#1175 Castello/Castelli picknick

Årets kanske gemytligaste tillställning, de medtagna vinerna hyllas snarare än dissekeras som vid vanliga provningar. Hoppas vi blir ännu flera nästa år! Ingen röstning, och inga på plats nedskrivna analyser, utan jag ger bara en sammanfattning. Temat för vinerna gavs av att vi var på Kastellholmen där ordförande J sett ut en mycket lugn och solig oas. Lyckligtvis ingrep av de hundratal poliser vi sett en kvarts distansminut innan mot våra ringa men inte försumbara förseelser mot ordningsstadgan.

Vi började med två roséer, Tavel 2009 från Benard (118 kr) och 2009 Castello di Ama (145 kr). Båda var bra för att vara roséer, vilken man väljer beror på vad man har mest svårt för. Tavelen hade 14 procent alkohol medan di Ama led av lingondrickasyndromet. Båda var goda och får 13 p.

Därefter ett bubbel. Gott, guldgult, oxiderade äpplen och väl moget. Temat gav natuligtvis producenten, Castellane, men vilken årgång? Vi fick veta att det inte var nittiotal, så jag gissade på 2000 lagrad stående i Söderhallarna ett år. Det var helt fel! Istället var det en gammal prestigecuvée, 1986 Castellane Commodore. 15 p.

Sedan ett vin som var ganska gräsigt, i karaktären i gränslandet mellan Bordeaux och Loire. Fat och fyllighet vägde dock såsmåningom över mot Bordeaux, och när distriktet var avslöjat var ju appelationen självklar. Côtes de Castillon, 2005 Château Cadet (169 kr), 15 p. En juste bordeaux direkt från systemet.

Kvällen två bästa viner var båda Castello di Fonterutoli. 1998 var en mycket typisk sangiovese med tydlig ladugårds kryddad med läcker kanel, bra syra och bra balans. Ett strålande vin till lamm! Till entrecôten passar däremot 2006 bra mycket bättre med massiv frukt, strävhet fat och tanniner. Båda får 17 p där jag ger ett litet plus för 2006.

Vårt goda humör räckte dock inte för att krama kvällens TCA, utan 1998 Schloss Lieser får nöja sig med 3 p.

ASi

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s