#1177 Tysk trekamp

Fem deltagare och tre plus ett vin, det är inte lätt att hålla sommarprovningar i denna sommarvärme. Vi som var med hade desto trevligare! I bästa fall kommer provningsanteckningar av en opartisk deltagare senare, här är vinnamn, priser, och röstsiffror:

2007 Rüdesheimer Berg Rottland Alte Reben, Leitz, Rheingau, 299 kr, 0-3
2007 Königsbacher Idig GG, Christmann, Pfalz, 373 kr, 1-2
2007 Niederhäuser Hermannshöhle GG, Nahe, Dönnhoff, 461 kr, 4-0

En lustig detalj när jag sitter med flaskorna framför mig här efter provningen är att Leitz är nästan är slut, Christmann är en del kvar av, och av Dönnhoff nästan 2 dl. Motsatt mot röstandet, men kanske ändå inte helt förvånande, högre alkoholhalt är alltid ett motstånd att övervinna.

1999 Niederhäuser Hermannshöhle Auslese, Dönnhoff igen, gratis för alla utom den generösa givaren, inga röstsiffror men pavan är tömd med god marginal…

Annonser

2 responses to “#1177 Tysk trekamp

 1. Här lite noteringar från en av deltagarna. Vi visste att det nog skulle komma ett bra vin från vardera tillverkaren, men inget om ålder o.s.v. Ansgar gav oss också en kort introduktion till de tre, vad gäller deras vinstil.

  Så här tyckte jag:

  1. Leitz Rottland Alte Reben 07: Mineralisk doft, något utvecklad, gult äpple honung. I smaken något mer än medelfyllig, mycket påtaglig syra, klart mineralisk, aningen utvecklad, aningen kryddton. Mest elegant av de tre (särskilt i doft), men också slankast och ger minst ”Auslese-intryck”. Tål mer lagring. 91-92 p. (Gissade Leitz och 2004 p.g.a. hög syra och något mer utvecklat än de övriga.)
  2. Chrismann Idig GG 07: I doften honung, vingummi, antydan till botrytis?, typisk ”Auslese-doft”. I smaken klart fyllig för en torr Riesling, närmast lite oljig, kryddig, syran finns i bakgrunden, antydan till beska. Imponerande koncentration och i princip en stil jag gillar, men beskan (som senare inte märktes längre till mat) drar ner en smula och ger lite klumpigt intryck bredvid de andra två. 90-92 p. (Gissade Dönnhoff p.g.a. mycket bra koncentration, och 2006 p.g.a. inslaget av beska och eventuell botrytis)
  3. Dönnhoff Hermannshöhle GG 2007: I doften honung, vingummi, viss mineralton, också Auslese-lik, men inte riktigt lika ”övermogna druvor”-artat intryck som 2:an. I smaken drygt medelfyllig, ej helt kruttorrt intryck, honungstonad, mycket fruktig, syran lite i bakgrunden men finns där tydligt. Bra koncentration med bibehållen elegans. 92-93 p. (Gissade Christmann & 2007 p.g.a. att den kändes ung.)

  Kul att en redan etablerad favorit – Dönnhoff – visade sig vara bäst, trots att jag inte gissade på att det var hans vin. (Borde ha lyssnat på Ansgars påpekande att det var störst sannolikhet för beska hos Christmann.) Också lite kul att få rösta fram en biodynamisk tillverkares vin som minst bra, särskilt som den hade minst mineralton av de tre. Kanske stod någon himlakropp i ogynnsam position över Danderyd denna kväll? Lite överraskande att alla var 2007:or.

  Extravinet Dönnhoff Hermannshöhle Auslese 99: Gyllengul färg, i doften en tydligt utvecklad ton, lite petroleum, gula äpplen och ett inslag av bokna äpplen, lite mandelmassa. Med tid i glaset lite mer parfymerad ton och mer honungstonad doft. Smaken halvsöt med fyllig-fruktig profil, bra syra, smak av gula äpplen med mandelmassa. 90-91 p. Inköpt 2007 för € 27 hos en vinhandlare i Rheingau i samband med säsongsmässigt nedsatt pris på restposter.

  Några av deltagarna serverades också ett par droppar av två enklare QbA trocken-viner från öppnade flaskor av samma tillverkare, medan deltagarna räknades in.

  Dönnhoff Riesling trocken 08: fruktig doft av vingummi, persika. Torr smak, klart frukig, lite mer kraft än Leitz-vinet. 85-86p?
  Leitz ”Eins Zwei Dry” Riesling trocken 08: doft av honung, lite rieslingparfym, persika. Relativt torr, fruktig, medelfyllig, bra syra, eventuellt lite klumpig avslutning. 84-86p?

  Båda mycket välgjorda med mycket trevlig doft och nog tillverkar- och regiontypiska. Hade nog inte protesterat mot kvaliteten om detta varit innehållet i en flaska vingårdsbetecknad Kabinett trocken. Dock har GG-vinerna en helt annan koncentration i smaken och har en mer lagringstillvänd struktur. Men det har tillverkarna börjat ta alltmer betalt för.

 2. Pingback: Leitz, Christmann och Dönnhoff hos AuZone | Vintomas vinblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s