#1166 Penfolds

EH radade upp en intressant bukett viner på temat Penfolds. Att vi i föreningen visste att EH är ett Aussie-Shiraz fan var ingen nyhet men den bredd och de årgångar som vi fick prova visar på ett fokuserat samlande och disciplinerat köpande som gav oss möjlighet att verkligen få känna på topparna från Penfolds.

Vi fick prova 7 viner vilka var olika exponenter för producenten och deras metoder, dessutom fick vi oss en tankeställare om vad som egentligen är terroir och vad som är vinmakning.

 Vin 1.Rubinröd fyllig färg. Blåfruktsdominerad initialt lite sluten doft med  fatinslag. Elegant och i sammanhanget slank karaktär med känsla av ungdom. Kaffe och ceder. Intensiv smak med tydliga chokladinslag. Rejäla syror och frukdriven lätt syltig karaktär med elegant avslutning.

 image 1998 St Henri Shiraz, 12 månader på stora gamla ekfat!

 

Vin 2. Mörkt rubinrött. Dofter av opulent öppen röd och svart frukt. Komplex doft med tydlig mogna och lite trevligt skitig karaktär. Kraftfull fruktig och mogen smak, med långa sandiga tanniner. Kändes som ett riktigt stort vin från ett mellanår.

image 1998 Bin 389,”Baby Grange”
cabernet sauvignon och shiraz, 14 månader på amerikansk ek, 22% nya

 

Vin 3. Mörkt med en tydlig blåkant. Doft av norra Rhône med brett, stall och fat. Tobak, mognadskaraktär och eteriska dofter. Fruktdriven smak med stor rikedom och komplexitet. Syradriven och med exklusiva tanniner. – “Det här måste vara en Guigal Côte-Rôtie av exklusivare slag…

image 2004,Giaconda Warner Vineyard Shiraz, Beechworth, Victoria, Australien!

 

Vin 4. Mörkt rubinrött, nästan ogenomskinligt. Fylliga Barossa-Shiraz dofter med inslag av vattenfärg, sylt, björnbär och fat. Rik komplex och extraktig smak med långa kaffe-tanniner och bra balans mellan syror, fat och frukt. Topp Barossa Shiraz.

image 2001, Penfolds RWT, shiraz, Barossa South Australia

 

 Vin 5. Rubinröd färg. Kraftigt syrahig doft med inslag av nickel(godiset) och björnbär. Rik fruktighet men ändå elegant karaktär. Exklusiva fat, med inslag av mjölkchoklad och cocos. Intensiv i viss mån fatdominerad smak med lätt knuten frukt. Vinet har mer att ge känns ungdomlig.

image 1998, Penfolds Grange, 97% shiraz, 3% cabernet sauvignon, South Australia

 

Vin 6. Rubinröd färg. Initialt slutna dofter av mineral och vattenfärg. Lite spretig karaktär med bjönbärs och blåbärsinslag. Elegant med viss mognad. Ren och tydlig smak av syrah men i sammanhanget utan fatinslag.

image 1998, Penfolds Magill Estate, syrah, Adelaide, South Australia

 

 Vin 7. Rubinröd färg. Doft av mineral och torr jord. Kraftigt fruktig med dominans av svarta vinbär kompletterat av blåbär, hallon och körsbär. Opulent doft med inslag av tobak och ceder. Extraktig smak, intensiv fruktbomb med en hel del ungdom. Komplex och med lång eftersmak som känns som den har mycket mer att ge med mer tid.

image 1998, Penfolds Bin 707, cabernet sauvignon, Coonavarra, South Australia

Tabellen

  • 1998 Penfolds St. Henri, South Australia 434 kr, 0-5, 14,5p
  • 1998 Penfolds Bin 389, South Australia, 406 kr, 2-0, 16p
  • 2004 Giaconda Warner Vineyard Shiraz, Beechworth, Victoria 900 kr, 2-3, 17,5p
  • 2001 Penfolds RWT, Barossa Valley, 712 kr, 1-1, 18,5p
  • 1998 Penfolds Grange, South Australia, 2244 kr, 4-0, 18p
  • 1998 Penfolds Magill Estate, Adelaide, 718 kr, 2-3, 14p
  • 1998 Penfolds Bin 707, Coonavarra, 1069 kr, 2-1, 18p

/JT

Annonser

One response to “#1166 Penfolds

  1. Min notering på Grange var ”bra, men något ung”. Hm, där ser man.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s