Vinfeber (2)

Moestue’s egen vinmässa Vinfeber den 10 februari på Grand Hotel var en manifestation av högklassiga viner. Tyska Weingut Ratzenberger, Mittelrhein, Ökonomierat Rebholz, Pfalz, och Dr. Bürklin-Wolf, Pfalz var en svårslagen trio. Ratzenberger har lågt skördeuttag och låter sina viner spontanjäsa långsamt i flera månader. Det ger dem en mästerligt komplex nyanserad fruktighet, finess och elegant fyllighet vilket tillsammans med den rätt matiga skiffer karaktären imponerar stort. För att nämna några, 2007 Steeger St. Jost Riesling Spätlese Trocken (16.5/20). 2008 Bacharacher Wolfshöhle Riesling Spätlese (16) är ännu outvecklad med saftig syra och något söt i dagsläget medan årgång 2007 av samma vin är full av persika och exotiska frukter. Lite av killer juice (17). 2005 Bacharacher Wolfshöhle Riesling GG (17,5) jäst i 10 månader hade fet mogen doft, fyllig stor matig, mineralskiffrig smak. Skördad från 50-åriga stockar med endast 25-30 hl/ha skördeuttag. Den höga kvalitén är inte den enda vinsten, de gamla stockarna växer inte heller så mycket varför någon gallring av skott och löv inte är nödvändigt.

Ökonomirat Rebholz 2007 Bundsandstein Riesling Spätlese Trocken (16) var riktigt aptitlig med bra bett, 2008 Muschelkalk  Riesling Spätlese Trocken (16.5) med långt syra-mineral spel och 2007 Muschelkalk (16.5) likaså med härligt frukt-syra-mineral samspel. 2007 Kastanienbusch Riesling GG (17) matig, komplex, fruktsaftig, lite hård nu. 2008 Ganshorn Im Sonnenshein Riesling GG (17.5) finfruktig med stor finess, djup doft och halvtorr mycket stilig, saftfruktig, mineralig smak med finess och längd.

En tredje räcka med storslagna Riesling bjöd Dr. Bürklin-Wolf. 2007 Pechstein Riesling GG (17.5) var något sluten i doft men smaken storslagen, generös, mättat fin-mineralig. Jordmånen är svart vulkanisk basalt. Basalt är den absolut mineralrikaste bergarten vilket vinet förtäljer. Rena mineralkuren! 2005 Pechstein Riesling GG (17.5) elegant trots koncentration och rondör.

Stadt Krems & Stift Göttweig bjöd på viner med läskande syror och härligt fin-pudrig läskande mineralitet. 2008 Göttweig Grüner Veltliner Göttschelle (15) med återhållna druvtoner samt 2008 Stadt Krems Riesling Steinterrassen (15.5) var riktigt bra. Dessutom riktigt prisvärda och bra matviner.

Champagen producenten André Jacquart & Fils har imponerat tidigare och kanske än mer denna gång. Vinerna är ekologiskt odlade, ligger minst 5 år på jästen och har låg dosage, aldrig över 8 gram/l och har strålande karaktär av Le Mesnil. Blanc de Blancs Expérience Brut (16.5), Grand Cru Le Mesnil s/Oger & Vertus, med 30% vinifierat på ekfat har härlig, komplex stor doft med lite fat och champagne-oxid och torr, matig, fruktsyra driven, spännstig rätt koncentrerad smak. Mesnil Experience Brut (16.5) med 70% vinifierat på ek. Elegant doft och smak med riktigt bra bitig syra-kalkmineralig karaktär. 2004 Mesnil Experience Brut (16.5), 100% vinifierat på ek, är rätt hård, kritig med bitig syra, men för mig alltför ekfats dominerad. 2002 Millésime (17) utan ek har aptitlig, matig, komplex doft med äpplig champage oxid och stor syrafräschör. Krämig, komplex, kalkjordig stram smak med elegans. Alla mycket prisvärda.

 Riktigt koncentrerade viner hade Dom. Huh´gues & Jean-Marc Pavelot från Savigny-lés-Beaune. 2006 Savigny-Lés-Beaune 1er Cru Aux Guettes (16), 20% ny ek, med ton av mogna hallon i doft och lite avrundad fruktig smak med betonad mineraljordig, ekig, sträv smak. Medan 2007 (16.5) med 25% ny ek ännu är mycket reduktiv och outvecklad med rejäl men balanserad ek. 2004 La Dominode 1er Cru (17) med mognad men ännu lite bitig, saftig syra och stram, snygg, ekig smak. 2007 (17) med 30% ny ek, generös frukt och syror. Härliga strama, koncentrerade ännu mycket omogna viner och till riktigt humana priser. Dessa vill jag se mer av.

Intressant var Éric Texier med viner från både norra och södra Rhone samt Maconnais. I fokus är terroir, personlighet och kvalitet. 2008 Brezeme Rouge Cotes du Rhone (15.5) , tydligt blåbärs söt-fruktig och fyllig. 2007 Cote-Rotie (17) är olikt många blommiga mjukfruktiga varianter utan old style som producenten sa, med animaliska toner i doft och rik, rejäl, varm, must-sträv smak. Båda vinerna har jäst med hela druvklasar, d.v.s. med stjälkar.
Ännu mer potent blev det med Domaine Marcoux 2007 Chateauneuf-du-Pape Tradition med 16% alkohol(!) och 80% Grenache (16). Röd-fruktig, animalisk, mjuk doft med kött och must. Mjuk-fyllig, varm mogen smak med lätt tjäriga toner. De 16% alkoholen var väl inbunden. 2006 (16) med bara 15% hade mer blomparfym i doft och mjukt rostade kaffe toner och klassisk varm, mustig, animalisk smak. 2007 Chateauneuf-du-Pape Vieilles Vignes (17) 16%, 100% Grenache, riktigt stor medan 2006 (17.5) 15% var riktigt tuggbart must sträv i all sin mjuka fyllighet.

 För priser se Moestue’s hemsida moestue.se.

Stig H

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.