#1163 Cuvée Frédéric Emile

Cuvée Frédéric Emile får väl sägas vara ett av de mer kända prestigevinerna från Alsace. Det finns också normalt att tillgå på Systemet, vilket nog är en förklaring till att det ånyo dök upp en vertikalprovning av detta vin, mindre än två år sedan förra gången det begav sig.

Vinet i fråga, som alltså är ett av Maison Trimbachs toppviner på riesling (deras absoluta toppvin är Clos Sainte Hune), kommer från vingårdarna Geisberg och Osterberg, vilka ligger ovanför Trimbachs vineri i Ribeauvillé.

Vid förra provningen av Cuvée Frédéric Emile drabbades vi av två korkskadade viner och tyvärr skulle det visa sig att även denna gång blev vi utsatta för detta gissel. Denna befängda envishet att hålla fast vid en undermålig förslutningsmetod är synnerligen plågsam för oss som till sist hoppas få avnjuta en fullvärdig produkt, men istället blir tvungna att acceptera ett defekt vin. Vad göra? Kanske skulle man starta en rörelse som mailbombar producenterna för varje korkat vin man stöter på? Förslag mottages tacksamt.

2004 Frisk, ungdomlig doft med bra djup och inslag av pärongodis och mineral. Så småningom växer en rätt distinkt grön ton fram. I bästa fall skulle den kunna kallas syren, men snarare är gentianarot den mest adekvata beskrivningen, vilket lär vara Anne Trimbachs egen beskrivning av den. Den är så karaktäristisk att MW utan tvekan korrekt identifierar årgången.

Frisk, fyllig och kraftfull attack. Edigt, pepprigt och tuggbart med god syra. Torr, distinkt mineralig eftersmak. Stramt slut med lite av den gröna tonen som slår igenom igen. Man får hoppas att den dämpas med en tids lagring.

2002 Saint-Hippolyte, Marcel Deiss

Utvecklad djup doft med distinkta, rökiga dieseltoner och en läcker, söt persikofrukt bakom. En liten aning oren ton som av malmedel svävar på avstånd i bakgrunden.

Mycket frisk syrabetonad smak. Utvecklat och moget. Lång, frisk, pepprig och tuggbar eftersmak med en del beska. Något obalanserad syra.

2002

Djup, läcker, söt, mogen aprikosaktig frukt. Lite parfymerat och med en ton av målarfärg i bakgrunden. Frisk, tät attack. Massiv, intensiv, oljig smak med tät, mogen frukt och markerad, inbäddad syra. Mycket intensiv, lång, pepprig, mineralig eftersmak. Maffigt, men aningen tunn mittsmak och lite klumpigt helhetsintryck.

2000

Fullständigt tokkorkat, har sällan stött på så stark doft av TCA! Perfekt för den som vill lära sig känna igen ett korkat vin men helt odrickbart.

1998

Utvecklat med läcker, mogen frukt, värme och diesel. Djup och charm.

Frisk, ren attack. Ren läcker grapefruktaktig smak med fin, bra syra. Stilrent. Riktigt läcker eftersmak med läskande grapefruktaktig bitterhet.

2001

Ung, frisk, stram och ren doft med citrus och rosentoner. Antydan till dieseltoner och en hel del mineral. Djupt, stramt och rasigt.

Tuggbar, mineralbesk attack. God, bra syra och en närmast kritig mineralitet som ger en tät, tuggbar, best eftersmak. Fortfarande oförlöst.

Sammanställningen kommer senare

Baksidesetiketten uppvisar en viss variation.

AK

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s