Sortiments och vinmakarprovning hos Tryffelsvinet

Jag blev under Champagnedagens sista skälvande sekunder inbjuden att delta i en sortiments och vingårds / vinmakarprovning hos Tryffelsvinet den 3/6. Inbjudna var ett antal journalister och bloggare samt några utvalda vinintresserade.

DSC00033

Tryffelsvinet bjöd oss att prova dels de viner vilka de lanserade på systembolagets olika sortiment i Juni och i Augusti, dessutom 6 olika viner från Cá du Rabajá inklusive vinmakaren Renzo Alutto.

Jag inledde med att prova ett urval av Tryffelsvinets röda nyheter. Först ut, viner från Paitin vilka lanserades i tisdags:

2007 Barbera d’Alba Campolive, Paitin Art nr på SB 94199 Pris 175kr: En mjuk lätt fatad barbera med körsbär och bra frukt samt lite peppriga toner, bra komplexitet om än kanske något anonym. bra balans mellan syror och tanniner, ungt intryck lär växa med tiden. 14,5p

2006 Barbaresco Sori, Paitin Art nr på SB 94263 Pris 269kr: Slutet intryck men eteriska och fatdrivna toner. Koncentrerad oförlöst frukt. Mineraligt anslag. Koncentrerad fruktdriven smak med körsbär och nebbiolokaraktär, hög syra och torra tanniner och ett elegant lite lätt bittert avslut. 15p

Kvar i Italien och nu till Toscana och Montalcino, lanseras 2:a augusti:

2007 Rosso Di Montalcino, Ciacci Piccolomini Art nr på SB 94368 Pris 169kr: Öppen, mjuk, druvig och inbjudande doft. Inslag av röda bär samt florala toner. Koncentrerad och tät med lagom fatbehandling för att fortfarande ha toscanakaraktär. Köttig lätt rökig komplex smak med bra syror och eleganta tanniner. 14p

2005 Brunello di Montalcino Anato, Ciacci Piccolomini Art nr 94359 Pris 299kr: Knutet hårt doftanslag med initiala florala toner och tydliga fat. koncentrerad smak med ointegrerat intryck, spretiga syror och kraftigt bittert avslut. Någonting gick inte så bra 2005 för Ciacci. Svårbedömt vin med smak som gränsar till defekt, blir definitivt bättre med lite tålamod men svårt att se att det utvecklas långt. 13p

2004 Brunello di Montalcino “Pianorosso”, Ciacci Piccolomini Art nr 94357 Pris 399kr: När 2005 kändes spretigt så svarade istället prestigecuvéen från 2004 för helheten och fruktdominansen. Fruktig intressant superkomplex doft med inslag av örter, svarta skogsbär, lite blommor och en mineralton. Koncentrerad tät och komplex smak med alla instrumenten i orkestern hemma. Fortfarande ung men varför vänta ? 16p

Pommarden hoppade jag över eftersom jag inte riktigt känner att Bourgogne är min grej, tidigare trodde jag det var druvan jag inte gillade men sen 2007 har jag omprövat det och nu såg jag fram emot en osannolik nya världen Pinot från ett som jag trodde ganska varmt ställe i Australien.

2008  Indigo Vineyard Pinot Noir  Art nr på SB  94380  Pris 209 kr: Dofter av nya-världen pinot, eller pinocity som det heter i Nya Zeeland. komplex fruktrik och rolig doft med både stalliga och chokladiga inslag. Snygg ekbehandling och en charmigt ointegrerad smak med tuffa syror och sandiga tanniner. Känns inte alls som Victoria för mig men jag omprövar gärna mina referenser. 15p

Sen följde äntligen vinmakaranförandena och temaprovningen på Cá du Rabajá och så snart Renzo Alutto tagit plats framför provarskaran som bänkat sig bakom 6 glas vardera så drog den italinsk-klingande engelska svadan igång och vi fick så mycket information att vi blev alldeles stumma.

DSC00035

Vi inledde med ett vitt vin baserat på den för mig okända druvan Arneis:

2009 Merrigiare Langhe Arneis Art no i BS 473168-09 Pris 804kr /låda om 6 flaskor: Ett friskt vin vilket jag gärna skulle se som aperitif alla dagar med antingen solsken eller temperatur över 20 grader. Citrus och vax i doften, fruktdrivet och med lätta godisaromer ovanpå. Smaken var tydligt off-dry trots att det endast var 2,5% restsocker enligt Renzo, men en alkohol på 14% och mycket mogen frukt gör väl sitt till också. Tydliga raka syror och ett roligt gott vin som kanske skulle vara svårt att få att funka till annan mat än jordgubbar. 13p

2008 Dolcetto d’Alba Art nr i BS 473048-09 Pris 798kr /låda om 6 flaskor: En mörkröd dolcetto som redan i utseendet gav ett köttigt intryck. Fyllig lite pepprig men ganska platt doft med inslag av citrusfrukter, sylt och charkuterier! Kraftig lite lätt mineralig och jordig smak med fyllig om än lite endimensionell smak. 12,5p

2007 Barbera d’Alba ”Bricco di Nessuno” Art nr i BS 473036-09  Pris 1134kr/låda om 6 flaskor: Fruktig intensiv lätt karamellig doft, kanske något spretig men en god exponent för barbera och betydligt mer mogen och elegant än Paitins ovan. Rund intensiv smak med mycket svart frukt och fina tanniner och bra komplexitet. 14,5p

2007 Nebbiolo Langhe ”Uno” Art nr i BS 473035-09 Pris 1134kr/låda om 6 flaskor: Sluten doft, möjligen inslag av gummi och frukt. Koncentrerad och med viss fatkaraktär kompakt rödfruktsknippe med bra komplexitet. Ung och oförlöst, därmed svårbedömd. 13-14p

2007 Barbaresco Classico Art nr på SB 94363 Pris 285 kr: Fylliga dofter med tydliga och eleganta fatinslag, nästan exotiska ! Bra fruktighet med blodapelsin och röda frukter. Komplex och med en exklusiv touch tack vare fatbehandlingen. Balanserade syror och tanniner och tydliga mognadstoner. 16,5p

2007  Barbaresco Rabaja  Art nr på SB  94362  Pris 375 kr: Ett stort vin som inte riktigt kom till sin rätt under dessa något tidsoptimerade provningsförhållanden. Syrliga komplexa men ändå fortfarande knutna dofter. Inte samma fatkaraktär som föregående vin men ändå viss begynnande balans i doften mellan ek och röda frukter. Kraftig lång ung och komplex smak med kraftiga tanniner och begynnande mognad. 16p

DSC00034 DSC00036

Efter att ha tagit till sig denna intressanta nya producent så fick jag tillstucket mig ett glas med Chateau Menota som kommer i ny årgång nu, 2007. Detta käpphästvin har verkligen lyckats med 2007 som har blivit tydlig uppstramning mot tidigare årgångars lätt kladdiga och ofokuserade fusksauterner. Nu finns tydliga strama syror och en lätt men tydlig botrytiston där de ska vara och priset lär vara oförändrat. 15p!

/JT

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s