#1160 Portugalkurs, avsnitt 5

Som en välförtjänt utmärkelse för Tapperhet I Provning under Portugalkursen lades en extraprovning in med ursprungliga temat Goda viner från Portugal. Väl på plats diskuterades dock Det moderna Portugal och någon entydigt tema kunde inte riktigt urskiljas. Redan på förhand hade det dock förekommit lite spekulationer om huruvida det rörde sig om en tröstomgång med tanke på vad vi fick genomlida i avsnittet Mogna röda viner från Portugal (#1149) eller om det bästa hade sparats till sist. De Tappra 11 satt beredda med såväl små som stora motorsågar när den praktiska delen av provningen började efter ett inte alltför svettigt teoripass där tolkningen av ”moderna” portugisiska viner avhandlades.

Vinerna serverades något svala, uppskattningsvis kring 15 grader, och efter någon halvtimme hade temperaturen stigit i glaset och lite andra doftnyanser kunde urskiljas.

2000 Vila Santa
Till färgen mörkröd med en antydan till tegelton i kanten, något grumlig. Doften är initialt full av stall och bränt eneträ och när vinet blivit något varmare kryper en behaglig arom av färsk timjan in i doften samtidigt som stall- och eneträkolen diskret drar sig tillbaka. Klart trevlig doft som bådar gott. Väl i munnen är vinet initialt eldigt och syrligt och något senare blir det mjukt, lent och lite saftigt (som i massivt, inte blaskigt) samt att det smyger in lite anistoner i smaken. Några grader senare hittar jag även en lite karamellsötaktig ton sent i eftersmaken. Vinet är gott och okomplicerat samt bedöms som fullt moget och en samlad åldersgissning på 5 – 10 år.

2001 Quinta das Baceladas
Mycket mörkt röd, på gränsen till ljus-svart (!), med en näst intill tegelfärgad yttre kant. Annorlunda färgsättning, milt uttryckt. Doften är initialt väldigt knuten och det är marigt att urskilja några typiska toner, men så småningom hittar vi lite viol och även Kan-Jang. Efter ytterligare en stund kommer rotfruktstonerna marscherande upp i glaset. Smakmässigt är vinet strävt och syrligt med en mild beska i smaken. Ordentliga tanniner, men goda och hanterbara. Lite för klent/tunt för min smak, men ändå inte illa.

2005 Vila Santa
Mörkt röd med stark dragning åt blålila, klar i färgen. Provarna är lite oense om doften, vissa hävdar blåbärspaj (alla utom en) medan andra hävdar lingonsaft/lingonris och ett stänk av mynta (undertecknad). Allteftersom temperaturen stiger i glaset förstärks doften och det för unga intrycket. Smakmässigt bjuder vinet på en gnutta eldighet samt återkommande skogsbärsbladsmak av eget val (blåbär/lingon). En liten beska dyker så småningom upp samt märkligt nog lite karamellsöta toner i eftersmaken. Den samlade bedömningen blir att vinet är relativt enkelt och för ungt. Undertecknad finner vinet, möjligen lite elakt, men fullt sant, för ungt och för spanskt, i alla fall i övriga viners sällskap.

1994 Quinta do Côtto Grande Escolha
Vilken doft! Ordentligt med stall, våt häst, härlig skit osv. Här vankas åka av! En del provare identifierade målarlåda och terpentin när de andra förirrade sig mellan boxarna av frustande fuxar. Väl i munnen vankas en ordentlig överraskning; det var ju klent och tunt! Smaken påminner lite om doften fast mer rökig, ungefär som man råkat tugga på bränd snö. Ja, eller snö där en bränd träbit har legat och rökigheten migrerat till snön. Det kändes som om smaken snarare hängde ihop med doften till vin nr 1. Det hävdades på sina håll att terpentinet i doften även återkom i smaken. Nja, lite tunn på något sätt blir det slutliga omdömet. Visst ja, färgen, mörkröd med lite antydan till tegel i yttre kanten. En aning grumlig.

1995 Adega de Pegões
Jaha, nagellacksborttagningsmedel, aceton som sedan övergår i möbelpolish. Ah, den inte fullt behagliga förnimmelsen av etylacetat kanske? I anständighetens namn har de mest koncisa omdömena utelämnats och vi sammanfattar med ett lite mer diplomatiskt ”det stinker kusligt illa”. Vill man vara riktigt snäll kan man ändå säga att det stinker ättiksyra och handsprit. Färgen är i alla fall fin röd med en dragning åt tegelton i ytterkanten samt något grumlig med hygglig fällning. Alltid något. Kvällens sämsta vin? Jadå, utan större konkurrens.

2005 Conde de Santar
Mycket mörkt röd i färgen, snarare lila än röd. Helt klar i färgen. Lite blåbärspaj med vaniljsås i doften som senare övergår till vanillinsocker. Inte helt tokigt. Smakmässigt är vinet syrligt, strävt och med rätt bra umpfh. Vaniljtonerna kommer igen i eftersmaken. En provare menade att vinet var att betrakta som ”Blåbärssoppa med avstängning” då det inte gick att känna någon egentlig smak bakom blåbärssoppaplanket. ”We beg to differ” menade fyra provare som hade det som bästa vin, vilket stod sig i omröstningen. Samlade omdömet blev att vinet var lite för ungt och bör lagras. Tyvärr kom församlingen inte fram till något svar på frågan om lagringen kan förmå vinet att transformeras från bättre till bra.

2001 Vila Santa
Mörkröd och klar i färgen. Mycket knuten doft och efter en kort stund kan lite cedertoner anas. En smula svårbedömt i början, men något senare blir cedern tydligare samtidig som en gnutta gröna toner kan anas. Smakmässigt är vinet föga förvånande syrligt och strävt och känns möjligen en smula rustikt. Jag hittar lite cabernet-toner i smaken, såväl ceder som gräs och grön paprika. Kan det möjligen finnas både sauvignon och franc i flaskan? Lite muggig stil med rotfuktstoner tyckte en provare, medan jag själv höll det som kvällens bästa vin.

Sammantaget intryck är att vinerna är väl överlag ”ok”, men tyvärr inte särskilt mycket mer. Visst hjälper maten upp vinerna något, men inte tillräckligt för att man ska rusa åstad med större inköp, i alla fall för min egen del.

Och så den brutala sanningen:

1. 2000 Vila Santa, Alentejano, 178 kr, 1-0, 13 p
2. 2001 Quinta das Baceladas, Alentejano – Bairrada, 181 kr, 1-0, 10 p
3. 2005 Vila Santa, Alentejano, 139 kr, 0-1, 11 p
4. 1994 Quinta do Côtto Grande Escolha, Douro, 378 kr, 2-0, 11 p
5. 1995 Adega de Pegões, -, 130 kr, 0-8, 6 p
6. 2005 Conde de Santar, Dão, 250 kr, 4-1, 14 p
7. 2001 Vila Santa, Alentejano, 175 kr, 3-1, 14 p

/JW

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s