Conti Sertori Salis

Idala Gård bjöd in till provning av Conti Sertori Salis från Valtellina hos Magnusson Fine Wine. Om Piemonte är foten av bergen så är detta i bergen, kanske med fler skidbackar än vinmakare. Druvan ”par preferance” är nebbiolo som här kallas chiavennasca, och gärna behandlad med metoder som i Veneto. Klimatet är svalt och Salis vingårdar ligger strax över 600 meters höjd.

Första glaset var dock lite kuriöst – ett vitt vin gjort på just nebbiolo, Chiavennasca 2007, IGT Terrazze Retiche di Sondrio. En doft av omogna äpplen med lätta kemiska övertoner och jag erkänner mig som klassicist,  nebbiolo är nog bäst röd.

Andra glaset är mörkrött och doften bådar mycket bättre. Behagliga körsbärs- och svartvinbärstoner föregår ett väl strukturerat, fruktigt vin med ännu rätt burdusa tanniner. Detta är Capo di Terra 2004, Valtellina Superiore DOCG. Visst är det nebbiolo och så ska det också fortsätta.

I tredje glaset Corte della Meridiana 2004 Riserva och nu börjar det ta fart. Vinet är en rinforzo, vilket i detta fall innebär att 20% torkade druvor tillsätts i januari vilket startar en andra jäsning. Vinet blir kraftigare och lagras på en blandning av stora fat och nya barriquer i 18 månader. Färgen är granatröd, och i doften möter hallon och viol med aningen syltligt anslag med rätt snygga fat. Syran är väsentligt högre och vinet både kraftigare och längre. Så småningom ger sig körsbärskärnor sig till känna. Fantasin flyr till lunch i backen.

I sista glaset Canua 2003 – Sforzato di Valtellina DOCG. Här har druvorna torkats i 100 dagar före pressning, varpå man gör ett torrt vin med en alkoholhalt på uppemot 15% som lagras i två år på nya barriques. Koncentration som en Amarone, men slankare och elegantare. Färgen är granatröd, i doften hallon, plommon och möjligen några julkryddor och i munnen möter ett väl strukturerat vin. Kvällens klart bästa.

/ LT

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s