väl i glaset får jag initialt intryck av en spritz och lite maceration carbonique-känsla. Vinet känns väldigt eldigt och koncentrerat med en smak av Pez-godis och senare även mynta. Vinet får av mig omdömet ”nja, lite för brutalt”. Vi gissar på…USA? Ja, en dyr Pinot från USA.

2008 Herrenberg Spätburgunder trocken R barrique unfiltriert (Seeger)
Ett mer moget vin i glaset? Färgen är mörkt röd med aningen tegelton i kanten. Doftmässigt har vi en ordentlig dikeskörning framför nästippen; nylagd asfalt (inte illa) blandat med dominerande elak lukt av batterisyra från ett mer än lovligt gammalt läckande batteri. Väldigt okul, kommer näsan någonsin att återhämta sig? Tack och lov rätar doften upp sig efter hand, men bra blir det tyvärr inte. Smakmässigt rör sig vinet i beskans tecken och det känns spretigt, för att inte säga osammanhängande. Mitt omdöme svänger från ”njae” till ”inte ens sådär va?”. Vad var det här egentligen? Châteauneuf du Pape? Kanske en Crozes, eller möjligen Österrike, fast det påminner om Sydafrika. Full enighet som synes.

2008 Mount Carmel Pinot Noir (Brewer-Clifton)
Svagt ljust rött vin med en sötfruktig doft väldigt nära gränsen för skogsbärs-yoggi. Doften övergår senare till nyponsoppa alternativt nyplockade nypon. Intressant med nyponsoppa från producenten med tanke på att 2007 Brewer-Clifton Santa Rita Hills Pinot Noir bjöd på bland annat eneträ, kåda och örter. I munnen är vinet lätt med ett inte helt obehagligt sting i smaken samt en lite väl kort eftersmak. Slutsatsen blir för min del enbart ”annorlunda”. En provare hittade Felton Road-pinositet, medan andra föreslog Calera 2008. Eller varför inte Ojai?

2007 Pinot Noir (Paul Achs)
Sista vinet är svagt ljusrött med en antydan till begynnadne tegelton i kanten. Doften är klart knuten och efter en stund kan rotfruktstoner anas. Vinet gör inte mycket väsen av sig i munnen; ganska tunt och intetsägande även om det är helt korrekt. Vissa rotfruktstoner kommer igen i smaken och hänger kvar i eftersmaken. Det blir lite som att köra en Opel, man blir varken upphetsad eller deprimerad. Församlingen tycktes ha samma uppfattning som undertecknad och det samlade omdömet varierade mellan ”anonym” och ”stum”.

Alkoholstinna och svulstiga amerikaner rakt över? Faktiskt inte märkligt nog, visserligen kunde eldigheten i några fall vara en smula genomträngande, men det var inget utmärkande för amerikanerna just den här omgången. På det hela en mycket intressant provning med mycket varierande doft- och smaktyper. Det något märkliga var prisnivån och vinernas kvalitet i förhållande till priset. De som ständigt hävdar att viner från Bourgogne är överprisade och att det minsann finns lika bra pinot i andra delar av världen (däribland undertecknad, i varje fall emellanåt) kunde konstatera att för samma pengar som ikväll skulle man fått rätt bra pinot från…Nya Zeeland. Och Bourgogne.

Et enfin, la vérité brutale:

2007 Kräuterberg Spätburgunder GG, Ahr, Tyskland, 623 kr, 3-1, 13 p
2008 Savoya Vineyard PN, Yamhill-Carlton District, Oregon, 459 kr, 3-2, 14 p
2007 Pinot Noir Tafelwein, Pfalz, Tyskland, 922 kr, 11-1, 16 p
2007 Savoy Pinot Noir, Andersen Valley, Kalifornien, 528 kr, 3-6, 15 p
2008 Herrenberg Spätburgunder R barrique unfiltriert, Baden, 414 kr, 0-7, 9 p
2008 Mount Carmel Pinot Noir, Sta Rita Hills, Kalifornien, 649 kr, 4-2, 13 p
2007 Pinot Noir, Burgenland, Österrike, 389 kr, 0-5, 12 p

Annonser

5 responses to “# 1204 Pinot Noir 4 – ”Norra halvklotet”

  1. Nuförtiden är det inte så ofta jag regerar på priser på viner, men här fick jag en kraftig svindelkänsla av att dricka ett tafelwein för 922 kr…
    ASi

  2. Om jag inte minns helt fel hade AK köpt nämnda tafelwein i en vinbutik i Tyskland på rekommendation av butiksinnehavaren. Det var tydligen ett budgetvin då det även fanns ett ”riktigt” vin till salu till det facila (debila?) priset av, tja, näst intill det dubbla…? Hm, lite googling styrker dock inte den tesen helt och hållet, men AK får gärna korrigera mig. Gott och bra var det, men för dryga 900 kr? Njaaaee.

  3. Lite fel minns du, det var 2008 Herrenberg för 414 kr som var budgetvinet som Anders hade köpt, och också kanske det minst prisvärda vinet.

  4. Ah, toppen, tack för hjälp med minnet!

  5. Jo, det var onekligen Seegers Herrenberg som finns i två värre varianter, en för dubbla och en för tredubbla priset (!). Se här: http://www.fehser.de/suche-91-1-seeger+sp%E4tburgunder+barrique.htm?bid=
    /A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s