#1183 Schweiziska röda

På bolis hittar man sannerligen inte så ofta några viner från Schweiz; en elak växelkurs och en mycket begränsad produktion är delförklaringar till detta. Sen hör det till saken att schweizarna anser att deras egna viner är i absolut världsklass och den inhemska konsumtionen gör att väldigt lite går på export. Men, med en egen uppsättning druvsorter samt ökande kvalitetsuttryck i de viner man gör på internationella sorter förtjänar de schweiziska vinerna mer uppmärksamhet.

Lyckligtvis har vi ju Kurtis som medlem i föreningen, en man som spenderar en stor del av sin fritid i klockriket. Detta är den andra renodlade Schweiz-provningen som Kurtis arrangerar, och denna afton låg fokus på röda viner från kantonen Valais (Wallis på tyska).

Det var inte utan att man hickade till när celebriteten Andreas Larsson i en provning av syrah-viner från årgång 2001 satte det högsta betyget på ett vin från Schweiz (samtidigt som han totalsågade Guigals annars så hypade Côte-Rôtie-tappningar). Givetvis skruvas förväntningarna upp lite när Kurtis antydde att han lyckats bra med inköpen till provningen…

Han öppnade upp med ett vitt vin som provades under teoripasset. Vi noterar ett lite nötigt anslag med brynta smörtoner som ger chardonnay-trigg, men nu är vi ju I Schweiz…en lite aromatiskt blommig komponent noteras också. I munnen märks en lite fethet, och med syror i god balans. Inget vin för de stora ögonblicken, men den finns en god dos personlighet. Detta visade sig var en raritet, 2007 Humagne Blanche från Domaine des Muses (AOC du Valais). Detta är en druva som odlas på totalt 14 hektar i hela världen (ja, alla de hektaren ligger ju i Schweiz…)

Den röda flighten inleddes ljust:

1. Ljus och vacker färg noteras i glaset, ser ut som en trevlig bourgogne vilket ger positiva vibbar. Första sniffen ger inte mycket utbyte, ett litet jordigt och jordgubbigt pinot-stråk väser in genom näsan.

Lätt och dansant, tendens till att vara anemisk men klarar sig anständigt med kanske lite för lite fläsk på benen. Som ett korrekt men lätt övermoget kommunvin från Bourgogne.
Facit: 2003 Pinot Noir Résérve (Domaine des Muses)

2. Svartröd med mer blått än rött i kanten, ser aggressiv ut. En mullrande storslägga till doft med lustiga frukttoner, klart udda känsla med drag av medwurst (munsö-korv).  Svårt att få en tydlig druvkänsla, en touch av syrah kanske men…ändå inte.

I munnen märks ett hårt extraherat vin med höga syror och extrakt. Känns relativt outvecklat och svårbedömt. Det dras med lite kokta toner som inte är helt angenäma. Hursomhelst, klart personligt, och rejält off-the-mainstream.
Facit: 2003 Cornalin Barrique, (Cave des Remparts)

3. Neutralt röd, doft återhållen men känns ändå utvecklad. Diffus, svår att få grepp, en del fat och örtkryddor. Liten ton av smågodis noterad vid första sipp. Inte intresseväckande alls.
Facit: 2003 Pinot Noir Grand Maitre (Gregor Kuonen)

4. Ganska ljus med touch av bläckstick – ser ungt ut. Lite maceration carbonique-toner väller fram i en rödbärig, fruktig doftattack.

Egenartad smak, mineraler och rätt återhållen frukt. Ganska höga syror som ekar tomt i munnen Vad är detta? Dôle?
Facit: 2008 Pinot Noir Vieux Salquenen (Gregor Kuonen)

5. Ser snällt röd ut i glaset, och första sniffen ger lite tjärpastill och ett uns tobak. Hallontoner i botten, känns som ett bra nordrhônevin. Bra mognadsnivå, smaken är elegant (inte tunn) i total och strålande balans. Som en lätt men anständigt bra Hermitage.
Facit: 2006 Syrah Résérve (Domaine des Muses)

6. Tydliga nebbiolo-toner, lite insmickrande men fruktsötma. Ganska charmigt. Krämarvin! Trevlig smakprofil med rätt mogen frukt som inte är svart, snarast ljusröd. Nyans sandiga tanniner, men inte nebba-varianten. Någon unik Schweiz-druva kanske? Nix pix.
Facit: 2005 Pinot Noir Résérve (Domaine des Muses)

7. Mörk. Duktigt tryck i en ung doft med fat och rökta chark-toner. Côte-Rôtie-stil ropar någon, och visst, nog är det så. Högt extraherad, känns som om någon trixat med detta, men jag tillskriver detta intryck den omognad som framträder. Vinet saknar i dagsläget balans; möjligt att bitarna faller på plats med tiden. Flera medprovare var betydligt mer entusiastiska är skribenten, och just det, detta är vinet där 2001:an gjorde processen kort med många av världens syrah-viner i Andreas L’s protokoll…
Facit: 2008 Syrah Chamoson (Simon Maye)

  1. 2003 Pinot Noir Résérve (Domaine des Muses), Valais, 196 kr,0-4, 13p
  2. 2003 Cornalin Barrique, (Cave des Remparts), Valais, 262 kr, 1-2, 12p
  3. 2003 Pinot Noir Grand Maitre (Gregor Kuonen), Valais, 299 kr, 1-0, 10p
  4. 2008 Pinot Noir Vieux Salquenen (Kuonen), Valais, 178 kr, 0-2, 12p
  5. 2006 Syrah Résérve (Domaine des Muses), Valais, 252 kr, 2-0,15,5p
  6. 2005 Pinot Noir Résérve (Domaine des Muses), Valais, 235 kr, 1-2, 13p
  7. 2008 Syrah Chamoson (Simon Maye), Valais, 140 kr, 5-0, 15p

/ ET

Ett svar till “#1183 Schweiziska röda

  1. Ping: #1452 Simon Maye – röda viner | AuZine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.