#1192 Pinot?

Andra kursavsnittet i AuZones kurs om druvan pinot noir.

ASi hade ställt upp ett startfält om 1 + 6 viner med målsättningen att lura oss provningsdeltagare så mycket som möjligt. Vilket han i ansenlig mån faktiskt lyckades med.

Vi inledde med en vers teori om pinot noir och besläktade druvor, till detta provade vi ett vitt vin med okänt ursprung och innehåll.
2005 Illusion Eins, Spätburgunder Weissherbst, pinot noir, Meyer-Nähkel, Ahr
Tämligen mörk och lätt rödtonad färg för att vara ett vitt vin.
Kraftig doft med mineral, viss druvighet och inslag av gula frukter. Lite autolytisk karaktär med aningen spretigt syrligt anslag men stor komplexitet.
Lätt vegetal smak med tydlig syra, fin fatbehandling och stor komplexitet. Lite tanniner och lite fläskig stil.

Ett riktigt gott vin med svårgissad druva, doftanslaget påminde en del om Champagne utan mousse. De flesta lutade åt att det nog skulle hamnat i pinot gris-facket om vi hade tvingats gissa.

DSC00061

Härefter följde på sedvanligt sätt 6 röda viner helblint och utan skyddsnät, med ovanstående baktanke i färskt minne.

Tyvärr, eller får jag säga: “inte nu igen”, men jo. Ett av vinerna var korkdefekt, TCA tydligen, som tur är så är kursen tvåflaskprovning så vi fick prova även detta vin men med halv dos.
2005 Spätburgunder Spätlese Trocken, pinot noir, Rebholz 199 kr
Blekrött utseende. Initial doft av fat. Kokta rotsaker men kryddig tämligen elegant doft. Stram syradriven komplex smak med lite eldig svans. Bra tanniner och struktur.
2006 Moulin-à-Vent, gamay, Merlin 199 kr
Blekröd färg. Fruktig mineraldriven doft med inslag av ceder och björnbär. inte ett spår av maceracion carbonique.  Något gröna toner i dofterna med inslag av svartavinbärsblad och liten stallighet.
2003 Langhe Rosso, nebbiolo, Roagna 199 kr
Blekrött med tegelkant. Doft av tång och hav, kokta rotsaker. Komplext med inslag av fat och tydlig mognad. Skojiga lite orena dofter och ett avslut med torkad frukt. Komplex och mogen smak med lite eldigt inslag. udda frukter, physalis och plommon.

En lite udda fågel som inte kändes helt frisk, den ena av två flaskor korkdefekt den andra kanske inte heller helt OK.
2007 Spitzerberg, blaufränkisch, Muhr – Van der Niepoort, Österrike 299 kr
Tydlig blå kant i den röda färgen. Fruktdriven exklusiv initial doft med dyra fat. ungt, och kanske lite slankt, fruktrikedom och balanserade dofter men avsaknad av djup. Ung kryddig och fruktig smak, lite spretiga syror men med potential för att utvecklas.
2007 Montes Alpha Pinot Noir, Montes, Chile 168 kr
Blå kant på den djupröda färgen. Doft av nykokt svartvinbärssaft, hallon och annan mogen eller varm frukt. Kryddigt intensivt och svårbedömt, endimensionellt pga fruktigheten. Intensiv smak med snygga fat, sylt och tydlig pinot-karaktär. Överfruktigt och syltigt.
2006 Yabby Lake Pinot Noir, Yabby Lake, Australien 372 kr
Genomröd färg. Elegant och komplex mogen doft med inslag av dill och rödbetor. Kokta rotfrukter och röda frukter. Tydlig syradriven och lätt syltig pinotfruktsmak, eleganta tanniner och långa syror. Bra balans och en lätt rostad avslutning.

Pinot noir?
Av vinerna lyckades:
vin nummer 1 få 9 röster på pinot noir
vin nummer 2 få 2 röster på pinot noir
vin nummer 3 få 11 röster på pinot noir
vin nummer 4 få 5 röster på pinot noir
vin nummer 5 få 14 röster på pinot noir
vin nummer 6 få 19 röster på pinot noir
av 21 provare…

Röster på bäst / sämst resp mina poäng:
2005 Illusion Eins, Spätburgunder Weissherbst, Meyer-Nähkel, Ahr, 14,5p

2005 Spätburgunder Spätlese Trocken, Rebholz 199 kr, 0-6, 12p
2006 Moulin-à-Vent, gamay, Merlin 199 kr, 2-2, 12,5p
2003 Langhe Rosso, nebbiolo, Roagna 199 kr, 0-1, 14p
2007 Spitzerberg, blaufränkisch, Muhr – Van der Niepoort 299 kr, 0-6, 13,5p
2007 Montes Alpha Pinot Noir, Montes 168 kr, 7-4, 13,5p
2006 Yabby Lake Pinot Noir, Yabby Lake 372 kr, 12-1, 15p

Under provningen yrades ganska mycket om en kanske snart livsnödvändig vinpryl, Decantus som man kan nytta i stället för karaff, manicken verkar säljas lite var stans på nätet… Så här verkar den se ut i alla fall, upplagt för en ny provning ? Decantus, vs karaff vs utan dekantering ?

/JT

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s