#1181 1990 Bordeaux med 90+ Parkerpoäng

1990 var en mycket varm och solig sommar i Bordeaux, till och med så stekande het att mognaden hos druvorna avstannade. Lyckligtvis kom det såsmåningom regn som startade processen på nytt, till slut blev vinerna riktigt bra och priser och efterfrågan på vinerna från 1990 har ständigt ökat. Mina förväntningar inför provningen var högt uppskruvade, men verkligheten överträffade förväntningarna med råge och vi bjöds på viner av enastående hög kvalitet. Jag kommer nedan att dela ut en serie poäng utan motstycke i AuZines historia!

Första vinet var vitt! Gyllene färg, riktigt god fatkaraktär, härligt vaxig ton, bra mognad och strålande balans. Jag hörde till dem som gissade på favoritvinet Domaine de Chevalier, men det var en riktig rivstart, 1990 Château Haut-Brion blanc! Bästa förvinet i klubbens historia?

Ett juste vitt vin!

Sedan var det dags för sju röda viner. Trots 20 års ålder var inget av vinerna det minsta trött, utan det var en genomgående mycket stark serie. En genomgående karaktär hos vinerna var att dofterna var ganska återhållna, kanske är vinerna fortfarande lite slutna, medan smakerna hos vinerna var helt enkelt enastående.

1990 Château la Conseillante var det ljusaste vinet, med rik doft med inslag av russin och svamp. Efterhand blev doften lite svagare. Vinet var mycket läckert och lättdrucket med låg syra och nästan inga tanniner.

1990 Château Margaux hade en lite skum doft med inslag av rå potatis och unken källare, medan smaken var fyllig, rik, lång och balanserad men med aningen svaga tanniner. 0-7 i röstsiffror är klart förvånande för ett vin som fått 100 PP.

1990 Château Lynch-Bages hade en frisk doft med löv, skog och rök. Robust smak med mycket fat och tjära och för mig aningen bitter avslutning. Lite klumpigt i sällskapet.

Sedan till den avslutande kvartetten som jag tyckte lyfte sig klart över de tidigare.

1990 Château Latour hade en god doft med svarta vinbär, men ändå inte så märkvärdig. Smaken var dock en verklig chock, den var underbart rik och komplex, med tydlig cabernetkaraktär, och en fantastisk kraft och längd utan att det minsta ge avkall på elegansen. Jag kan bara instämma med Clive Coates ”This wine has everything” och jag utser härmed tveklöst denna nektar till AuZines första 20-poängare!

Toppvinet skymtas bakom omslagspappret.

1990 Château Calon-Segur hade en mogen doft meed fat och russin. Vinet hade kommit längre i utveckling än sina grannar och var svårt att placera. Smaken var mycket lång, med perfekt mognad och bara så gott! Tanninerna var nästan försvunna men det gjorde bara att det rann ner desto lättare!

1990 Château Cos d’Estournel hade en komplex medocdoft och en spännande smak, kryddig cabernet, fantastisk längd, och spännande smaker som tolkades både som våt päls och godisbomb.  Ett kontroversiellt vin som nog kan nog utvecklas ytterligare.

1990 Château Montrose var ett riktigt imponerande vin, ett monolitiskt cabernetmonument med fortfarande alldeles slät/sluten yta. Riktigt goda och kraftfulla tanniner och, igen, en nästan overklig längd. Den finfina stalligheten var pricken över i.

I väntan på maten fick vi ett extravin, 1986 Château Gruaud-Larose som upplevdes som klart yngre än de föregående vinerna med bra syra och örtighet.

Slutligen, till tilltugget tyckte arrangören att det behövdes kraftigare doningar

Även slutet var gott!

och han plockade fram 1999 Côte-Rotie, Côtes Brune et
Blonde, Guigal. Dessa flaskor belyste mycket tydligt problemet med att jämföra flaskor med olika stil. Bordeauxerna talar ju helt till intellektet, men nu fick vi viner utan någon speciell komplexitet som direkt angrep lustcentrum… Jag bara måste ge dem lite lägre poäng, men men, vi hade tidigare  talat om Cos som djuriskt, men i klassen djuriskhet var Cos mot Guigal som en cyklist  mot Mike Tyson i sin krafts dagar… Pepprigheten gick inte av för hackor den heller!
Tabellen:

1990 Château Haut-Brion Blanc, Pessac-Leognan, 17p
1990 Château la Conseillante, Pomerol, 864 kr, 0-5, 17p
1990 Château Margaux, Margaux, 1062 kr, 0-7, 16p
1990 Château Lynch-Bages, Pauillac, 562 kr, 1-2, 17p
1990 Château Latour, Pauillac, 1040 kr, 2-1, 20 p
1990 Château Calon-Segur, St Estephe, 268 kr, 4-0, 19p
1990 Château Cos d’Estournel, St Estephe, 480 kr, 5-1, 18p
1990 Château Montrose, St Estephe, 486 kr, 5-1, 19p
1986 Château Gruaud-Larose, St Julien, 16p,
1999 Côte-Rotie, Brune et Blonde de Guigal, 17p

PS. Priserna? Vinerna köptes i början av 90-talet, och det som anges ovan är dubbla inköpspriserna, enligt vår standard för äldre inköp. Verkligheten är dock mycket hårdare, till exempel så omsattes Margaux och Montrose på auktionsverkets senaste auktion för cirka 7000 kr per flaska.

Er fortfarande leende ASi

Annonser

One response to “#1181 1990 Bordeaux med 90+ Parkerpoäng

  1. Pingback: Gyllene flaskan 2010 | AuZine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s