#1196 Röda viner från Gamla Världen, 1990-tal, ej pinot noir

Ibland uppstår nödsituationer. Ett samarrangemang med Vincollegiet var planerat; det skulle bli en provning av röda viner från magnumbuteljer. Ordförande Jack – en varm anhängare av sådana gemensamma övningar – tvingades dock konstatera att intresset denna gång sviktade, och detta till den grad att inställd provning var den enda tänkbara vägen.
En torsdag utan aktivitet i Zonen III är ett scenario som starkt ogillas av provningsledaren, alltså fick det bli ett nöd-tema och en raskt hopplockad serie viner från Jacks och Eric T:s källare.

1997 Rust en Vrede Estate
Långt driven mognad med smått rökiga toner, doften synnerligen sammansatt utan tydliga druvuttryck, och en påtagligt hög syra förbryllar. Hursomhelst, 1997:an är ett vin för folk med smak för riktig mognad. Denna cuvée, som är ReV’s prestigevin, brukar vara tämligen bordeaux-orienterad, men buteljen för dagen pekade mer mot Italien. Borde man spikat Sydafrika? Svårt, möjligen kunde den litet brända tonen hjälpt till på traven.

1996 Côte-Rôtie (Tardieu-Laurent)
Vinet slår an en nord-Rhône-doft som är omisskännlig, bacon, korv och lite vitpeppar trängs med en underlig, parfymerad ton som överraskar. Elegant mognad med frånvaro av årgångens så typiska höga syror. Här är det hela ganska harmoniskt sammansatt. Ingen stor Côte-Rôtie, men levererar snyggt vad den har. Ena halvan av firma Tardieu-Laurent är den omtalade Dominique Laurent från Bourgogne, en man som bl.a. laborerat med 200% ny ek i sina grand cru-bourgogner. Inga sådana tendenser i denna, tack och lov.

1991 Cornas (A Voge)
Voge skall vara en av topparna i Cornas, och 1991 är en riktigt bra årgång. Borde sitta som en smäck, eller hur? Dessvärre inte denna gång, en påtagligt överblommad doft. Smaken håller ihop en aning bättre, men denna butelj är helt enkelt för gammal. Shit happens.

1997 Clos de l´Oratoire
Blod och järn! Stuns i doften kombinerat med en mognad som utvecklar ett slimmat mittparti med mer än ett uns torkade frukter i en rakryggad eftersmak som inte kan beskrivas om särskilt lång. Gott vin är det minsann, och jag tror att den är på topp nu – förutsatt att humöret är i favör för mogna viner. Bra Kristina W att plocka in den i Bordeaux! Det var inte så många som gjorde….

1995 Clos Erasmus (D Glorian, Priorat, Spanien)
Doft av källare och våt kartong som i kombination med en metallisk komponent pekar på oxidationsproblem. Vinet är defekt även i smaken; strukturen är tät och koncentrerad men toner av kartong och en egendomig bitterhet saboterar. Inte första gången Clos Erasmus kollapsar på detta sätt efter drygt 10 års lagring. Detta är ett vin som regelbundet inhämtar Parker-poäng >98 och anses gjort för lagring. Varning utfärdas härmed – kanske de nyare årgångarna klarar lagring bättre, vad vet jag? Obegripligt att fler än hälften av deltagarna lade sina sämst-röster på andra än denna…

1996 Ch Montus Cuvée Prestige (A Brumont)
Det är kul att se hur druvan tannat i utmognat tillstånd närmar sig bordeaux i stilen. Alain Brumonts toppcuvée (fanns XL på den tiden?) från -96 påvisade denna kväll tydligt släktskap med Clos de l´Oratoire i glas nr 4. Dessutom med en del brettanomyces i doften, skänker lite komplexitet som ju ofta är fallet om det hela inte överdrivs.Trevligt, tanninrikt med undervegetation och lingon. Maten fick det vinet att sjunga lite grann.

Sammanfattningsvis en anständig laddning av mogna viner, med ett par stolpskott. Sådant händer, oavsett ursprunglig prislapp och vinets status. Slipper vi pre-ox-viner och buteljvariationer utanför det acceptabla när skruvkapsylen slår igenom på bred front?

1. 1997 Rust en Vrede Estate, Stellenbosch, Sydafrika, 435 kr, 2-0, 14 p
2. 1996 Côte-Rôtie, Tardieu-Laurent, Rhône, Frankrike, 400 kr, 3-1, 15 p
3. 1991 Cornas, A Voge, Rhône, Frankrike, 300 kr, 0-3, 8 p
4. 1997 Clos de l´Oratoire, S:t Emilion, Frankrike, 680 kr, 1-0, 14 p
5. 1995 Clos Erasmus, Priorat, Spanien, 350 kr, 0-4, defekt, inget betyg
6. 1996 Ch Montus Cuvée Prestige, Madiran, Frankrike, 540 kr, 3-1, 13 p

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s