#1161 Pinot noir ”Goût Americain”

Eric T frågade den fjortonhövdade församlingen om den hade någon uppfattning huruvida den ibland väl generella åsikten om amerikansk pinot noir som överekad, alkoholstinn och överfruktig är korrekt eller ej. Något entydigt svar uppbringades inte innan vi provsmakat vinerna och Eric övergick istället till ett kort teoripass innefattandes en geografisk orientering om Kalifornien och dess för pinot noir intressanta vindistrikt samt lite information om druvan i allmänhet. Druvan är som bekant lite besvärlig att ha att göra med, ”genetiskt instabil” var ett passande omdöme eftersom druvan muterar friskt. Det blir sålunda mycket fokus på vilka kloner som odlas, snarare än bara druvsorten. En kort notering om de amerikanska AVA-reglerna hanns även med. I det här fallet kunde det vara intressant att veta om druvsorten är utsatt på etiketten måste minst 75% av nämnda druva ingå i vinet.

2007 Irony Pinot Noir

Klar röd till färgen och klar till konsistensen. Initialt björnbärstoner och direkt association till zinfandel. Även en liten aning av rengöringsmedel tittar fram i den något knutna doften. Vadnudå? Något senare kommer pinot-karaktären kryddat med rotfruktstoner strax innan ekfaten tar över. Väl i munnen bjuder vinet på ett eldigt anslag med kort och intensiv smak. Eldigheten hänger kvar länge och vinet ger dessutom ett något kryddigt intryck. ”Överalkad?” hade jag som obesvarad fråga i kanten. Vinet känns lite XL på alla plan; frukt, alkohol, ek. Egna omdömet är ”helt ok, men inte den pinot noir jag tänkt mig”. Församlingen förutspådde att ungefär tre års vila i lugn och mörker kan förbättra vinet. Från producentens (Life’s strange twists wine Co) hemsida lyckas jag leta upp att vinet innehåller 96% pinot noir och 4% petite sirah.

Alkoholhalt 14,5%

2005 Kosta-Browne Amber Ridge Syrah

Mörkare röd till färgen, men något tunn i konsistensen. Klar. Ganska stickig ton i doften, på gränsen till aceton. Sniffar vidare och hittar både gräs och grön paprika. Pinot franc eller vad? Toner av ceder och cassis/svart vinbär går att identifiera efter ett tag. Även detta vin har eldigt anslag och känns lite fet/tjock i munnen. Kryddig och påminner något om första vinet i smaken, men blir ändå ett ”nej tack”. Vinet kunde av församlingen definieras som spikskotrampade stjälkar, dvs allt har åkt i, druvor, stjälkar, rotstockar, personal, traktor… En provare fann vissa vresighetslikheter med Bergström -06. När det visar sig att vinet innehåller 100% syrah får vi viss förklaring till de lite udda associationerna.

Alkoholhalt 15,6%

2005 Peter Michel Le Moulin Rouge Pinot Noir

Aningen mörkare röd till färgen, klar i konsistensen. Här kommer björnbären farandes igen, kryddat med lite skol-lim-toner i bakgrunden. Ännu en zinfandel? Något senare finner vi melassrom, nejlikor och anis i doften. Smakmässigt? Något eldig och även en aning fet/tjock i munnen. Inte fullt så kryddigt märkligt nog. Bra frukt, till och med mycket frukt. Vinet i sig är korrekt även om det påminner mig på tok för mycket om zinfandel. Kärnfull sammanfattning från en provare ” för mycket Cadillac och för lite Ferrari”.

Alkoholhalt 14,5%

2007 Brewer-Clifton Santa Rita Hills Pinot Noir

Ljust röd till färgen och något tunn. Klar. Ner med näsan i glaset och en underbar doft av bränt eneträ och kåda från nysågad tall blandat med kryddnejlika. Även färska kryddor gästspelar i näsan. Är det rosmarin? Nej, timjan visar det sig efter en kompletteringssniff. Efter en stund trillar dock doften över till koncentrerat messmör istället. Smakmässigt bjuder vinet på extra allt, faktiskt utan att helt överdriva; eld, kåda och även Strepsils. Vinet är helt korrekt, men känns smakmässigt lite udda.

Alkoholhalt 14,5%

2007 Calera Pinot Noir

Något ljusare röd till färgen och något tunn i konsistensen. Klar. Här har vi dofter av jordgubbsskog, lite svamp och en påtaglig höstkänsla kryddat med en aning minestronedoft. Japp, pinot noir, och det var på tiden. Mycket frukt i smaken, men inte lika påtagligt eldig som de föregående vinerna. Kan det vara så att smaklökarna har trubbats av efter de fyra föregående elddopen? Nåväl, det finns pinot noir-karaktär som ligger och lurar bakom frukten och eldslågorna. En aning beska i eftersmaken.

Alkoholhalt 14,5%

2006 Volnay Les Caillerets (Lucien le Moine)

Liten antydan till tegelton i färgen, något tunn i konsistensen. Klar. Initialt en påträngande parfymerad doft av Majatvål. Väl utrustad med lite tålamod får jag uppleva hur doften övergår till mer bränd smörkniv av eneträ och även diskreta skogstoner. Men det går inte att komma ifrån att vinet ändå doftar parfymerat. Smakmässigt är vinet eldigt, men ändå något dämpat. Parfymerad även i smaken. Lite jordgubbstoner tittar fram och det känns som viss pinot noir-ighet kan uppbringas. Kryddigt och även lite diskmedel smyger sig in i smaken mot slutet. Nej tack, säger jag. För mycket parfym i doft och smak för min del. Något senare när flaskorna radades upp för allmän beundran utbrast en av föreningens ljudligaste Nya Världenförespråkare på sitt karakteristiska diskreta, men likafullt resoluta sätt ”Ha! Den satte jag som bästa vin!” för att tiondelen senare mumla fram ”Ojdå, det var ju visst Bourgogne….” när densamme insåg ursprunget.

Alkoholhalt 13,5%

2006 Martinelli Moonshine Ranch Pinot Noir

Något ljusare röd till färgen, en aning tunn I konsistensen. Här vankas det de vid det här laget bekanta björnbären. Zinfandelkänsla igen och en kryddighet som kommer smygandes. Senare smyger det in en lite stickig ton i doften. I munnen ger vinet känslan av att vara den bästa zinfandelkopian hittills i uppställningen. Eld och frukt om vartannat . Väldigt kryddig.. ”Bilhandlarvin” tyckte en del, medan andra konstaterade att det här var porr. Och det var bra porr.

Alkoholhalt 15,0%

2006 Gibbston Vineyard Pinot Noir

Något mörkare röd till färgen. Klar. Initialt lite doft av instängd källare och lite muggig. Kork? Tålamod. Något senare försvinner den instängda doften och ger plats åt lite bränt gummi och senare även typiska pinot noir-toner med höstskog. Dock lite väl knuten i doften. I munnen kryper en diskret eldighet fram och ordentliga syror och äntligen får jag bekanta mig med den pinot noir-karaktären som jag efterlyst i tidigare viner, dock med inslag av lite gröna toner. För min del bästa vinet för kvällen. Efter ytterligare en halvtimme har dock vinet märkligt nog kapsejsat helt i glaset och doftar…trist. Det var ju lite oväntat, milt uttryckt.

Alkoholhalt 13,0%

Sammantaget fick jag stark zinfandel-triggning på många viner, fast inte lika sötfruktiga som zinfandel lätt kan bli; som en lite elegantare och lättare version av zinfandel. Generellt var det lite svårt att känna någon tydlig pinot noir-karaktär bakom eldigheten och vinerna bjuder inte på särskilt mycket finess, mer pang på och rikligt med såväl alkohol som frukt. Provningen var inte alls som jag förväntat mig med bara ett vin som tydligt osade pinot noir och resten zin-liga. Är det terroir eller vinmakeri som är den okända faktorn i dramat? Med den drucknes envishet brukar jag emellanåt hävda att bra Bourgogne finns bara i Bourgogne, men det vin jag höll som bäst just nu, innan det kollapsade, kom från Nya Zeeland.

Och så den brutala sanningen:

1. 2007 Irony Pinot Noir, Russian river valley, 129 kr, 1-0, 14 p
2. 2005 Kosta-Browne Amber Ridge Syrah, Russian river valley, 490 kr, 0-5, 13 p
3. 2005 Peter Michel Le Moulin Rouge Pinot Noir, Santa Lucia Highlands (Monterey), 880 kr, 0-1, 13 p
4. 2007 Brewer-Clifton Santa Rita Hills Pinot Noir, 449 kr, 0-2, 14 p
5. 2007 Calera Pinot Noir, Central coast, 259 kr, 3-1, 15 p
6. 2006 Volnay Les Caillerets (Lucien le Moine), Bourgogne, 660 kr, 4-3, 13 p
7. 2006 Martinelli Moonshine Ranch Pinot Noir, Russian river valley, 649 kr, 5-0, 14 p
8. 2006 Gibbston Vineyard Pinot Noir, Gibbston Valley (Otago), 468 kr, 1-2, 15 p

/JW

Annonser

2 responses to “#1161 Pinot noir ”Goût Americain”

  1. Jag kommer aldrig att glömma flera fantastiska Mondavi PN Reserve från 80-talet, men kunskapen hur man gör sådana viner verkar vara borta…

  2. Pingback: # 1204 Pinot Noir 4 – ”Norra halvklotet” | AuZine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s