#1189 Bürklin-Wolf GC 2001

Magnus Waern hade bjudit in till provning av Bürklin-Wolfs viner från 2001. Med hjälp av en karta över Pfalz (Tyskland) så drog han några fakta såsom att vingården grundades 1597, har 86 ha planterad odling där marken består av basalt i norr, grus och lera i mellersta delen och lera och kalksten i söder. Vidare  är odlingen biodynamisk sedan 2005 och vinmakaren heter Fritz Knorr. Dessutom har man försökt gå runt de tyska VdP-reglerna med att ha två egna beteckningar ”G.C.” och ”P.C.” som skall föra tanken till de franska beteckningarna grand cru och prèmier cru, men som officiellt är förkortningar på två familjemedlemmar. Behöver man tillägga att druvan är riesling? Vill man ha mer information om godset och vinerna, så klickar man på denna länk.

Så till provningen.

1. 2001 Pechstein

Klar gul färg; öppen, mineralig doft med grape och något botrytis; frisk, torr smak med markant syra, smak av grape och mineral och en ungdomlig karaktär. Bra start.

2. 2001 Jesuitengarten

Något djupare gul färg; öppen doft av petroleum, kryddpeppar och citrus; fyllig, fruktig smak med bra balans. Även detta vin mycket gott.

3. 2001 Ungeheuer

Djup, gul färg; något knuten, lätt unken doft av bokna äpplen; fyllig, fruktig smak med mineral och grape. Smaken klart bättre än doften men helhetsintrycket sämre än de två första vinerna.

4. 2001 Georg Breuer Schlossberg

Klar, djup, gul färg; öppen, mycket stor doft av flinta, svavel och kola; mycket fyllig, fruktig, lång smak med bra syra och perfekt balans. Fortfarande ung, men ett stort vin. Bäst hittills.

5. 2001 Hohenmorgen

Klar, gul färg; öppen, ungdomlig doft av petroleum och mineral; något besk smak med markant syra och någon fruktsötma. Bra vin.

6. 2001 Reiterpfad

Klar, djup, gul färg; till en början något knuten doft av mango; smaken mineralig, syrlig och något bitter men mycket god. Doft och smak utvecklas i glaset och poängen stiger andra gången jag provar.

7. 2001 Gaisböhl

Något brunaktig färg och enkel doft med antydan till petroleum; frisk, mogen, enkel smak med bitterhet och liten frukt. Det här gillar jag inte alls, men kan det vara så att mitt glas inte är helt rent? Grannens vin är något mindre brunaktigt och doften friskare.

2001 Pechstein, 362 kr, 1-0, 15+ p
2001 Jesuitengarten, 558 kr, 1-2, 15 p
2001 Ungeheuer, 478 kr, 0-5, 13 p
2001 Georg Breuer Schlossberg, 472 kr, 3-1, 17p
2001 Hohenmorgen, 510 kr, 2-1, 15+ p
2001 Reiterpfad, 488 kr, 4-0, 15+ p
2001 Gaisböhl, 331 kr, 1-3, 12 p

Sammantaget så är de här vinerna lätt att gilla, och jag tittar i Eichelmanns bok över tyska producenter för att få en referens till andra producenter. I 2009 års upplaga får Bürklin-Wolf *** (sehr guter Erzeuger) där ***** (Weltklasse) är maximalt, alltså en bit upp till de bästa.

/PW

Annonser

4 responses to “#1189 Bürklin-Wolf GC 2001

  1. Det här med använda ”P.C.” och ”G.C.” istället för Premier Cru och Grand Cru har inte så mycket med VDP att göra, utan det är helt enkelt så att det inte är tillåtet att använda officiella vinklassificeringstermer från andra EU-länder.

  2. Tomas, menar du inte tillåtet enligt tyska vinlagen eller finns det någon sådan mer allmän EU-regel?

  3. Jag har uppfattat det som att inte bara skyddade geografiska ursprungsbeteckningar (Champagne, Chablis, Rioja …) utan även andra specifika beteckningar som är reglerat i ett lands vinlagstiftning (Grand Cru, Trockenbeerenauslese …) normalt är skyddade inom hela EU-området. Således är det, så vitt jag har förstått, inte fritt fram att stampa lite skånska druvor och kalla produkten för Chianti Grand Cru Trockenbeerenauslese eller något liknande, bara för att det låter kul. 🙂 Exakt i vilka paragrafer detta implementeras i just tysk civilrättslig lagstiftning har jag inte koll på – tyska lagtexter är inte direkt någon skönläsning.

  4. Är det någon som läser kommentarer flera månader efteråt? Nåväl, nu har jag råkat snubbla över den legala grunden för detta: KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 753/2002 av den 29 april 2002 om vissa tillämpningsföreskrifter till rådets förordning (EG) nr 1493/1999 när det gäller beteckning, benämning, presentation och skydd av vissa vinprodukter.

    Premier cru och grand cru är båda listade i bilaga III som s.k. kompletterande traditionella benämningar i enlighet med förordningens artikel 23-24. Premier cru är således förbehållet Frankrike och Luxemburg, och grand cru är förbehållet Frankrike (samt förekommer som en översättning av en grekisk term). I förordningen anges bl.a. att dessa termer ”…skall vara skyddade mot a) alla former av obehörigt bruk, imitation eller anspelning…”.

    Länk:
    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2002:118:0001:0001:SV:PDF

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s