Provning av viner från importören AMKA

Tisdagen den 9 februari så dukade importören AMKA upp till en provning av sina icke-italienska viner på Wedholms fisk. Det italienska sortimentet kommer att presenteras den 16 februari i år.

Om AMKA kan man läsa på deras hemsida www.amka.se.

Totalt fanns ett femtontal producenter representerade från världens olika hörn. Med tanke på antalet viner försökte jag fokusera på det som verkade intressant snarare än att ta mig igenom hela sortimentet. Här följer en resumé av några godbitar.

Jag började med Champagne från Demoiselle Vranken. Den första Demoiselle Brut Tête de Cuvée (NV) på halvflaska (80% chardonnay, 20% pinot noir) hade en typisk doft av äpplen och brioche. Frisk smak med citrus och relativt lång eftersmak. Den hade förvånande lite synliga bubblor vilket fick mig att tro att den varit öppen för länge, men det stämde inte för i munnen visade sig moussen. Elegant.

Nästa vin blev en Brut Rosé (NV) från samma producent. Denna gång på 75 cl-flaska. Laxrosa färg, mycket små bubblor i glaset, diskret bärig doft och mycket fruktig (jordgubbar) smak. Återigen rejäl mousse i munnen. God.

Därefter ett udda vin. Ett mousserande vin på sauvignon blanc från Nya Zeeland som heter 2007 Rikey Sparkling Savée (producenten heter Mount Riley). Traditionell metod dvs andra jäsning på flaskan. Halmgul färg; extremt fruktig doft av svarta vinbär; torr smak med inslag av tropisk frukt. Ett kul vin som passar fint som aperitif i sommar.

Så till Chablis och producenten J. Moreau & Fils. Först en 2008 Chablis. Ljus, gul färg; doft av citrus och mineral; mycket frisk smak (syra) med rejäla citrustoner. Det här är naturligtvis motsatsen till alla fruktbomber från nya världen, men lite mer frukt hade inte skadat.

Nästa vin 2007 Premier Cru Vaillons och ett snäpp upp i kvalitet. Viner är fortfarande friskt på Chablisvis, men betydligt fylligare med dofttoner av brioche och mineral. Tredje viner från Moreau var 2004 Grand Cru Valmur. Återigen ett snäpp upp kvalitetsmässigt. Påminner mycket om föregående vin med brioche-toner i doften och citrus i smaken, men med begynnande mognadstoner. Gott!

Därefter blev det rött, och först till Spanien och producenten LAN i Rioja. Nu två viner: 2004 LAN Reserva och 2001 LAN Gran Reserva. Det första viner från en i Rioja mycket bra årgång, dvs 2004, och visst är det ett bra vin. Kryddigt, fatigt och medelfyllig smak med viss elegans. En Rioja i den moderna stilen utan dill och amerikanska fat. Kan säkert ligga ett antal år innan det konsumeras. Det andra viner känns som en mer mogen variant av det första. Samma karaktär av kryddighet och fat och perfekt att dricka nu. Bra matvin.

Nu till området Dominio de Valdepusa i närheten av Madrid och producenten Marques de Grinon. För mig dagens bästa viner och tre till antalet: 2006 Caliza, 2004 El Rincon och sist 2004 Svmma Varietalis. Det första viner en blandning av syrah och petit verdot med doft av körsbär och kanel. Smaken fyllig, fruktig och rejäla tanniner. Vinner på lagring. Nästa vin gjort på syrah och grenache men inte Rhône-lik. Här finns det plommon och kryddor i doft och smak, frisk syra och lång eftersmak. Sista vinet ytterligare en blandning. Denna gång syrah, cabernet sauvignon och petit verdot. Jag har druckit det här vinet vid ett tidigare tillfälle och blev även då mycket imponerad. Pepprigt vin med smak av körsbär och fat; rejäla tanniner och lång eftersmak. Bör ligga några år och kommer då bli ännu bättre. Alla tre perfekta matviner.

Till sist några viner utanför Europa. Först till Australien och producenten Kilikanoon. Jag provade två viner. Först 2006 Killerman’s Run Shiraz (South Australia) och därefter 2004 Medley Grenache Shiraz Mourvèdre (Barossa & Clare Valley). Bägge vinerna frukt- och alkoholbomber (15% enligt etiketten) och 92 respektive 93 poäng av Parker. Visst, jag förstår att man faller för dessa i blindprovningar med den rika frukten och den otroliga fylligheten, men ärligt, vad äter man därtill? Jag har svårt att se vilken maträtt som står upp mot dessa kraftpaket.

Dagens sista viner kom från ett för mig helt nytt område, Patagonien i Argentina. Hade hittills bara provat viner från Mendoza. Trodde nog att det skulle var för kallt för vin, men så är alltså inte fallet.

Producenten heter Bodega Noemia och det första viner heter 2007 A Lisa (85% malbec, 15% merlot). Fruktig doft med inslag av rostade fat; smaken är fyllig och smakrik med en balanserad syra och inslag av vanilj och hallon. Vinet känns elegant, men det visar sig ha 14,5% alkohol alltså inte stor skillnad mot Australienvinerna.

Det andra vinet är 2007 J. Alberto (94% malbec, 6% merlot) och även det 14,5 % alkohol, och liksom föregående vin kraftfullt men ändå balanserat och elegant. Doften har en hel del rostat bröd och smaken är örtig. Bägge mycket goda!

PW

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.