Provning med Jean Guyon

AuZone erbjöds tacknämligt möjligheten att få genomföra en provning med Jean Guyon, varvid undertecknad med rask hast greppade tangentbordet och anmälde sig på stört. Tidigare i vintras på en sortimentsprovning konfronterades jag med M Guyons viner och blev glatt överraskad, hur skulle det då inte bli ikväll?

Eftersom AuZone håller fortsättningskurs i lokalen på tisdagar ryckte Lena T in som en räddande ängel och tillhandahöll lokal, centralt och bra belägen dessutom. Importören tillhandahöll viner och glas vilket gjorde att mina inte alltför krävande uppgifter reducerades till att dyka upp, smaka, tycka och skriva. Fair enough. Efter en kort introduktion av personer och viner drog vi igång. Vinerna provades öppet i två omgångar med lite mummel kring varje vin.

Alors, vinerna domineras av merlot av den enkla anledningen att M Guyon föredrar druvans mjukare karaktär jämfört med den kanske lite kärvare cabernet sauvignon, som normalt dominerar vinerna från Médoc. Av M Guyons fem olika viner (Château Rollan de By, Château Tour Seran, Château La Clare, Château Haut Condissas samt Château la Fleur de By Rouge) stod två standardviner (nja, standard och standard) samt prestigevinet på agendan. Var i Médoc är vi rent geografiskt då? Jo, i Bégadan för att vara exakt och om man till äventyrs inte har Frankrikes geografi som paradgren kan kartan nedan ge viss vägledning. Ledtråd; leta efter en etta.

Första omgången – standardvinerna

2002 Château Tour Seran

Till färgen tät och klar röd med en begynnande aning till tegelton i kanten. En vidöppen och härlig doft av stall, läder, kaffe/kakao med elegant grön paprika diskret i bakgrunden. Fortsatt sniffande uppvisar även lite anis och röda bär mellan stallkaffet och paprikan. I munnen är vinet till en början lite eldigt med behagliga tanniner och  intensivt med en något kort men trevlig eftersmak. Från hemsidan finner vi att druvblandningen uppgår till 65% merlot, 15% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc och 5% petit verdot. Alkoholhalt 13%.

2004 Château Rollan de By

Färgen är tät och klart röd med en liten och begynnande tegelton i kanten Doften känns något mjukare än närmast föregående vin och har en liten whiff av vanilj i sig. Till en början är doften en aning knuten och erbjuder inte lika mycket kakao/kaffe/stall, men efter ett tag kryper kaffearomerna fram och stiger upp ur glaset. Smaken bjuder kakao med en gnutta anis i bakgrunden. Vinet känns på något sätt lite enklare, men en aning eldigare än närmast föregående vin. Lagrats 12 mån på nya fat. Från hemsidan finner vi att druvblandningen uppgår till 70% merlot, 20% cabernet sauvignon och cabernet franc och 10% petit verdot. Alkoholhalt 13%.

2005 Château Rollan de By

Färgen är tät och röd helt utan antydan till tegelton. Doften är till en början knuten för at så småningom öppna sig med lite röda bär, lingon och genomgående en aning grön paprikaton. Kakao och stalltonerna infinner sig programenligt, men håller sig lite nyvakna i bakgrunden. Smaken är len och behaglig med lite röda bär och repris av de gröna paprikatonerna. Tanninerna ställer inte till något större rabalder och trots högre alkoholhalt upplevs vinet inte som eldigt. Från hemsidan finner vi att druvblandningen uppgår till 70% merlot, 20% cabernet sauvignon och cabernet franc och 10% petit verdot. Alkoholhalt 13,5%.

Andra omgången – prestigevinet

2000 Château Haut Condissas

Röd och mycket tät till färgen. Doften är till en början knuten, men öppnar sedan upp med en lätt blommig (?!) ton som därefter övergår till röda bär och grön paprika. I munnen är vinet mycket strävt men samtidigt väldigt behagligt. Smaken är kort smak liksom eftersmaken. Klart hanterbara tanniner. Från hemsidan finner vi att druvblandningen uppgår till 60% merlot, 20% cabernet sauvignon och cabernet franc och 20% petit verdot. Alkoholhalt 12,5%.

2001 Château Haut Condissas

Röd och mycket tät till färgen. Även detta vin har en knuten doft till en början, men efter en kort stund kommer stalldoften smygandes i sällskap med kaffearomerna kryddat med lite vaniljtoner. Efter ytterligare en stund i glaset blir vaniljtonerna något tydligare, utan att ta överhanden. I munnen är vinet strävt med en mycket behaglig och bra smak. Från hemsidan finner vi att druvblandningen uppgår till 60% merlot, 20% cabernet sauvignon och cabernet franc och 20% petit verdot. Alkoholhalt 12,5%.

2003 Château Haut Condissas

Till färgen röd och tät. Knuten doft som senare öppnar upp med stalltoner och faktiskt lite röda bär blandat med vanilj och kakao. Doften känns kompakt och efter ytterligare en stund i glaset dyker det upp anistoner. I munnen upplevs vinet betydligt eldigare än närmast föregående vin, dock utan att kännas speciellt intensivt. Jag får intrycket att 2003:an är mer utvecklat än 2001:an, men att lite lagring skulle höja vinet ytterligare några snäpp. Från hemsidan finner vi att druvblandningen uppgår till 60% merlot, 20% cabernet sauvignon och cabernet franc och 20% petit verdot. Alkoholhalt 13,5%.

2005 Château Haut Condissas

Färgen är mycket tät och mörkt röd. Doften erbjuder först en aning mynta för att därefter övergå till intensivare fruktighet med röda bär och kakao. I munnen är vinet mycket strävt och kompakt men samtidigt med god frukt. Det upplevs dock som en aning eldigt och väl ungt att drickas nu. En provare är inne på att ”det påminner lite om Napa-stil, fast bättre”, vilket jag är benägen att hålla med om. Från hemsidan finner vi att druvblandningen uppgår till 60% merlot, 20% cabernet sauvignon och cabernet franc och 20% petit verdot. Alkoholhalt 13,5%.

Sammantaget erbjuder M Guyons slott bra viner, tom riktigt bra, på alla nivåer, vilket känns kul att ånyo konstatera. Det känns givetvis lite annorlunda med merlot som huvudsaklig druva i ett vin från Médoc, men M Guyon visar att det går utmärkt. En provare var en aning besviken över vinerna, men det hade med merlots dominans i blandningen att göra eftersom provaren föredrar den tydligare umph som cabernet sauvignon erbjuder, i varje fall när det står Médoc på etiketten.

Under provningen nämndes det givetvis att Ch Haut Condissas och även Ch Rollan de By placerat sig bra av proffsprovare i blindprovningar med andra storheter som Ch Cheval Blanc, Ch l’Angélus med flera. Det hade varit väldigt intressant att se hur det gått när en hop med vanliga, låt vara en aning över genomsnittet intresserade, konsumenter ställts inför samma möjligheter och med en riktigt självsäker (och inte särskilt ekonomiskt lagd) importör hade vi kanske fått samma möjligheter som proffsen, men det får vi hoppas bli av nästa gång.

Tack till importören för möjligheten att genomföra provningen och än en gång stort tack till Lena T som kunde trolla fram lokalen.

För den som är nyfiken på hur årgångarna 2006 och 2007 gestaltar sig rekommenderas en titt i nummer 539 av La Revue du Vin de France från mars 2010. Tidningen provar 140 viner klassade som cru bourgeois i olika prisnivåer, med snittpris kring 14 euro. Årgångarna som provas och kommenteras är 2006 och 2007. Både Haut Condissas 2006 och 2007 samt Rollan de By 2006  och 2007 gör väl ifrån sig och får 16/20 poäng resp 15,5/20 poäng (Haut Condissas 2006 resp 2007) samt 15/20 poäng resp 14/20 poäng (Rollan de By 2006 resp 2007). Prismässigt ligger Haut Condissas på 39,70 euro för 2006 och 38,87 euro för 2007. Rollan de By ligger på 16 euro för 2006 och 14,20 euro för 2007.

/JW

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s