Middag med FTP vinhos

Vi var fyra lyckligt lottade som begav oss ut till ett i snö inbäddat Villa Pauli. I regi av importören Stellan Kramer skulle vi få stifta bekantskap med några viner från den portugisiska producenten FTP, http://www.ftpvinhos.com, och till vinerna få avnjuta portugisisk mat.

FTP ingår i en större företagsgrupp och började vinproduktion i början av 2000-talet. Ambitionen är att göra prisvärda viner med lokal karaktär. Den första vingården som företaget införskaffade heter Picos do Couto och ligger i distriktet Daõ. I Daõ har man även vingården Quinta do Serrada och man äger även en vingård i Douro. Vinerna från respektive vingård marknadsförs under namnen Picos do Couto, Serrado och DOVAL. Man har ett ambitiöst program att öka vinarealen och bygga nya vinerier.

Maten till middagen lagades av Luis Campos som till vardags arbetar på restaurangen Portal Restaurant and Wine Bar, http://www.portalrestaurant.co.uk/, i London. Hans matlagning kan karaktäriseras som franskinfluerad modern portugisisk.

Vi välkomnades på Villa Pauli med ett glas Sparkling Picos do Couto (Daõ, vit ca 130 kr) och vi fick tillfälle att växla några ord med vinmakaren Frederico Vilar Gomes. Sparkling Picos do Couto är en blanc de noir gjord på frirunnen must på lika delar Alfrocheiro och Turiga Nacional. Vinet är ett friskt mousserande med en härlig fyllighet och med mycket bubblor, som doftar fräscht av äpple, vita blommor och brioche och har rund smak med viss komplexitet i smaken. Vi är flera som tycker det är riktigt hyggligt medan det är kallt. När det blir varmare i glaset trillar det ihop och blir lite kvalmigt.

Middagen började med terrine på sardiner, piquillo paprika och ”escabeche” lök, blandad sallad med vinaigrette och emulsion på svarta oliver. Till förrätten fick vi Serrado Colheita 2009 (Daõ, vit ca 70 kr). Vinet hade en doft av päronsaft, vingummi och möjligen persika. Fruktig men frisk, lite kartig fyllig i början men med rätt kort smak. Oekad och gjord på de båda vita druvorna Encruzado och Bicai. Vinet och maten kompletterade varandra. Frederico berättade dock att i Portugal hade man serverat ett rött vin till så kraftig fisk som sardin.

Första huvudrätten var Bacalhau i två serveringar och torsktunga med potatis i tempurafrityr samt koriandersås. En traditionell och en modern Bacalhau. Att de var olika var vi överens om men vad som var traditionellt respektive modernt kunde vi inte avgöra. Mycket fin torsk i vilket fall. Rättens höjdpunkt var dock den fritterade tungan. Nu hade vi fått vin två, tre och fyra serverat. Vin nummer två var Doval Colheita 2008 (Duoro, vit, ca 85 kr) med en doft av frisk passionsfrukt, något kärv äppleton med hygglig syranivå. Gjord på 10% Rabigato, 68% Códega Larinho och 22% blandade druvor från gamla stockar.

Vin nummer tre var ett fatprov av Doval Vinha do Viso 2008 (vit ca 270 kr). Vinet har jäst på franska fat där det sedan stannade i 17 månader med battonage en gång i veckan. Planerat datum för buteljering var i maj. Efter att han smakat vinet denna kväll flyttade Frederico fram buteljeringen till mars. Vinet görs på en blandad sammansättning av stockar som i genomsnitt är 32 år gamla, lite av en fältblandning i stil med Dirk Niepoorts Redoma Branco Reserva. Doften är krämig med toner av grape, aprikos, eukalyptus, gummi och grönt äpple. I smaken lång och behaglig syra, väl strukturerat med mineralitet. Ett riktigt bra vin.

Vin nummer fyra var Doval Colheita 2007 (Duoro, röd, ca 85 kr). I doften eukalyputs, mint, choklad, svart the och vanilj samt grön paprika. Frisk och mineralig smak med inslag av honung. Rätt hög syra. Gjord på 18% Touriga Nacional, 62% Touriga Franca och 20% Tinta Roriz.

Vin nummer tre, Doval Vinha do Viso, var klart ett steg upp jämfört med de andra två vita vinerna. Vinet kompletterade fiskrätten mycket bra. Även det röda vinet Doval Colheita gifte sig bra med fisken. Sältan i fisken mötes av syra och frukt i vinet. Även för denna rätt hade man traditionellt serverat ett rött vin i Portugal.

Sedan var det dags för kvällens huvudperson att göra entre. Picos do Couto Reserva 2007 (Daõ, röd ca 88 kr) som lanseras i Systembolagets standardsortiment i mars. En cuvé på 63% Touriga Nacional, 22% Tinta Roriz (tempranillo) och 15% Alfrocheir. Doften bjuder viol, apelsinblom, en tydlig kryddighet som drar åt anis samt eukalyptus. I munnen lakrits, apelsin, svalt, hyggliga tanniner och god syra.

Vid middagen matchas vinet mycket elegant med spädgris som hade tillagats i ugn på 65 grader i 12 timmar. Grisen ackompanjerades av en gallette på potatis och pumpa samt med en sky som smaksatts med apelsin och ingefära samt en spegel av reducerat Portvin. Maten lyfter vinet flera snäpp och vi kan konstatera att rätter med apelsininslag passar alldeles utmärkt till detta vin.  Efter att ha provat hemma gissar LT att vinet också hjälpts fram med några timmars luftning. Mycket bra med hänsyn till det måttliga priset.

Till kötträtten serverades även Picos do Couto Grande Escolha 2008 (Daõ, rött, ca 240 kr).  Det var kvällens andra fatprov som ska bli 900 flaskor. Druvblandningen består av Touriga Nacional, Tinta Roriz och en liten del Jaen. Här är det mer tydligt att det är frågan om ett fatprov. I doften rå potatis, örter, apelsinblom, latex och ek. I munnen livligt och långt med hyggliga tanniner.

Till desserten serverades (tawny port, ca 3 480 kr) Detta är vinet som ägarfamiljen ger sina kunder i bilprovningen som julgåva. Stor doft med bränt smör, hasselnöt, nougat och återigen apelsinblom. Fyllig och lång smak där doften återkommer i smaken en härlig balans mellan sötma och syra som fyller hela munnen. Det är ett moget men fantastiskt livfullt. Sanslöst gott! Det fungerade mycket bra till desserten som var rulltårta på svarta oliver, pudding på olivolja och mandaringlass.

Efter middagen serverades kaffe och små portugisiska bakelser. Vi lämnade Villa Pauli mätta och fulla med intryck. Ett var att de karaktärsfulla portugisiska vinerna med bra frukt och höga syror passade bra tillsammans med den moderna maten med komplexa smaker som serverades.
Slutligen några matbilder

/ SK, LT, MT, PW

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.