#1174 Roséchampagne

Claes, en av föreningens champagneopater, stod som värd med en diger uppställning rosa bubbel. Roséchampagne brukar sneglas lite snett på av de flesta vinmänniskor jag känner, man rynkar lite föraktfullt på näsan och klagar på pris vs. prestanda. Visst, de flesta rosa kvalitstsbubbel är galet överprissatta, en liten produktion och något mer komplicerad tillverkningsprocess pressar priserna stadigt uppåt men de är i mitt tycke ofta väldigt underskattade. Den lilla tillsatsen av rödvin eller den korta macereringen ger en helt annan karaktär (oftast), en pikant balansgång med antydan till röd frukt och tanniner som jag är rysligt svag för. Elitcuvéerna brukar i princip hålla samma tekniska kvalitet oavsett om de är ‘vanliga’ eller rosé, prispåslaget för lite färg ligger tyvärr ofta mellan 50% & 100% vilket kan tyckas orimligt i jämförelse.

Vi började med ett litet förvin i väntan på att Claes skulle korka upp övriga flaskor.

Vilmart & Co Rosé – Syrlig doft, lätt rödfruktig med mineral och liten bränd ton, besynnerlig antydan till senap stör lite. Efterhand utvecklar den lite kemiska aromer, hallonbåtar & jäst i inte helt harmonisk blandning. Smaken är fruktig och ganska ren, lite slanka hallon och aningen bitter svans, okomplicerad på det hela taget. Det känns som dosagen är lite för hög, annars är den väl OK.

Så, till den riktiga sviten.

Billecart Salmon, Cuvée Elizabeth Salmon 1995 – Mycket mogen doft, lite kola och en del choklad, solmogna skogshallon och grillad citrus, antydan till rökiga toner. Mogen smak, bra balanserad med godkända syror, liten känsla av syrliga hallon, faktiskt aningen tanniner, ganska utvecklad och äpplig kropp. Rätt inbjudande med bra brödig svans, lite kryddig avslutning och anständig längd. Känns aningen enkel dock.

Jacques Selosse Rosé – Enormt parfymerad doft, fylld av rosor och syrén, packad med mineral, rökig med en del exotiska kryddor och underbart orientaliskt anslag, övertoner av hallon och gul stenfrukt. Smaken är nästan lika parfymerad som doften, exotisk, sexig och inbjudande, fylld av hallon och ren fin mineral, fenomenala syror och härligt gräddig & fluffig mousse. Lång och läcker eftersmak, superb!

Veuve Clicquot Rare Vintage Rosé 1985 – Mycket mogen doft, packad med röda äpplen, lite fruktkompott och mosade hallon, en del kola och karamell och tyvärr en liten bränd ton. Smaken är mogen och aningen kärv, lite dämpad mousse, tanninerna känns tydligt och ger närmast känslan av rödvinsstruktur, ganska mycket extrakt och höga syror. Mogen, egen och god. En besynnerlig fällning finns i glaset som konstigt nog inte stör alls.

Comtes de Champagne Rosé 1985 – Rik doft, rejält fatad i rökig och fräscht brödig stil, komplex med en ganska provokativ uppsyn, doften är närmast humlig och känns oerhört ambitiös. Smaken är rik, fylld av dyra fat, kryddig med bra perfekt skärpta syror, stinn av mineral och citrus. Det är omöjligt att känna på varken smak eller doft att detta är en rosé, det fullkomligt ylar Blanc de Blancs. Eftersmaken har en liten pikant bitterhet. Den känns mogen, på absolut topp faktiskt.

Piper Heidsieck Rosé 1982 – Övermogen doft, äppelskal, oxidation, möbelpolish och harts, en del röd frukt men åldern gör sig väl påmind. Smaken är lite kärv och känns konstigt uttorkad, dämpad mousse, lite oxidativ, en del choklad och söt tobak uppblandat med äppelskalen gör den till ett ganska kul gamling dock. Den är inte stendöd, men det är ett gränsfall.

Pol Roger Brut Rosé 1975 – Mycket mogen doft, ganska rik med toner av choklad, kaffe och torkade örter, en del kola och solbakad röd frukt. Efter ett tag tränger lite gamla äpplen, träoljor & harts igenom, nästan en besynnerlig antydan till curry (!?) också. Smaken är mycket mogen, närmast för mogen, en del toner av choklad, kaffe & kola samsas med rökta aromer och torkad frukt. Toner av apelsin och lite maltig känsla dominerar avslutningen, den är ganska trött men avsaknaden av alltför mycket äppelskal räddar en del.

Som avslutning ställde Claes upp ett par bättre extranummer.

Comtes de Champagne Rosé 2004 – Doft med bra kraft och intensitet, mycket dämpad & elegant rödfruktig, massor av mineral och fräschör, snygg och ren med läcker gul frukt, den utvecklar efter hand en liten exotisk ton, kanske ananas. Tät smak, rik och mycket ungdomlig, packad med frukt, apelsin, citrus och klingande syror. Lite svårbedömd just nu, men känns väldigt lovande.

de Venoge Louis XV Rosé 2002 – Finlemmad och elegant örtig doft, fylld av fräschör och lätta röda bär, massor av mineral och fint brödiga aromer, aningen parfymerat anslag, lättfotad och snyggt eterisk. Exakt smak, bra finess och rökig mineral, fina syror, lite dämpat blommig med citron, grapefrukt och mycket fluffig mousse. Dansant, elegant, strålande på alla sätt.

Bra avslutning på kvällen, tyvärr är flaskan till Louis XV (likadan som Cuvée des Princes) en kitchig abomination med tillhörande akrylpropp om man mot förmodan skulle vilja använda tomflaskan som karaff. Det är inte ens kul, bara öst.

  1. NV Vilmart & Co Rosé (425:-), 11p
  2. 1995 Billecart Salmon, Cuvée Elizabeth Salmon (1000:-), 0-4, 14p
  3. NV Jacques Selosse Rosé (899:-), 7-0, 16.5p
  4. 1985 Veuve Clicquot Rare Vintage Rosé (599:-), 2-2, 15p
  5. 1985 Taittinger Comtes de Champagne Rosé (1300:-). 5-0, 16p
  6. 1982 Piper Heidsieck Rosé (550:-), 0-3, 10p
  7. 1975 Pol Roger Brut Rosé (600:-), 0-5, 12p
  8. 2004 Taittinger Comtes de Champagne Rosé (1000:-), 16p
  9. 2002 de Venoge Louis XV Rosé (1000:-), 17p
/EH

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.