#1207 Chablis Grand Cru

Johan Wall bjöd in till provning på temat Chablis Grand Cru. Chablis, detta område vars varumärke fått sig en del törnar genom åren beroende på en kombination av undermåliga viner och höga priser samt restauranger, som sätter dem på vinlistan och litar på att namet säljer sig självt utan ytterligare referens till apellation, producent eller årgång. Ickedestomindre, bra Chablis är gott, ibland mycket gott, och gillar man oekad chardonnay, så är det oftast här man letar.

För den som vill läsa om Chablis, dess apellationer, producenter, etc, så hänvisade Johan till Wikepedia.

Så till vinerna.

1. 1999 Sylvain Mosnier, AOC Chablis.
Kraftig, mörk gul färg (mognad); öppen, mycket mogen doft av marsipan, bonat golv och mineral; torr, fyllig, mogen smak med hög syra och avklingad frukt. Det här är en mycket mogen Chablis, för mogen för mig, men trots allt ganska god. Inte vinet du vill servera till ostron, men funkar säkert till en smakrik risotto.

2. 2004 Château de Viviers, Chablis Grand Cru, Blanchots
Klar, ljus gul färg (ung); i början något knuten doft som öppnar sig med luft, mineral, krut och citrus i doften; medelfyllig, torr, halvlång smak med syra, mineral och citrus. Klassisk Chablis, såsom jag tänker mig den.

3. 2004 Verget, Chablis Grand Cru, Bourgros
Intensiv, gul färg; öppen doft av ek, citrus och mycket mineral; torr, medelfyllig smak, bra frukt och lagom mycket ek och lång eftersmak. Riktigt bra vin, som jag faller för. Bäst hittills.

4. 2008 Dom Wiiliam Févre, Chablis Grand Cru, Les Clos
Ljus, klar färg (ung); mycket frisk, något knuten doft med toner av citrus, mineral och grape. Jag får grüner veltliner-känsla; torr, fyllig, nästan fet, smak med rejäl frukt och bra längd. Nu är jag övertygad om att det är en GV från Österrike…När facit presenteras är det trots allt en Chablis, och så kan de tydligen också smaka.

5. 2008 Francois Mikulsi, AOC Bourgogne, Chardonnay
Ljus, gul färg; öppen, fruktig doft av päronsoda och mineral; relativt fyllig, torr smak med rejäl syra; halvlång med för lite frukt för mig, syran är helt enkelt för dominant. Inte min grej.

6. 2007 Mountford Estate, Waipara, NZ
Kraftig, djup gul färg; öppen, mycket ekig doft med tropisk frukt och våt sten; mycket fyllig smak med massor av ek och mogen frukt; lång eftersmak. Gott som tusan, men det här kan inte vara Chablis, det måste vara nya världen. Däremot har jag aldrig kunnat skilja på NZ, US och AU, så för mig är nya världen ett enda stort land. Några är säkra på NZ och lika säkra på Felton Road. Det första visar sig rätt, det andra fel.

7. 2007 Domaine de Chevalier, Bordeaux, l’Esprit de Chevalier
Ljus, gul färg (ung); öppen, torr, fruktig doft med päronsodatoner som påminner om vin nr 5; bitter, torr, syrlig smak med stänk av rosvatten. Vad är detta? Inte en aning, men ingen favorit.

8. 2006 Domaine Laroche, Chablis Grand Cru, Les Clos
Normalintensiv, gul färg; tilltalande, öppen, ekig doft med stänk av tropisk frukt och citrus; fyllig, fruktig, något besk smak, som tyvärr saknar välbehövlig syra och därför blir platt. Jag tror på 2003, men visar sig vara 2006. Konstigt, jag trodde 2006 var ett syraår?

9. 2001 Albert Pic, Chablis Grand Cru, Les Presuses
Mycket kraftig, mörk gul färg; totalt korkskadat vin, som jag vägrar smaka. Enligt provinsledaren, så är det tredje korkskade flaskan av detta vin. Kanske dags att prata med Mr Dick?

Resultat av omröstning och mina poäng:

1. 1999 Sylvain Mosnier, AOC Chablis, (169 SEK), 1-2, 13p
2. 2004 Château de Viviers, Chablis Grand Cru, Blanchots (299 SEK), 2-0, 14p
3. 2004 Verget, Chablis Grand Cru, Bourgros (579 SEK), 2-0, 16p
4. 2008 Dom Wiiliam Févre, Chablis Grand Cru, Les Clos (599 SEK), 1-2, 15p
5. 2008 Francois Mikulsi, AOC Bourgogne, Chardonnay (189 SEK), 0-2, 14p
6. 2007 Mountford Estate, Waipara, NZ (225 SEK), 4-0, 15p
7. 2007 Domaine de Chevalier, Bordeaux, l’Esprit de Chevalier (335 SEK), 0-5, 14p
8. 2006 Domaine Laroche, Chablis Grand Cru, Les Clos (599 SEK), 1-1, 14p
9. 2001 Albert Pic, Chablis Grand Cru, Les Presuses. Utgår, pga korkskada.

Sammanfattning: Några bra viner, men vem betalar 500+ SEK för dessa? Synd att nr 9 var korkskadat; hade varit kul att se hur väl en Grand Cru åldras. Nya världen vinner ikväll, frukt och ek gillas, även om jag föredrar nr 3.

/PW

3 svar till “#1207 Chablis Grand Cru

 1. Jag skäms över att erkänna det, men jag röstade sämst på bordeauxen, trots att jag nog trodde det var en bordeaux. När jag sedan såg etiketten föll poletten ända ner, fokusera inte på den lite råa sauvignon-syran, utan på den läckra vaxiga fatkaraktären!

  Waipara var god, men men, jag vill inte ha restsötma i mina chardonnayer!

  ASi

 2. Det märkliga är som sagt att vi provat två flaskor tidigare av Albert Pic Les Preuses, en helflaska och en halvflaska. Båda inköpta på SB under 2010, liksom provningens flaska (som dock köptes i december 2010). Alla tre flaskor hade den märkliga TCA-känslan och någonstans därunder en whiff av våt halm. Jag har för mig att det finns en 2007:a på SB och det kanske kan vara en idé att kasta pengarna i TCA-träsket och undersöka om den har samma okvaliteter som 2001:an.

  Min egen favorit var Verget som hade ”allt på plats”, inklusive eleganta ekfat, men Mountford låg inte särskilt långt efter. Kanske lite mer fyrkantig och oslipad, men om man väger in priset blir det slam dunk för Mountford.

 3. Café Rotsunda har bloggat två gånger om Albert Pic, och tyckte den i varje var fall drickbar, http://caferotsunda.blogspot.com/2010/10/bortamatch-den-29-oktober.html, respektive ganska bra
  http://caferotsunda.blogspot.com/2010/08/middag-den-22-augusti.html

  ASi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.